Περιεχόμενα
- Άνω Κουφονήσι: Η to do list σου στο νησί
- Nοίκιασε ποδήλατο
- Με τη λάντζα στις παραλίες
- Ημερήσια με το «Αιολία»
- «Σκαφάτοι» για εξερεύνηση
- Ένα μακροβούτι κάτω από το «Γάλα»
- Κοίτα μέσα από το «Μάτι του Διαβόλου»
- Μια βουτιά στην «Πισίνα»
- Απεριτίφ στη «Ραστώνη»
- Ο «Μιχαλιός», τα κρέατα
- Η «Στροφή» της υπομονής
- Χταποδάκι στο «Στέκι της Μαρίας»
- Ταξίδια μακρινά ως τη «Τζαμάικα»
- Παγωτό στο «Φιστίκι»
- Τα εναλλακτικά των ρακομελάδικων
- Το αυθεντικό οινόμελο «Φακούσα» του Μιχάλη
Ετοιμάζεσαι να πας σε αυτό το νησί, το διπλό νησί. Τέλεια. Μπαίνεις σε διάφορους οδηγούς να ψάξεις τι να κάνεις εκεί: Πού να φας, πώς να διασκεδάσεις, σε ποια παραλία να κολυμπήσεις, πώς να αποκομίσεις τις καλύτερες εμπειρίες.
Όλοι γράφουν τα στάνταρ για τα Κουφονήσια, περί ων ο λόγος. Κολύμπι στην Ιταλίδα, το Πορί και στο Νερό στο Κάτω Κουφονήσι, φαγητό στον «Καπετάν Νικόλα», στο «Φοίνικα» και το «Καλόφεγγο», ποτάκι στον «Σορόκο» και ρακόμελο-κουτσομπολιό στα αντικρυστά «Αστρολούλουδο» και «Κουφοχωριό» στο καλντερίμι. Πολύ ωραία όλα αυτά.
Μόνο που το Άνω Κουφονήσι, παρ’ ότι μικρό (συνολική έκταση 5,7 τ.χλμ., σχεδόν όσο μόνο ο δήμος Αλίμου!) κρύβει πολλά όμορφα μυστικά, που σε περιμένουν να γίνεις ένα μ’ αυτά. Από κολύμπι και γεύσεις μέχρι διασκέδαση και δραστηριότητα.
Άνω Κουφονήσι: Η to do list σου στο νησί
Ορίστε, λοιπόν, 15 πράγματα που πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να κάνεις αν σε φέρει ο (θαλάσσιος) δρόμος σου σ’ αυτόν τον κυκλαδίτικο παράδεισο.
Nοίκιασε ποδήλατο
ΟΚ, οι διακοπές για τους περισσότερους είναι χαλάρωση και καθόλου κούραση. Αλλά δεν θα κουραστείς. Το… οδικό δίκτυο αποτελείται από ελάχιστα χιλιόμετρα και οι ανηφόρες είναι ελάχιστες, μόνο στο δρόμο προς το Πορί θα συναντήσεις μία, δύο και θέλουν λίγη προσπάθεια. Γι’ αυτούς που δεν το’ χουν καθόλου με την άσκηση, η Μόσχα έχει προνοήσει να φέρει και ηλεκτρικά ποδήλατα. Με το που βλέπεις ανηφορίτσα (δεν είναι και πολλές στα Κουφονήσια), το γυρνάς στο… μηχανοκίνητο και καθάρισες.
Με τη λάντζα στις παραλίες
Αν πραγματικά δεν θέλεις να περπατήσεις καθόλου στο νησί, η εμπειρία της λάντζας είναι μοναδική. Μικρά καϊκια, που άλλοτε χρησιμοποιούνταν για ψάρεμα, αναλαμβάνουν να σε μεταφέρουν σε τρεις διαφορετικές παραλίες (Φανό, Ιταλίδα, Πορί). Η ατμόσφαιρα στη λάντζα είναι μοναδική: Όλοι γίνονται μια παρέα, θέλοντας και μη. Έχουν ξεκινήσει κονέ και κονέ στο λίκνισμα των κυμάτων… Οι μερακλήδες καπετάνιοι στα Κουφονήσια φροντίζουν να ανεβάσουν την ατμόσφαιρα βάζοντας στο μεγάφωνο νησιώτικα τραγούδια. Όχι του Πάριου, πιο «δικά τους». Νίκο Οικονομίδη, Νικόλα Χατζόπουλο, τέτοια. Στη στιγμή φτιάχνεις τσακίρ κέφι.
Η συνολική απόσταση από το λιμάνι (που ξεκινούν οι λάντζες) μέχρι το Πορί δεν υπερβαίνει τα 20 λεπτά. Αν σε πιάνει η θάλασσα, δεν χρειάζεται να ανησυχείς καθόλου. Λάδι είναι στο 90% του ταξιδιού.
Ημερήσια με το «Αιολία»
Αν θέλεις μια πλήρη παραδοσιακή θαλασσινή εμπειρία στο νησί, ο διάσημος (υπάρχει και νησιώτικο τραγούδι που τον υμνεί) καπετάν Μανώλης και το «Αιολία» είναι αυτό που ψάχνεις. Μια ημερήσια εκδρομή μαγευτικής περιήγησης στα πράσινα νερά των κοντινών παραλιών (γύρω-γύρω υπάρχουν πολλές βραχονησίδες), στο Κάτω Κουφονήσι και στη γειτονική Σχοινούσα, όπου θα περάσεις το μεσημέρι σου αν θέλεις να φας. Νησιώτικα στο background κι εδώ, αν μερακλώσει ο καπετάνιος (και δεν κρατάει το τιμόνι εκείνη την ώρα) ρίχνει και μια γυροβολιά. Είναι από τους καλύτερους χορευτές σ’ όλες τις Μικρές Κυκλάδες.
«Σκαφάτοι» για εξερεύνηση
Μπορεί να διαβάζεται κάπως extreme και απρόσιτο οικονομικά, αλλά δεν είναι καθόλου έτσι. H ενοικίαση σκάφους (με ή χωρίς καπετάνιο, εξαρτάται αν κάποιος της παρέας έχει δίπλωμα πλοήγησης) είναι προσιτή και προσφέρει ανεκτίμητη ελευθερία όχι μόνο στα Κουφονήσια, αλλά και στις γύρω περιοχές, εξίσου όμορφες.
Ακόμα κι αν υπάρχει εμπειρία στην παρέα, είναι καλύτερο να νοικιάσεις με κατεπάνιο, διότι εκτός από τις απρόσιτες μαγικές παραλίες των γύρω βραχονησίδων γνωρίζει και τα τοπικά τερτίπια του καιρού και θα σε οδηγήσει με ασφάλεια εκεί που δεν φυσάει, για να απολαύσεις το μπάνιο σου. Κι αν δεν σ’ αρέσει, πας παρακάτω. Χωρίς πρόγραμμα.
Ένα μακροβούτι κάτω από το «Γάλα»
Μοναδική αυτή η μικρή παραλία, αλλά αξίζει τον κόπο. Στο intronews.gr έχουμε κάνει ειδική αναφορά σ’ αυτήν και την ιδιαιτερότητά της. Σε στιγμή νηνεμίας μπορείς να το επιχειρήσεις, ακόμα κι αν δεν είσαι δύτης επιπέδου ψαροντούφεκου. Αν δεν σ’ αρέσουν τα μακροβούτια, μπορείς να ξαπλώσεις για λίγο στην παραλία για να δροσιστείς.
Κοίτα μέσα από το «Μάτι του Διαβόλου»
Άλλο ένα μοναδικό αξιοθέατο στο νησί, κοντά στην παραλία Πορί στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού. Μια πολύ μικρή σπηλιά, απ’ αυτές που έδωσαν στο νησί το σύγχρονο όνομά του, με την ιδιαιτερότητα όμως ότι η σπηλιά επικοινωνεί με τη θάλασσα. Όταν έχει θαλασσοταραχή, όλο το μέρος γεμίζει με νερό και είναι αδύνατο να σταθείς. Το καλοκαίρι μπορείς να μπεις μέσα και να χαθείς στον υπόκωφο ήχο των κυμάτων. Αν σου αρέσει η εξερεύνηση, αυτό είναι το μέρος. Πολλοί έχουν πάει αρκετές φορές στα Κουφονήσια, αλλά δεν το’ χουν ανακαλύψει χωρίς τη βοήθεια των ντόπιων. Δεν φαίνεται η χερσαία είσοδος της σπηλιάς από το μονοπάτι.
Μια βουτιά στην «Πισίνα»
Όχι, δεν εννοούμε κάποια τεχνητή πισίνα ενός από τα πολυτελή ξενοδοχεία, που ξεφυτρώνουν και στα Κουφονήσια σαν μανιτάρια στο άγονο (ελέω χειμωνιάτικου βοριά) κυκλαδίτικο τοπίο. Μια φυσική πισίνα, πανέμορφη, στα μισά του δρόμου από την νότια παραλία Ιταλίδα προς την βορειοανατολική στο Πορί. Το νερό της πισίνας ανανεώνεται «αυτόματα», αφού επικοινωνεί με τη θάλασσα. Το άνοιγμα, πάντως, δεν είναι μεγάλο, δεν χωράει άνθρωπος να βγει ή να μπει. Είναι τόσο μικρό, που ακόμα κι αν απ’ έξω υπάρχει κύμα, η «Πισίνα» είναι ήρεμη.
Απαραίτητη διευκρίνηση: Αν και η πισίνα είναι αρκετά βαθιά, μην βουτήξεις από πάνω. Βεβαιώσου ότι η πισίνα έχει αρκετό νερό.
Απεριτίφ στη «Ραστώνη»
Αν και αποτελεί μέρος του κεντρικού οικισμού στο νησί, το μέρος όπου βρίσκεται η «Ραστώνη», στο ανατολικό λοφάκι, δεν έχει μαγαζιά, παρά μόνο ενοικιαζόμενα δωμάτια. Λαμπρή εξαίρεση η «Ραστώνη», ένα μέρος με πανοραμική θέα στο λιμάνι, το Κάτω Κουφονήσι, τη βραχονησίδα Γλαρονήσι και τα πράσινα νερά που περιβάλλουν το νησί. Ιδανική ώρα για είσκεψη αργά το απόγευμα, λίγο πριν το σούρουπο, για ένα απεριτίφ πριν το βραδυνό φαγητό ή ένα ποτήρι κρασί, συνοδεία πλατό με διαλεγμένα αλαντικά και τυριά απ’ όλη την Ελλάδα. Θα απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα στα Κουφονήσια με ησυχία και ρομάντζο. Τι καλύτερο;
Ο «Μιχαλιός», τα κρέατα
Τα Κουφονήσια είναι συνδεδεμένα με τα ψάρια και τα θαλασσινά, όπως και τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων. Αλλά μην σας κάνει εντύπωση ότι η σπεσιαλιτέ των ντόπιων κι αυτό που τρελαίνονται να ξεκοκαλίζουν είναι το «κατσικάκι Κέρου». Κατσίκια μεγαλωμένα απέναντι, στην υποβλητική Κέρο, αλατισμένα με φυσικό τρόπο, αφού τρέφονται με αρμυρίκια ποτισμένα με θαλασσινό νερό. Το καλύτερο μέρος να φάτε κρέας είναι ο «Μιχαλιός», τον οποίο οι ντόπιοι αποκαλούν για συντομία «τα κρέατα».
Την ταβέρνα δεν θα τη βρεις στον κεντρικό οικισμό, ούτε σε κανένα σοκάκι-περατζάδα. Είναι κάπως «χωμένη», περίπου 50 μ. προς τα μέσα στο δρόμο που πηγαίνει από τον βασικό οικισμό που υπάρχει στα Κουφονήσια προς τον Φοίνικα. Θα αποζημιωθείς πλήρως με την αυθεντική κουζίνα και τα ψητά του. Μπορεί να είναι κι ένα ευχάριστο διάλειμμα, αν το μενού διακοπών που έχεις προγραμματίσει περιλαμβάνει συνεχώς ψάρια.
Η «Στροφή» της υπομονής
Αν ανέβεις πρώτη φορά το καλντερίμι προς το χωριό, ασφαλώς θα σου κάνει εντύπωση μια ουρά που σχηματίζεται μπροστά από ένα μικρό παράθυρο. Είναι η θρυλική «Στροφή», το παλαιότερο και παραδοσιακότερο σουβλατζίδικο του νησιού. Έδινε το παρόν από τότε που τα Κουφονήσια ήταν τόπος εναλλακτικού τουρισμού, με κάμπινγκ και οργανωμένο και ελεύθερο.
Η «Στροφή» γνωρίζει ακόμα πιένες, κυρίως επειδή δεν έκανε σκόντο στην ποιότητα, αλλά και κράτησε σχετικά χαμηλά τις τιμές της (αν τις συγκρίνουμε με τα γύρω Κυκλαδονήσια). Η φωτιά ανάβει νωρίς το απόγευμα και σβήνει αργά το βράδυ. Αν πεινάσεις κατά τις 9 μ.μ., όταν δηλαδή πεινούν οι περισσότεροι, ετοιμάσου για αναμονή. Είναι σβέλτοι οι τυλιχτάδες, αλλά και μεγάλη η ζήτηση.
Χταποδάκι στο «Στέκι της Μαρίας»
Κλασική η απογευματινή βόλτα στο νοτιοδυτικό μέρος του νησιού, από εκεί που φαίνεται το Γλαρονήσι και στο βάθος η Σχοινούσα. Κάπου εκεί βρίσκεται και το «Στέκι της Μαρίας». Θα στείλει αμέσως μήνυμα στη μύτη σου. Το χταποδάκι στη σχάρα θα το αισθανθείς ακόμα κι αν είσαι βαριά συναχωμένος. Τα μηνύματα έχουν σταλεί από το μεσημέρι. Όσα χταποδάκια έχουν αλιευθεί το πρωί ξεραίνονται στον ήλιο όλη την ημέρα και το βράδυ παίρνουν την άγουσα για τη θράκα. Η οποία βρίσκεται στην είσοδο της ταβέρνας, για να μην αφήνει καμία μύτη να προσπερνάει.
Η γεύση του χταποδιού έρχεται από τα παλιά. Όπως και τα υπόλοιπα εδέσματα. Η θέα ανοίγει την όρεξη.
Ταξίδια μακρινά ως τη «Τζαμάικα»
Από τα Κουφονήσια ως τη Τζαμάικα η απόσταση είναι 9.858 χλμ., σύμφωνα με το Google Maps. Αυτό υπολόγισαν στα «Καλάμια», ένα από τα πιο παλιά μαγαζιά του νησιού, και αποφάσισαν να… φέρουν τη Τζαμάικα στα Κουφονήσια. Τα «Καλάμια» βρίσκονται σχεδόν στο κέντρο του οικισμού, εκεί που ξεκινάει το ανηφορικό καλντερίμι. Αν το επιλέξεις είτε για τον πρωινό καφέ (με τα απαραίτητα καλούδια για να κρατηθεί το στομάχι ως το μεσημέρι) είτε για το βραδινό χαλαρό ποτάκι, ζήτα μια «Τζαμάικα» και δεν θα χάσεις. Χειροποίητο γλυκό, με έντονη παρουσία από σοκολάτα, ρούμι και τριμμένους ξηρούς καρπούς. Κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο μία φορά.
Παγωτό στο «Φιστίκι»
Με το που ξεκίνησε, πριν λίγα χρόνια, το «Φυστίκι» έγινε απευθείας κομβικό σημείο στο νησί. Φρέσκο γάλα και πολύ μεράκι το μετέτρεψαν σ’ ένα από τα πιο ονομαστά παγωτατζήδικα ολόκληρων των Κυκλάδων, όχι μόνο του νησιού. Οι σκαφάτοι που τρώνε μέσα στα γιοτ (ανάμεσά τους διάσημοι ηθοποιοί, τραγουδιστές και celebrities) που βγαίνουν με τη βάρκα στα Κουφονήσια για μια βραδινή βόλτα δεν παραλείπουν να το επισκεφθούν, για να δοκιμάσουν τις γεύσεις. Η σπεσιαλιτέ είναι, φυσικά, φυστίκι. Τι το’ χει το όνομα;
Τα εναλλακτικά των ρακομελάδικων
Στον πρόλογο έγινε ήδη λόγος για το «Αστρολούλουδο» και το «Κουφοχωριό», τα αντικρυστά ρακομελάδικα στο καλντερίμι, τον πιο συνηθισμένο τόπο συνάντησης το βράδυ, πριν ξεκινήσουν οι ποτάρες. Τραπεζάκια και πέτρινοι πάγκοι με μαξιλάρια, όπου πίνεις το ρακόμελό σου και έχεις την πιο πανοραμική θέα στον… κόσμο του νησιού που θα περάσει από εκεί. Μόνο που τα συγκεκριμένα δύο μαγαζιά δεν σερβίρουν μόνο ρακόμελο, ούτε σερβίρουν μόνο στο καλντερίμι. Το «Κουφοχωριό» έχει ένα ωραιότατο μικρό μπαλκονάκι, με εξαιρετική βραδινή θέα, που σε προσκαλεί να απολαύσεις ένα κοκτέιλ. Το δε «Αστρολούλουδο» έχει φοβερά και τρομερά χειροποίητα γλυκά. Δοκίμασέ τα πριν τα ρακόμελα. Θα σε κάνουν να δεις τα Κουφονήσια με… άλλο μάτι.
Το αυθεντικό οινόμελο «Φακούσα» του Μιχάλη
Το «Αρμύρα και Πιοτό» είναι από τα πιο ονομαστά εστιατόρια στα Κουφονήσια. Παρ’ ότι δεν λειτουργεί πολλά χρόνια, οι περισσότεροι οδηγοί το προτείνουν για τις δημιουργίες του σεφ Μιχάλη Κωβαίου και τη σωστή δόση παραδοσιακού και μοντέρνου και στο φαγητό και στη διακόσμηση. Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι ο Μιχάλης δημιούργησε και την σειρά παραδοσιακών προϊόντων «Φακούσα», η οποία λειτουργεί μέσα στο μαγαζί του και προσφέρει στους επισκέπτες ντόπια προϊόντα από τα Κουφονήσια. Η… ναυαρχίδα είναι το οινόμελο, που μπορεί να το προμηθευτείς και να σε συντροφεύει και το χειμώνα. Για να σου ξυπνά αναμνήσεις και διάθεση για… επιστροφή.