Τι ακούμε πολύ συχνά τα καλοκαίρια από τους εγχώριους ταξιδιώτες, τους ντόπιους τουρίστες; Ότι είναι όλα πολύ ακριβά. Όλα; Λάθος. Όλα όσα κοιτάζουν, είναι πολύ ακριβά. Ειδικά οι Αθηναίοι που το βλέμμα τους είναι σε 10-15 δημοφιλή νησιά. Εκεί, πολύ λογικά τα πράγματα είναι ακριβά, διότι υπάρχει τεράστια ζήτηση. Αν όμως κάναμε τον κόπο να στρέψουμε το βλέμμα μας λίγο πιο μακριά, ειδικά προς την άλλη άκρη του Αιγαίου, τότε θα βλέπαμε πως η ακρίβεια δεν υπάρχει παντού. Ή, τουλάχιστον, δεν είναι όσο υψηλή όσο την πιστεύουμε.

Προφανώς, αν κοιτάζει κάποιος την Πάρο, τη Μύκονο, την Τήνο, την πλειοψηφία των Κυκλάδων, στο συμπέρασμα της τρομακτικής ακρίβειας θα καταλήξει. Αν όμως κοιτάξει τη Λέρο, τη Σάμο, τη Λέσβο και τη Χίο, τότε θα δει κάτι διαφορετικό. Οι Τούρκοι πάντως το είδαν.

Πρόκειται για τα 4 νησιά όπου είδαμε πιο έντονη τουριστική κίνηση από Τουρκία μεριά, από Τούρκους κυρίως, αλλά κι από Ευρωπαίους που επέλεξαν να ταξιδέψουν σε αυτά τα νησιά από τα τουρκικά παραλία, καθώς είναι πιο φθηνή επιλογή.

Για τη Σάμο τα είπαμε σε προηγούμενο ανάρτηση εδώ, ενώ στη Λέρο δεν ήταν τόσο μεγάλοι οι αριθμοί προσέλευσης.

191.000 και 100%: Τα 2 νησιά που γέμισαν με Τούρκους το καλοκαίρι και οι Αθηναίοι τα «αγνοούν» - Καταργούν την ακρίβεια

Οι εισροές Τούρκων στα 2 νησιά

Η Λέσβος και η Χίος είναι τα δύο νησιά που θα εστιάσουμε εδώ, διότι σε αυτά η κίνηση από Τουρκία μεριά ήταν ακόμα πιο μεγάλη σε σχέση με τη Σάμο. Συνολικά, σε αυτά τα 3 νησιά ταξίδεψαν από την Τουρκία σχεδόν 373.000 τουρίστες, με τους 254.213 να είναι Τούρκοι. Στα 2 νησιά που συζητάμε, σύμφωνα με την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, το σύνολο ήταν περίπου τόσοι, δηλαδή λίγο πάνω από 252.000 τουρίστες, Τούρκοι και άλλων εθνικοτήτων, που ως επί το πλείστον (περίπου 80.000) ήταν Τούρκοι ομογενείς, που ταξίδεψαν με την υπηκοότητα της χώρας διαμονής, για να γλυτώσουν χρόνο στον έλεγχο.

Πιο αναλυτικά, στα 2 νησιά οι αριθμοί ήταν οι εξής μέχρι την 31η Αυγούστου

Για Λέσβο

Συνολικός αριθμός επισκεπτών: 120.242

Αριθμός Ευρωπαίων πολιτών: 20.148

Αριθμός πολιτών υπηκόων Τρίτων Χωρών: 8.076

Αριθμός Τούρκων πολιτών: 92.018

Αριθμός θεωρήσεων εισόδου σε Τούρκους πολίτες: 21.987

Για Χίο

191.000 και 100%: Τα 2 νησιά που γέμισαν με Τούρκους το καλοκαίρι και οι Αθηναίοι τα «αγνοούν» - Καταργούν την ακρίβεια

Συνολικός αριθμός επισκεπτών: 133.720

Αριθμός Ευρωπαίων πολιτών: 25.724

Αριθμός πολιτών υπηκόων Τρίτων Χωρών: 18.540

Αριθμός Τούρκων πολιτών: 89.456

Αριθμός θεωρήσεων εισόδου σε Τούρκους πολίτες: 19.623

Όπως έχει αναφερθεί σε αρκετά ρεπορτάζ μες στο καλοκαίρι, Λέσβος και Χίος, μαζί με τη Σάμο, δέχτηκαν αυτόν τον κατακλυσμό από την Τουρκία λόγω των ανταγωνιστικών τους τιμών.

Στα τουρκικά παράλια, οι τιμές σε εστίαση και ξενοδοχεία έχουν ξεφύγει, και για τις ίδιες παροχές και υπηρεσίες, τα τρία ελληνικά νησιά ζητάνε 2 και 3 φορές κάτω σε σχέση με τα ποσά που απαιτούνται στην Αλικαρνασσό για παράδειγμα.

Τα τουρκικά παράλια δεν απέχουν σε τιμές από τις Κυκλάδες ή δημοφιλή Δωδεκάνησα. Αλλά τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, ειδικά Σάμος, Λέρος, Χίος και Λέσβος, προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα σε πολύ προσιτές τιμές. Επομένως, την επόμενη φορά που θα μιλήσεις για ακρίβεια, δώσε πρώτα μια ευκαιρία σε αυτά τα νησιά.

Και φυσικά, ο στόχος δεν είναι να τα τιγκάρουμε κι αυτά. Ούτε καν να φτάσουμε λίγο πιο κάτω από το ανώτατο όριο που μπορούν να δεχτούν. Ούτε οι ντόπιοι θα το ήθελαν αυτό. Μια μέση αύξηση όμως στις αφίξεις τους, δη από Αθήνα, θα την ήθελαν. Μια αποσυμφόρηση των άλλων νησιών και μια αναδιανομή των τουριστών απαιτείται.