Την πρώτη φορά που μου πρότειναν διακοπές στην Κύθνο η αρχική μου αντίδραση ήταν μάλλον απογοήτευση. Ωστόσο όταν πάτησα το πόδι μου στο νησί και μετά την πρώτη μέρα εκεί, ο ενθουσιασμός μου δεν μπορούσε να κρυφτεί.

Υποθέτω ότι το ίδιο ένιωσαν όσοι έχουν επισκεφθεί την Κύθνο με τις αμέτρητες και πανέμορφες παραλίες και τα μαγαζιά με το φρέσκο ψάρι και τους τοπικούς μεζέδες.

Η Κύθνος με την απλότητα και την αυθεντικότητά της είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά και λιγότερο εξερευνημένα νησιά των Κυκλάδων. Είναι επίσης ένα από τα πιο κοντινά στην Αθήνα.

Βρίσκεται μεταξύ Τζιάς και Σερίφου και απέχει από την Αθήνα μόλις 1 ώρα 30 λεπτά από το λιμάνι του Λαυρίου ή 3 ώρες από τον Πειραιά.

Πήρε το όνομά της από τον Κύθνο, τον μυθικό βασιλιά των αρχικών αποίκων (Δρυόπες) και γιο του θεού Απόλλωνα.

Χαρακτηρίζεται από το μακρύ και λεπτό σχήμα της και την κορυφογραμμή της στο κέντρο σχηματίζοντας κοιλάδες που απλώνονται προς τα ανατολικά και δυτικά. Πολλές κοιλάδες καταλήγουν σε μια παραλία, με αποτέλεσμα η Κύθνος να έχει γύρω στις 100 παραλίες, τις περισσότερες στις Κυκλάδες!

Αυτό το μαγικό, ανέγγιχτο ελληνικό νησί έχει να προσφέρει τόσα πολλά.

Κύθνος Το απόλυτο νησί Ιουνίου Πού να πας για μπάνιο, πού για φαγητό

Τα χωριά της Κύθνου

Τα γραφικά χωριά της Κύθνου σας μυούν στη χαλαρωτική ατμόσφαιρα του νησιού. Στον Μέριχα μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας δίπλα στη θάλασσα.

Η Δρυοπίδα είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά του νησιού. Καθώς περπατάτε στα σοκάκια, ανάμεσα στα ασβεστωμένα σπίτια με τις κόκκινες κεραμοσκεπές και τις γλάστρες των βασιλικών στα παραθύρια, οι μυρωδιές και οι εικόνες είναι μία αξέχαστη εμπειρία. Σε αυτό το χωριό θα πάρετε μία πρώτη γεύση και από την αγγειοπλαστική παράδοση της Κύθνου.

Μέσα στο χωριό θα βρείτε ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ελλάδας, το Καταφύκι. Το όνομά του προέρχεται από την ελληνική λέξη καταφύγιο (καταφύγιο), από την εποχή που χρησιμοποιούταν ως κρησφύγετο των πειρατών. Υπάρχουν υπέροχοι σταλακτίτες μέσα.

Μία βόλτα στη Χώρα του νησιού επιβάλλεται. Η Μεσσαριά είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές ενός λόφου. Απέχει 8 χλμ από τον Μέριχα, το λιμάνι, και κατοικείται συνεχώς από τον 17ο αιώνα.

Με τα έντονα κυκλαδίτικα χρώματα και την αυθεντική νησιώτικη ατμόσφαιρα, γοητεύει κάθε επισκέπτη. Εδώ θα βρεις καφετέριες, μπαρ και γλυκοπωλεία, ένα σωρό επιλογές για να διασκεδάσεις και να φας. Στα must είναι το στενό της κυρίας Φλώρας που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε.

Βορειοανατολικά της Χώρας βρίσκονται τέσσερις ανεμόμυλοι που από το 1982 που λειτουργούσαν και μέχρι πρόσφατα κάλυψαν τα τρία τέταρτα των ενεργειακών αναγκών της Κύθνου.

Κύθνος Το απόλυτο νησί Ιουνίου Πού να πας για μπάνιο, πού για φαγητό

Οι ιαματικές πηγές

Στα Λουτρά θα κάνετε μια βουτιά στις ιαματικές πηγές της Κύθνου (το δεύτερο όνομα του νησιού είναι Θερμιά λόγω των ιαματικών λουτρών). Φτάνοντας στα Λουτρά, θα συναντήσετε ένα μεγάλο κτίριο, το πρώτο ξενοδοχείο σπα/θεραπειών στην Ελλάδα, που χτίστηκε την εποχή του βασιλιά Όθωνα και της βασίλισσας Αμαλίας στα μέσα του 19ου αιώνα.

Μπροστά από το ξενοδοχείο υπάρχει μια παραλία με ένα ρέμα που τρέχει προς τα δεξιά, σχηματίζοντας μια φυσική πισίνα που γίνεται ιαματικό λουτρό. Προσοχή μόνο γιατί η θερμοκρασία του νερού μπορεί να φτάσει τους 52 βαθμούς Κελσίου!

Κύθνος Το απόλυτο νησί Ιουνίου Πού να πας για μπάνιο, πού για φαγητό

Οι 100 παραλίες της Κύθνου

Η Κύθνος έχει πάνω από 100 παραλίες που καλύπτουν κάθε γούστο: αμμώδεις ή με βότσαλο και με ξαπλώστρες και ομπρέλες ή απομακρυσμένες. Μην παραλείψετε να κάνετε μια βουτιά στην Επισκοπή, τη Γαϊδουρόμαντρα, τη Σκύλου, τη Νάουσα, τις Λεύκες και άλλες κορυφαίες παραλίες της Κύθνου.

Αξίζει ειδική αναφορά στην παραλία Κολώνα που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού, όπου μια λωρίδα άμμου διπλής όψης συνδέει την Κύθνο με το νησάκι του Αγίου Λουκά και σας δίνει την επιλογή να κολυμπήσετε και στις δύο πλευρές.

Το νερό είναι λίγο πιο ζεστό στα δεξιά καθώς, σε κοντινή απόσταση με τα πόδια προς τα βόρεια, βρίσκεται μια άλλη παραλία με ιαματικές πηγές κοντά.

Ιδανικά, ο καλύτερος τρόπος για να επισκεφθείτε την Κολώνα είναι με το θαλάσσιο ταξί από τον Μέριχα (15 λεπτά μακριά) γιατί ο δρόμος για να φτάσετε εκεί με το αυτοκίνητο είναι λίγο δύσκολος.

Σε αυτές τις παραλίες θα συναντήσετε γραφικά ταβερνάκια, όπου μπορείτε να παραγγείλετε σφουγκάτο, μια κροκέτα με ντόπιο τυρί, ένα από τα παραδοσιακά πιάτα της Κύθνου.
Μην ξεχάσετε επίσης να γευτείτε το παραδοσιακό γαμήλιο γλυκό της Κύθνου, το παστέλι, στο ζαχαροπλαστείο Κούλας της Απυθάνου.

Κύθνος Το απόλυτο νησί Ιουνίου Πού να πας για μπάνιο, πού για φαγητό

Οι οικισμοί, το Κάστρο της Ωριάς και τα μοναστήρια

Αν είστε λάτρης της φύσης, το νησί είναι ιδανικό για πεζοπορία για να θαυμάστε τη φυσική καλλονή του. Ανακαλύψετε τους γραφικούς οικισμούς, τις ένδοξες παραλίες, τις περισσότερες ιαματικές πηγές, τους αρχαιολογικούς χώρους, τα βυζαντινά μνημεία, τα ξωκλήσια, τους ανεμόμυλους, τις πηγές νερού και τα αγροτικά κτίρια με πέτρινο αλώνι… και πολλά ακόμη παρθένα τοπία.

Βόλτα στο Κάστρο Ωριάς, στα ερείπια που βρίσκονται στο ακρωτήριο Κέφαλος, ακολουθώντας μια γραφική διαδρομή 90 λεπτών βορειοδυτικά από τα Λουτρά. Εδώ είναι ό,τι έχει απομείνει από μια μεσαιωνική πόλη περίπου 5.000 κατοίκων.

Δοκιμάστε το παραδοσιακό γαμήλιο γλυκό της Κύθνου, το παστέλι, στο ζαχαροπλαστείο Κούλας της Απυθάνου.

Επισκεφθείτε το χωριό Κανάλα για να δείτε την εικόνα της Παναγιάς της Κανάλας της Βρεφοκρατούσας στην ομώνυμη εκκλησία.

Κύθνος Το απόλυτο νησί Ιουνίου Πού να πας για μπάνιο, πού για φαγητό

Τα πανηγύρια

Τα πανηγύρια του νησιού είναι από τις πιο όμορφες εμπειρίες. Αποτελούν αφορμή για μεγάλα γλέντια τα οποία ξεκινούν από το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας, κρατάνε όλη τη νύχτα και συνεχίζονται και την επόμενη μέρα. Ο κόσμος διασκεδάζει και τραγουδά με τις «ζίες» συνδυασμό ντόπιων οργανοπαικτών βιολιού και λαούτου που αποτελούν μια πλήρη ορχήστρα!

Θα γευτείτε παραδοσιακούς μεζέδες και θα δείτε τους Θερμιώτες να χορεύουν μπάλο με την παραδοσιακή νησιώτικη μουσική των ντόπιων οργανοπαικτών. Δύσκολα θα αντισταθείτε στον πειρασμό να μην μπείτε στον χορό! Για αυτό μη διστάσετε να ρωτήσετε αν γίνεται κάποιο πανηγύρι κατά την παραμονή σας στο νησί.

Άλλες δραστηριότητες στην Κύθνο

Και αν είστε τύπος περιπετειώδης ή βρίσκεστε στο νησί και ο καιρός δεν ευνοεί ηλιοθεραπεία και παραλία, το νησί προσφέρει την ευκαιρία για να κάνετε διάφορες δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, kayak, καταδύσεις για να εξερευνήσετε τον βυθό και φυσικά αλιεία για να φάτε μετά και φρέσκο ψαράκι.

Όπως και αν το δεις η Κύθνος είναι ένας από τους πιο ενδιαφέροντες και ανεξερεύνητους ελληνικούς παραδείσους και ίσως αυτό το καλοκαίρι να γίνει ο επόμενος σταθμός σας για διακοπές.