Αν είσαι από εκείνους που η καλοκαιρινή άδεια αργεί να έρθει και τα Σαββατοκύριακα είναι η μόνη σου λύση για εξορμήσεις, τότε σου έχουμε τον ιδανικό προορισμό. Ο λόγος για την Κύθνο, το πιο όμορφο και low budget νησί, που βρίσκεται μια ανάσα από την Αθήνα. Μπορείς να πάρεις είτε το καράβι από το λιμάνι του Πειραιά είτε από του Λαυρίου. Ένα τριήμερο αρκεί για να ευχαριστηθείς το νησί και να μαγευτείς τόσο από την ομορφιά του όσο και από τις παραλίες και το καλό φαγητό.

Η Μεσσαριά είναι η χώρα της Κύθνου, με τα ασπρισµένα σοκάκια, τις ολάνθιστες αυλές και τις παλιές γραφικές εκκλησίες της. Η καρδιά της ζωής χτυπάει προφανώς εδώ, παρόλα αυτά ο παραδοσιακός της χαρακτήρας παραμένει, με τους κατοίκους της να τηρούν τη φιλοξενία στο έπακρο.

 

Παραλίες στην Κύθνο

Δεν γίνεται να μην έχεις ακούσει πως οι παραλίες στην Κύθνο είναι το κάτι άλλο. Ορισμένες εξ αυτών κρύβουν μια παρθένα ομορφιά, με τις περισσότερες να είναι ανοργάνωτες. Η πιο διάσημη παραλία είναι η Κολώνα, με τη λωρίδα αμμουδιάς να ενώνει την Κύθνο και το νησάκι του Αγίου Λουκά. Για κάτι πιο οργανωμένο, προσφέρεται η Επισκοπή και η Απόκρουση, ενώ η παραλία του Σκύλου αναμφίβολα είναι ένας μικρός παράδεισος. Επιπλέον, μπορείς να κολυμπήσεις και στον Άγιο Σωστή, τα Ποτάμια, τη Φυκιάδα και τον Άγιο Δημήτριο.

Το πιο δημοφιλές τουριστικό θέρετρο του νησιού είναι τα Λουτρά, με ιαματικές πηγές. Η παραλία απλώνεται μπροστά από τον γραφικό οικισμό, έχει άμμο και ψιλό βότσαλο, αρμυρίκια, ομπρέλες, αλλά και ταβέρνες και καφετέριες πάνω στο κύμα. Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι οι θερμές πηγές που εκβάλλουν μέσα στη θάλασσα δημιουργώντας μια μικρή πισίνα, όπου το νερό της πηγής αναμειγνύεται με το θαλασσινό και η θερμοκρασία αγγίζει τους 52 °C όλο τον χρόνο.

Φαγητό και ποτό στην Κύθνο

Το νησί διαθέτει πραγματικά καλό φαγητό. Μην ξεχάσεις να πας στο πιο must μαγαζί για φρέσκα θαλασσινά, τον Κρητικό, που έχει μέχρι και κρητικούς μεζέδες. Για πιο παραδοσιακό μαγειρευτό φαγητό τα πρωτεία έχει το Αρχιπέλαγος, που εδώ και 35 χρόνια προσφέρει παραδοσιακές συνταγές. Για ποτό το all day στέκι είναι η Αποκάλυψη, ενώ για clubbing (αν το επιτρέπουν τώρα οι συνθήκες) είναι το Ακρωτήρι. 

Πεζοπορία στην Κύθνο

Εκτός των άλλων, η Κύθνος προσφέρεται και για πεζοπορία. Η βόλτα στα μονοπάτια της, η ιστορία και η φυσική ομορφιά της είναι όλα όσα θα ανακαλύψεις. Οι διαδρομές σε γραφικά χωριά, αρχαιολογικούς χώρους, εκκλησάκια, ανεμόμυλους είναι όλα συνθέτουν αυτό το υπέροχο νησί και θα σε εντυπωσιάσουν.

Ένα τριήμερο στην Κύθνο θα το απολαύσεις στο έπακρο. Η ηρεμία που μεταδίδει το νησί είναι αξία ανεκτίμητη. 

Φωτογραφία: Unsplash