Κάθε φορά που βλέπουμε ένα αφιέρωμα στο εξωτερικό για ένα νησί, πλέον η αντίδρασή μας δεν είναι «ααα, κοίτα τι ωραία». Μετά από αυτά που έχουμε ακούσει και μάθει για τα προβλήματα στα νησιά με τον υπερτουρισμό, μας πιάνει ένα σύγκρυο, μια απορία για το αν πρέπει να ανησυχήσουμε ή να το δούμε χαλαρά.

Κι αν το αφιέρωμα είναι για τη Μύκονο, την Πάρο, τη Σαντορίνη, τη Νάξο, πάει κι έρχεται, είναι μεγάλα νησιά, έχουν συνηθίσει πια στις ορδές τουριστών, ακούγονται και περισσότερο προς την Αθήνα για να διασφαλίσουν βοήθεια, όλα καλά. Αν όμως μιλάμε για ένα μικρό νησί όπως οι Λειψοί, μια συστάδα νησιών, με ένα κυρίως μεγάλο και μερικές νησίδες στα περίξ τους, τότε η ανησυχία είναι μεγάλη και εύλογη.

Κι εμείς που γράφουμε συχνά για τα νησιά, πάντα αναρωτιόμαστε αν κάνουμε καλό ή κακό. Εν πάση περιπτώσει, τώρα είναι η Le Figaro που αφιερώνει ένα κομμάτι της στους Λειψούς, κάνοντας λόγο για «δεκάδες εξωτικά νησάκια που θυμίζουν κομφετί και διαθέτουν μια εξωπραγματική ομορφιά που ερωτεύονται σφόδρα οι επισκέπτες».

«Θυμίζει κονφετί, εξωπραγματική ομορφιά»: Το νησί που θα γίνει η επόμενη Αντίπαρος, είχε άνοδο τον Ιούνιο σε αφίξεις

Υπάρχουν και δηλώσεις του δημάρχου, κ. Φώτη Μάγγου, που κατευνάζουν την ανησυχία, καθώς εξηγεί ότι οι Λειψοί έχουν γίνει ένα πρότυπο υδατικής επάρκειας παρά τις συνθήκες λειψυδρίας που επικρατούν σε πανελλήνιο επίπεδο».

Το φυσικό περιβάλλον και ο σεβασμός στους ντόπιους είναι πυρήνας της καμπάνιας προώθησης των Λειψών, με το νησί να διαθέτει σύστημα τηλε-ελέγχου τηλεχειρισμού ύδρευσης για τον εντοπισμό διαρροών, τον έλεγχο ενεργειακών επιδόσεων και την καταγραφή της καταναλωσης. Σε λίγες εβδομάδες μάλιστα θα γίνει και μια επέκταση στο δίκτυο ύδρευσης κατά 8 χιλιόμετρα, κίνηση που θα εξασφαλίσει υδατική επάρκεια σε πόσιμο νερό για κάθε νοικοκυριό στο νησί.

Αυτές οι ενέργειες έχουν φέρει αποτελέσματα στη μείωση της άσκοπης χρήσης και σπατάλης του νερού, με την κατανάλωση να έχει μειωθεί με διψήφιο ποσοστό και ταυτόχρονα να σώζεται ποσότητα για να χρησιμοποιηθεί στην αγροτική παραγωγή.

«Θυμίζει κονφετί, εξωπραγματική ομορφιά»: Το ελληνικό νησί που προτείνουν οι Γάλλοι για διακοπές, άνοδος στις αφίξεις τον Ιούνιο

Το νησί βρίσκεται σε ιστορικό limit up τα τελευταία 2 χρόνια, κάτι που αποτυπώνεται και στην αύξηση αφίξεων τον Ιούνιο, σε σχέση με το 2023, που ήταν ένα πολύ δυνατό καλοκαίρι και οδήγησε και σε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Ο Δήμος Λειψών έχει προχωρήσει σε πρωτότυπες δράσεις προώθησης του νησιού, κυρίως στους Έλληνες τουρίστες, επιστρατεύοντας ακόμα και τραγουδιστές, με τον δήμαρχο να συμμετέχει παίζοντας την κιθάρα του και τραγουδώντας κι αυτός.

Για πολλούς, το νησί είναι μια Αντίπαρος στα Δωδεκάνησα, που όμως είναι αυτόνομο, αφού υπάρχουν δρομολόγια από Πειραιά με το πλοίο να κάνει λίγο πάνω από 9 ώρες, και βγάζει αυτόν τον χαρακτήρα πως ένα μαγαζί αρκεί για να ανέβει η διασκέδαση και σε ικανοποιούν τα ταβερνάκια και μεζεδοπωλεία.