Περιεχόμενα
Ενώ οι ιστορίες του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν λαμβάνουν χώρα στο φανταστικό βασίλειο της Μέσης Γης, τα τοπία των βιβλίων, των ταινιών και των τηλεοπτικών εκπομπών που προκαλούν δέος είναι πιο κοντά από ό,τι μπορείτε να φανταστείτε.
Το πρώτο βιβλίο της τριλογίας του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν «Lord of the rings» με τίτλο «Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού», κυκλοφόρησε πριν από 70 χρόνια, το καλοκαίρι του 1954. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μοναδικό ορόσημο του θρύλου του Τόλκιν : Η δεύτερη σεζόν της επικής τηλεοπτικής σειράς, «Τα Δαχτυλίδια της Δύναμης», κυκλοφόρησε στις 29 Αυγούστου 2024.
Όπως αρμόζει στην επική ιστορία του Lord of the Rings, τα σκηνικά είναι πανέμορφα, από βουκολικές εξοχές μέχρι βυθιζόμενες κοιλάδες και ερήμους. Και ενώ οι ιστορίες του Τόλκιν διαδραματίζονται στο φανταστικό βασίλειο της Μέσης Γης, τα τοπία που προκαλούν δέος στα βιβλία, τις ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές δεν είναι τόσο απόκοσμα όσο φαντάζεστε.
Πολλά από αυτά τα μέρη που περιγράφονται στο Lord of the Rings βασίζονται σε τοποθεσίες του πραγματικού κόσμου και η επίσκεψή τους εκεί ζωντανεύει τόσο τα ίδια τα τοπία όσο και τους φανταστικούς κόσμους που ενέπνευσαν τον Τόλκιν να δημιουργήσει.
Τα πραγματικά μέρη του Lord of the Rings
Το μονοπάτι του Τόλκιν: Λάνκασιρ, Αγγλία
Όταν έγραφε τον «Lord of the rings» τη δεκαετία του 1940, ο Τόλκιν έζησε για λίγο στο Κολέγιο Στόνιχαντ, ένα διάσημο οικοτροφείο στο Λάνκασιρ, όπου ο γιος του ήταν δάσκαλος.
Ο μεγαλύτερος Τόλκιν ήταν γνωστό ότι περπατούσε συχνά στα δάση και τους λόφους της γύρω κοιλάδας Ρϊμπλει Βάλεϊ και πιστεύεται ότι εμπνεύστηκε από το μέρος αυτό όταν δημιούργησε το Σάιρ, την αγροτική πατρίδα των χόμπιτ.
Σήμερα, οι θαυμαστές μπορούν να εξερευνήσουν την περιοχή με το μονοπάτι Τόλκιν , το οποίο άνοιξε το 2002 και οδηγεί τους πεζοπόρους στα ίδια τα τοπία που ενέπνευσαν τον συγγραφέα. Η διαδρομή ξεκινά στο χωριό Χάρστς Γκρίν από την ατμοσφαιρική παμπ Σιρεμπούρν Άρμςτου 17ου αιώνα, όπου ο Τόλκιν ήταν τακτικός θαμώνας.
Στη συνέχεια η διαδρομή περνά μέσα από κυματιστές αγροτικές εκτάσεις, από τα μεγαλοπρεπή κτίρια του Κολέγιο Στόνιχαντ και διασχίζοντας ιστορικά ορόσημα, όπως η γέφυρα του Κρομγουέλ, μια κατάφυτη γέφυρα με άλογα που κάποτε χρησιμοποίησε ο Όλιβερ Κρομγουέλ στον αγγλικό εμφύλιο πόλεμο.
Αν και ο Τόλκιν δεν κατέγραψε άμεσα την επιρροή των τόπων κατά μήκος της διαδρομής, υπάρχουν αρκετές πηγές πιθανής έμπνευσης. Η διαδρομή περνάει από το αρχοντικό Χάκινγκ Χολ, όπου, κατά την εποχή του Τόλκιν , υπήρχε ένα ξύλινο πλοιάριο, το Χάκινγκ Φέρι, που μετέφερε ανθρώπους στον ποταμό Ρίμπλ. Στην «Συντροφιά του Δαχτυλιδιού», το φέρι Μπάκμπερι μεταφέρει τα χόμπιτ στον ποταμό Μπράντιγουάιν με παρόμοιο τρόπο, ενώ διαφεύγουν από έναν τρομακτικό φάντασμα-καβαλάρη.
Η τοπική οικογένεια γαιοκτημόνων κοντά στο Στόνιχαντ , εν τω μεταξύ, ονομαζόταν Σάιρμπερνς – και ο ποταμός Σάιρμπορν με παρόμοιο όνομα εμφανίζεται στη γεωγραφία της Μέσης Γης του Τόλκιν.
Οι χάρτες του Τόλκιν , εν τω μεταξύ, απεικονίζουν τη σύγκλιση τριών ποταμών – των Σάιρμπορν, Γουίθγουιντλ και Μπράντιγουάιν – με τρόπο που αντικατοπτρίζει ακριβώς τη συνάντηση των ποταμών Χόντερ, Ρίμπλ και Κάλντερ εδώ στο Λάνκασιρ.
Επιπλέον, η εκκλησία Σάιντ Μέρις στο κοντινό χωριό Νιουτσερτς-ιν-Πέντλε φέρει ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό: Ένα γλυπτό σε σχήμα ματιού στο μέσο του πύργου, γνωστό ως το Μάτι του Θεού, το οποίο μοιάζει με το παντοδύναμο μάτι του Σάουρον από τα βιβλία και τις ταινίες του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών.
Φαράγγι Cheddar: Somerset, Αγγλία
Τα περισσότερα από τα μέρη της πραγματικής ζωής που συνδέονται με τις φαντασιώσεις του Τόλκιν για τη Μέση Γη βασίζονται σε εκπαιδευμένες εικασίες, αλλά υπάρχει ένα μέρος που ο ίδιος ο συγγραφέας επιβεβαίωσε ως πραγματική έμπνευση για το «Lord of the rings».
Ο Τόλκιν και η σύζυγός του Έντιθ παντρεύτηκαν το 1916 και έκαναν μήνα του μέλιτος στο χωριό Κλέβεντον του Σόμερσετ. Ενώ βρίσκονταν εκεί, επισκέφθηκαν ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία της Βρετανίας: Το φαράγγι του Τσένταρ, μια απόκρημνη ασβεστολιθική κοιλάδα, γεμάτη σπηλιές, τα τοιχώματα των οποίων είναι στολισμένα με περίπλοκους βραχώδεις σχηματισμούς, σταλαγμίτες και σταλακτίτες.
Ο συγγραφέας που έκανε μήνα του μέλιτος -πάντα παντρεμένος, τουλάχιστον εν μέρει, με τη δουλειά του- κρατούσε σημειώσεις και το 1971 επιβεβαίωσε σε μια ιδιωτική επιστολή (που δημοσιεύτηκε το 1981 ως μέρος του βιβλίου Τα γράμματα του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν) ότι οι σπηλιές του Τσένταρ Τζόρτζ ενέπνευσαν τις Λαμπερές Σπηλιές του Χελμς Ντίπ στο «Lord of the rings».
Επισκεφθείτε τη σπηλιά Γκάουτ Κέιβ, την πιο διάσημη από τις σπηλιές του Τσένταρ, και πιθανότατα θα αναγνωρίσετε στοιχεία από την περιγραφή του Τόλκιν για τις λαμπερές σπηλιές: «Σπηλιές από λευκό και σαφράν και αυγουστιάτικο ρόδο, αυλακωτές και στριμμένες σε ονειρικές μορφές».
Ντενίζ Μπλαφς: Γουιτάμο, Νέα Ζηλανδία
Οι φανατικοί θαυμαστές του LOTR θα αναγνωρίσουν αμέσως το Ντενίζ Μπλαφς, μια περιοχή με πανύψηλους βραχώδεις σχηματισμούς και άγριους θάμνους στο Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας.
Στις ταινίες, το τοπίο αυτό εμφανίζεται στην ταινία «Το Χόμπιτ: Ένα απροσδόκητο ταξίδι» ως τρολσόου, ένα δάσος στην πλαγιά του λόφου όπου ο Μπίλμπο Μπάγκινς συναντά μερικά εχθρικά τρολς. Στην ταινία, εν τω μεταξύ, το Ντενίζ Μπλαφς χρησιμεύει ως μέρος του ορεινού σπιτιού των Harfoots, των πρωταγωνιστών της σειράς των χόμπιτ.
Στην πραγματικότητα, το Ντενίζ Μπλαφς βρίσκεται σε μια ιδιόκτητη φάρμα προβάτων και βοοειδών που ανήκει στην ίδια οικογένεια εδώ και τρεις γενιές. Οι σημερινοί διαχειριστές Γουόρικ και Σούζιε Ντενίζ είναι πολύ περήφανοι για τη σχέση με το «Lord of the rings» και τώρα διευθύνουν το Χέρι Φιτ Γουαιτόμο: Ξεναγήσεις στην ιδιοκτησία που περιλαμβάνουν τις τοποθεσίες που εμφανίζονται στις ταινίες και τις τηλεοπτικές σειρές. Οι ξεναγήσεις πρέπει να κλείνονται εκ των προτέρων. Το αγρόκτημα βρίσκεται περίπου οκτώ μίλια δυτικά της πόλης Πιόπιο.
Stow-on-the-World: Γκλόστερ, Αγγλία
Ο Τόλκιν ήταν βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος και, παρόλο που πάντα διέψευδε τη θεωρία ότι «Lord of the rings» ήταν μια χριστιανική αλληγορία, το έργο είναι διαποτισμένο από πνευματικότητα. Ο Τόλκιν πέρασε την επαγγελματική του ζωή ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και είναι γνωστό ότι επισκεπτόταν συχνά το κοντινό Κότσγουοντς, μια γραφική περιοχή με χωριά με χρυσές πέτρες, ήπιους λόφους και σοβαρά φωτογενείς εκκλησίες.
Μια από αυτές τις εκκλησίες, η εκκλησία του Αγίου Εδουάρδου στην αγορά της πόλης Stow-on-the-Wold, έχει από καιρό χαρακτηριστεί ως πιθανή πηγή έμπνευσης για τον Τόλκιν . Η βόρεια πόρτα της είναι από τις πιο φωτογραφημένες πόρτες της χώρας: Σκαλισμένη από βαρύ, καρφωτό ξύλο, στεφανωμένη με τοξωτό επιστύλιο και κρεμασμένη με μια λάμπα πετρελαίου. Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της είναι τα δύο πουρνάρια που πλαισιώνουν την πόρτα, φυτεμένα πριν από τρεις αιώνες και τώρα τεράστια, στριφτά και καχεκτικά, που έχουν μεγαλώσει μέσα στη δομή της ίδιας της εκκλησίας.
Ο Τόλκιν συνόδευσε τα γραπτά του με όμορφα χειροποίητα έργα τέχνης, ένα από τα οποία απεικονίζει τις Πόρτες του Ντούριν, μια κρυφή είσοδο στο εσωτερικό ενός βουνού που φιλοξενεί την πόλη των νάνων Χασαντ-ντουμ. Το σχέδιο του Τόλκιν, αν και στυλιζαρισμένο, είναι σχεδόν πανομοιότυπο με τη βόρεια πόρτα της εκκλησίας του Αγίου Εδουάρδου, από τα δέντρα που σημαδεύουν την είσοδο μέχρι τη λάμπα που κρέμεται από πάνω της – δίνοντας αφορμή στη μακροχρόνια φήμη ότι από εκεί εμπνεύστηκε τις μυθικές πόρτες του βουνού.
Εθνικό Πάρκο Τέιδε: Τενερίφη, Ισπανία
Οι έρημοι της Τενερίφης που μοιάζουν με φεγγάρι κατέχουν εξέχουσα θέση στη νέα σειρά «The Rings of Power», ως μια άγονη ερημιά μέσα από την οποία ο μυστηριώδης Ξένος, ένας μάγος που έχει χάσει τη μνήμη του, ταξιδεύει με δύο χόμπιτ. Αυτόχθονες της Τενερίφης Γκουάντσε Οι άνθρωποι παραδοσιακά πίστευαν ότι το Τέιδε ήταν η πύλη προς τον κάτω κόσμο της κακόβουλης θεότητας Γκουγιότα- και δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί, με τους άγριους ανέμους, την ζέστη και τις σκονισμένες πεδιάδες διάστικτες με σκοτεινά δέντρα .
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Τέιδε επιλέχθηκε ως το πραγματικό σκηνικό για το βασίλειο του Ροδανού, το οποίο, στα έργα του Τόλκιν, είναι μια μυστηριώδης περιοχή ηθικής διαφθοράς και σκοτεινής μαγείας.
Το όρος Τέιδε είναι ένα ενεργό ηφαίστειο (δεν έχει εκραγεί από το 1909) και οι διαδρομές στο ηφαίστειο είναι μια δημοφιλής δραστηριότητα στο πάρκο – αν και υπάρχει επίσης ένα Τελεφερίκ αν αισθάνεστε λιγότερο περιπετειώδεις.
Φιόρντλαντ: Νότιο Νησί, Νέα Ζηλανδία
Ολόκληρη η σειρά ταινιών «Lord of the rings» γυρίστηκε στη Νέα Ζηλανδία, την πατρίδα του σκηνοθέτη Πίτερ Τζάκσον. Τα ποτάμια και τα δάση του Φιόρντλαντ-μια περιοχή με πράσινες πλαγιές, χιονισμένα βουνά που βυθίζονται σε λαξευμένους από τους παγετώνες κολπίσκους, γνωστούς ως «σάουντς»- κατέχουν εξέχουσα θέση στις ταινίες.
Πρόκειται για την πιο παρθένα και βιοποικιλόμορφη περιοχή της Νέας Ζηλανδίας, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Τζάκσον την επέλεξε για να αναπαραστήσει μερικά από τα πιο άγρια μέρη της Μέσης Γης.
Οι δασικές εκτάσεις του Φιόρντλαντ διπλασιάστηκαν ως δάσος Φάγκορν, όπου ζουν οι μυστηριώδεις Ents: Γιγάντια δέντρα που μιλούν και βοηθούν τα χόμπιτ στον αγώνα τους ενάντια στον σκοτεινό μάγο, Σαρουμάν.
Άλλες τοποθεσίες του Φιόρντλαντ που εμφανίζονται στις ταινίες περιλαμβάνουν τον ποταμό Γουάο, ο οποίος αντικατέστησε τον ποταμό Αντουίν του Τόλκιν , τον μεγαλύτερο ποταμό της Μέσης Γης, που εμφανίζεται στο πρώτο αεροφωτογραφικό πλάνο της ταινίας Η Συντροφιά του Δαχτυλιδιού.
Για να εξερευνήσουν το Φιόρντλαντ, οι περισσότεροι επισκέπτες εγκαθίστανται στην παραλίμνια πόλη Τε Ανο, όπου βρίσκεται μια σειρά ξενοδοχείων, εστιατορίων και τουριστικών γραφείων που διοργανώνουν εκδρομές πεζοπορίας και βαρκάδας στο Εθνικό Πάρκο Φιόρντλαντ.
* Πηγή: BBC
**Photo Credit: Shutterstock