Είναι ένα νησί που σπάνια θα το ακούσεις. Αποζητά την ησυχία του και δεν ψάχνεται για ορδές τουριστών. Η μόνη χρονιά που το ακούσαμε πολύ, ήταν όταν έπαιζε η τοπική ομάδα μπάσκετ, ο Ήφαιστος, στην Ά Εθνική Κατηγορία.
Όπως θα κατάλαβες, μιλάμε για το νησί της Λήμνου, το οποίο θα σου αποκαλύψουμε σε αυτό το άρθρο, απ’ άκρη σ’ άκρη. Όχι εμείς βέβαια, αλλά η Κρυσταλλίνα Παραμύθη, μια vegan blogger που πριν μερικά χρόνια πήρε απόφαση να αφήσει την Αθήνα ως βάση της και να ζει σε ένα χωριό στη Λήμνο με το παιδί της. Κι εκεί, άλλαξε η ζωή της.
Με τη βοήθειά της λοιπόν, θα μάθεις ποιες παραλίες είναι αυτές που πρέπει να επισκεφθείς στο νησί και για ποιον λόγο την κάθε μία, θα μάθεις πού να φας, αλλά και τι άλλο να κάνεις στο νησί, με προτεραιότητα να δεις ένα φυσικό φαινόμενο που δεν συναντάνται σε κανένα άλλο νησί στην Ελλάδα, τις αμμοθίνες.
Τα must να κάνεις στο νησί
– Ποια μέρη προτείνεις στη Λήμνο για street food;
Εχουμε φουλ αξιόλογο street food ας πούμε που πιστεύω αξίζει να αναφερθεί. Στην Κίτρινη σκάλα έχει σάντο με μανιτάρι, στο Piccolo vegan γύρο, στο Cheesy Slice πίτσα, στην Πεζούλα φαλάφελ.
– Ποια μαγαζιά για φαγητό μετά τη θάλασσα με μεζέδες κλπ.;
Massa Ciao, Kalli, Ριζά, Έννοια Πο’χεις.
– Ποιες παραλίες προτείνεις σε αυτούς που ψάχνουν beach bars με μουσική και κόσμο;
Ρηχά Νερά και Εβγάτης.
– Ποιες παραλίες για όσους θέλουν ησυχία κι απομόνωση;
Γενικά στις περισσότερες παραλίες της Λήμνου βρίσκεις μία ακρούλα με ησυχία.
– Ποια παραλία έχει την μεγαλύτερη ταλαιπωρία για να πας, αλλά αξίζει;
Ο Παρθενόμυτος που είναι έξω από το χωριό Σκανδάλη. Για να φτάσεις σε αυτή την παραλία περπατάς για αρκετή ώρα ένα μονοπάτι, έναν χωματόδρομο βασικά. Κι όταν φτάσεις, δεν θα βρεις ίχνος σκιάς, οπότε πρέπει να έχεις μαζί σου σκίαστρο ή ομπρέλα, άρα να κάνεις τη διαδρομή φορτωμένος. Θέλει γενικά προσοχή.
– Για κάποιον που θα μείνει 5 μέρες στο νησί, ποιο top-5 θα του έλεγες σε παραλίες;
Κέρος, Κοκκινόβραχος, Παρθενόμυτος, Γομάτι, Μικρό Φαναράκι από πίσω στα βράχια.
– Αν κάποιος κάνει πεζοπορία, πού θα του πρότεινες να πάει;
Στο βουνό Κάκαβος, μικρό βουνό μην φανταστείς, έχει μία πολύ εύκολη διαδρομούλα του εικοσαλέπτου που σε οδηγεί στην Παναγία την Κακαβιώτισσα, την μοναδική εκκλησία στην Ελλάδα χωρίς σκεπή.
– Σε ποιο μέρος του νησιού είναι καλύτερα να μείνει κανείς ώστε να μειώσει τις πιθανές μετακινήσεις με αμάξι;
Για την πιο κοσμοπολίτικη πλευρά του νησιού στη Μύρινα ή τέλος πάντων, προς τα δυτικά, και για την πιο εναλλακτική ανατολικά και ειδικά στο χωριό μου το Κοντοπούλι που αν και χωριό έχει όλα όσα χρειάζεται κανείς στις διακοπές του.
– Ποια σημεία στο νησί αξίζει να επισκεφθεί κάποιος;
Οι αμμοθίνες είναι μία εντυπωσιακή έκταση ερήμου μέσα σε δασώδεις λόφους και σίγουρα αξίζει να την επισκεφτείς. Παρόλο που το συναντάς συνήθως σε ακτές, στη Λήμνο, που έχει πολλή έρημο κομμάτι, είναι περίπου 2 χιλιόμετρα μακριά. Για να τις βρεις, πας από το χωριό Κατάλακκο και καλό είναι να φοράει όποιος πάει, ελαφριά παπούτσια σνίκερς. Και με πολύ νερό μαζί του.
Το ίδιο ισχύει και για την Αλυκή, την πιο μεγάλη λιμνοθάλασσα της Ελλάδας, που είναι στα 6.300 στρέμματα, αν δεν κάνω λάθος. Από τον Ιούνιο που εξατμίζεται το νερό, γίνεται μία πανέμορφη κάτασπρη έκταση με φόντο το μπλε της θάλασσας και του ουρανού.
* Ακολούθησε την Κρυσταλλίνα στο Instagram εδώ, για να μαθαίνεις τις συνταγές που κάνει και για να βλέπεις και πώς είναι η ζωή στη Λήμνο!
** Εικονογράφηση: Πέγκυ Δαδάκη