Ο πιλότος απέχει μόλις λίγα εκατοστά μακριά από τους επιβάτες. Πατάει τους μεταλλικούς διακόπτες που ενεργοποιούν τις μηχανές. Οι δύο έλικες ξεκινούν την λειτουργία τους και περιστρέφονται με θόρυβο. Η πτήση LM711, η συντομότερη του κόσμου, είναι έτοιμη να απογειωθεί.

Εδώ και περίπου 50 χρόνια, τα αεροπλάνα της εταιρείας Loganair εξυπηρετούν μία ιδιαίτερη διαδρομή. Ενώνουν το μικρό νησί Westray, που αποτελεί κομμάτι του νησιωτικού συμπλέγματος των Ορκάδων (Orkney Islands), λίγο βορειότερα από τις ακτές τις Σκωτίας, με το ακόμα μικρότερο Papa Westray.

Η απόσταση που διανύει το αεροπλάνο είναι 2,7 χιλιόμετρα και κάνει δρομολόγια δύο έως τρεις φορές την ημέρα. Εξυπηρετεί ακόμα και ανθρώπους που πηγαίνουν στη δουλειά τους. Η συνήθης διάρκεια της πτήσης είναι από ενάμιση έως δύο λεπτά. Ελάχιστος χρόνος και μια πραγματική σωτήρια λύση για τους 500 περίπου κατοίκους του Westray και τους περίπου 80 ανθρώπους που ζουν στο Papa Westray.

Το ταξίδι της πτήσης LM711

Είναι η μοναδική στην οποία ο πιλότος είναι σε θέση να γνωρίζει, χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας, πώς είναι ο καιρός στο αεροδρόμιο που πρόκειται να προσγειωθεί. Στο μικρό αεροπλάνο χωράνε οκτώ άτομα κάθε φορά, χωρίς φυσικά να υπάρχει τουαλέτα στο εσωτερικό του – θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι να φτάσουν -, αλλά φυσικά ούτε και αεροσυνοδοί.

Οι πιο τυχεροί, αυτοί που κάθονται στις μπροστινές σειρές, μπορούν να νιώσουν σαν συγκυβερνήτες, αφού βλέπουν την κάθε κίνηση του πιλότου την ώρα που πετά το αεροπλάνο. Όμως, κανείς δεν επιλέγει τη θέση του. Αυτές ορίζονται με βάση την σωστή κατανομή του βάρους, για την ασφάλεια του ταξιδιού. Το μοναδικό πρόβλημα με την πτήση, είναι ο θόρυβος. Είναι πραγματικά ανυπόφορος.

Στη λίστα των ρεκόρ Guinness

Η πτήση LM711 είναι, σύμφωνα με τη λίστα των ρεκόρ Guinness η συντομότερη πτήση στον κόσμο. Όταν ο άνεμος είναι ευνοϊκός και το βάρος των αποσκευών μικρό, το ταξίδι μπορεί να διαρκέσει κάτω από ένα λεπτό. Το ρεκόρ που έχει καταγραφεί είναι 53 δευτερόλεπτα. Σε εκείνη την πτήση πιλότος ήταν ο Stuart Linklater, ένας άνθρωπος που έκανε αυτή την εναέρια διαδρομή πάνω από 12.000 φορές πριν συνταξιοδοτηθεί το 2013.

Καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους, είναι η σανίδα σωτηρίας για τους κατοίκους Papa Westray, του πολύ μικρού νησιού, ενώ το καλοκαίρι στην πτήση μπαίνουν και τουρίστες, που επιδιώκουν να περάσουν την ημέρα τους εκεί, αλλά και να ζήσουν την εμπειρία της γρήγορης πτήσης.

Ειδικά στις αρχές Αυγούστου, ένα πράσινο συνονθύλευμα καλλιεργήσιμων εκτάσεων είναι η θέα του παραθύρου, την ώρα που το αεροπλάνο περνά πάνω από τα νησιά Gairsay και Rousay. Στο μεταξύ, δεν χρειάζεται να υπάρχουν οθόνες στο πίσω μέρος του καθίσματος για να δείχνουν τον χάρτη της διαδρομής, οι επιβάτες μπορούν να δουν από το παράθυρο πόσο κοντά βρίσκονται με την προσγείωση.

Στην πραγματικότητα, η συγκεκριμένη αεροπορική διαδρομή ξεκινάει από το Μέινλαντ, το μεγαλύτερο νησί στις Ορκάδες. Από εδώ απαιτείται ταξίδι περίπου 15 λεπτών έως το Westray και από ξεκινάει το πολύ μικρό ταξίδι για το Papa Westray, το κομμάτι της διαδρομής που δίνει το παγκόσμιο ρεκόρ στην LM711.

O λόγος που υπάρχουν αυτές οι πτήσεις είναι πως ενώ οι αποστάσεις ανάμεσα σε πολλά νησιά του αρχιπελάγους των Ορκάδων είναι τόσο μικρές, είναι τόσο λίγοι οι κάτοικοι τους που δεν υπάρχει οικονομικό κίνητρο να κατασκευαστούν γέφυρες. Οπότε οι μετακινήσεις γίνονται είτε με τα αρκετά αργά πλοία, είτε αεροπορικώς. Αυτό είναι, πάντως, το κομμάτι του ταξιδιού που έσπασε ρεκόρ, μια πτήση που είναι μικρότερη ακόμα από το μήκος του διαδρόμου στα περισσότερα μεγάλα αεροδρόμια.

Η συναρπαστική βόλτα αξίζει 20 δολάρια, με το πραγματικό αξιοθέατο να είναι το ίδιο το νησί. Εκεί βρίσκεται ο Jonathan Ford, ο ξεναγός των τουριστών. Κατοικεί εκεί τα τελευταία οκτώ χρόνια και η δουλειά του είναι να οργανώνει εκδρομές με σκάφος, διοργάνωση εκδηλώσεων και πολλών ακόμη εμπειριών.

Με πληροφορίες από το CNN Travel