Όταν πρόκειται για μαγευτικά τοπία και μοναδικές πολιτιστικές εμπειρίες, η Κροατία είναι ένα μέρος των Βαλκανίων που πρέπει να επισκεφθείτε.

Από την εκπληκτική ακτογραμμή και τα νησιά της Αδριατικής μέχρι τις ζωντανές πόλεις και τα γοητευτικά χωριά της, η Κροατία διαθέτει πολλούς ελκυστικούς προορισμούς σε μια μικρή χώρα, ειδικά αν σας αρέσει η φύση.

Αλλά ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία σε ολόκληρη τη χώρα είναι το Μάτι της Γης, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Το Μάτι της Γης, που επίσημα ονομάζεται Izvor Cetine ή πηγή του ποταμού Τσετίνα, είναι μια φυσική πηγή στη βάση της οροσειράς Ντινάρα.

Παρόμοια με καταβόθρα, η φυσική πηγή τροφοδοτείται από τον ίδιο υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα που τροφοδοτεί τον κοντινό ποταμό Τσετίνα, ο οποίος εκβάλλει στην Αδριατική Θάλασσα. Και δεν υπάρχει κανένα μυστικό ως προς το γιατί πήρε το επιβλητικό της παρατσούκλι.

Το λένε «Το Μάτι της Γης» γιατί δε μπορούν να πουν με τι μοιάζει στ' αλήθεια: Το μέρος των Βαλκανίων που σε πιάνει δέος και οδηγεί σε πονηρές σκέψεις

Οι βράχοι γύρω από το φυσικό θαύμα σχηματίζουν έναν τέλειο κύκλο γύρω από την αμυγδαλωτή, σμαραγδένια-πράσινη πισίνα.

Επειδή είναι αρκετά βαθιά στο κέντρο -οι δύτες έχουν φτάσει σε βάθος περίπου 400 ποδιών κάτω από την επιφάνεια- υπάρχει μια σκούρα μπλε σκιά στη μέση που μοιάζει ακριβώς με ένα σκούρο μπλε μάτι. Μπορεί να φαίνεται ρηχό από την επιφάνεια, αλλά αν είστε σε θέση να δείτε το Μάτι της Γης από ψηλά, είναι σαφές ότι εκτείνεται βαθιά μέσα στο έδαφος.

Το Μάτι της Γης βρίσκεται στο μακρύ, νότιο άκρο της Κροατίας, περίπου μια ώρα βόρεια της δημοφιλούς τουριστικής πόλης Σπλιτ.

Αν οδηγείτε εκεί από το Ντουμπρόβνικ, όπου βρίσκεται το κύριο διεθνές αεροδρόμιο, θα χρειαστείτε τρεις με τέσσερις ώρες οδήγησης (χωρίς να υπολογίζονται οι συνοριακές διαβάσεις).

@visit

The eye of the earth! This magnificent spring has an unusual shape and colour and is one of the sources of Dalmatia’s longest river, the Cetina. It stretches for about 65 miles before emptying into the Adriatic Sea. Its waters flow at the foot of the Dinara, Croatia’s highest mountain massif. It is known as the “eye of the earth” because it resembles an eye in various shades of blue and turquoise. From above, it is undeniably one of the region’s most unique and fascinating natural wonders. Would you visit?🇭🇷 🎥 @around.the.world.family

♬ original sound – Visit

Μπορείτε εύκολα να νοικιάσετε αυτοκίνητο και να οδηγήσετε μόνοι σας ή να συμμετάσχετε σε μια οργανωμένη εκδρομή και να αφήσετε κάποιον άλλο να κάνει τη δουλειά.

Εκτός από το να θαυμάζουν απλώς την ομορφιά του, οι περισσότεροι επισκέπτες του Ματιού της Γης έρχονται για να κολυμπήσουν στα κρυστάλλινα νερά του.

Όπως και οι θερμές πηγές, το νερό προέρχεται από κάτω από την επιφάνεια, αλλά σε αντίθεση με τις θερμές πηγές, είναι αρκετά κρύο, ακόμη και το καλοκαίρι.

Η πηγή βρίσκεται επίσης πολύ κοντά στο Φυσικό Πάρκο Ντινάρα, το οποίο ιδρύθηκε το 2021 και είναι γνωστό κυρίως για πεζοπορία.

Το πάρκο έχει 10 κορυφές που πλησιάζουν τα 5.000 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν αρκετά κοντινά μονοπάτια. Το πιο δημοφιλές είναι πιθανότατα η πεζοπορία εννέα μιλίων Κροατία – Ντινάρα, η οποία κερδίζει περισσότερα από 4.000 πόδια στο δρόμο προς την υψηλότερη κορυφή της χώρας.

Το λένε «Το Μάτι της Γης» γιατί δε μπορούν να πουν με τι μοιάζει στ' αλήθεια: Το μέρος των Βαλκανίων που σε πιάνει δέος και οδηγεί σε πονηρές σκέψεις

Αυτή η περιοχή της Κροατίας, που ονομάζεται Δαλματία, διαθέτει επίσης περισσότερα από 1.800 μίλια μονοπατιών ορεινής ποδηλασίας, ενώ το κοντινό Σπλιτ είναι γνωστό για τις εκπληκτικές παραλίες και τα ερείπια του τρίτου και τέταρτου αιώνα μ.Χ.

Οι οδικές εκδρομές είναι επίσης μια από τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης, ειδικά αν σκοπεύετε να προσθέσετε επισκέψεις σε μερικά από τα υπέροχα εθνικά πάρκα της Κροατίας.