Υψηλές επιδόσεις αναμένεται να καταγράψει τη φετινή περίοδο ο ελληνικός τουρισμός, με το πιο αισιόδοξο σενάριο να εκφράζεται από το τουριστικό επιτελείο της χώρας, που εκτιμά ότι οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μπορεί να ξεπεράσουν κατά 15% τα επίπεδα του 2019.
Αν επιβεβαιωθεί αυτή η εκτίμηση, που εκφράσθηκε στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, τότε οι συνολικές άμεσες ταξιδιωτικές εισπράξεις θα υπερβούν τα 20 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά της, η τουριστική αγορά τοποθετεί πιο χαμηλά το επίπεδο των εισπράξεων πέριξ των 19 δισ. ευρώ που επίσης, είναι μία επίδοση πάνω από τα 18,2 δισ. ευρώ του 2019. Αν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, θα μετατεθεί για τα επόμενα χρόνια ο στόχος των 20 δισ. ευρώ.
Ως μεγαλύτερο εμπόδιο στον δρόμο για το νέο ρεκόρ των εσόδων στον τουρισμό αναδεικνύεται η πορεία των οικονομιών βασικών αγορών μας. Η ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν χτυπήσει τη μικρομεσαία τάξη με αποτέλεσμα να έχει περιοριστεί το διαθέσιμο εισόδημα για ταξίδια.
Από την άλλη όσοι ταξιδέψουν θα πληρώσουν ακριβότερα το πακέτο των διακοπών τους καθώς έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι οι τιμές στις τουριστικές υπηρεσίες. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει την εκτίμηση ότι οι προορισμοί που θα έχουν ανοδικές τάσεις στην εισερχόμενη τουριστική κίνηση θα καταγράψουν και σημαντικά αυξημένες ταξιδιωτικές εισπράξεις.
Ενδεικτικά για τη μέχρι σήμερα πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά τους 4 πρώτους μήνες του έτους, η επιβατική κίνηση του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ανήλθε σε 6,6 εκατ., αυξημένη κατά 47,5% σε σύγκριση με το 2022, αλλά και κατά 4% σε σύγκριση με το 2019. Τόσο η εγχώρια, όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση, ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2022 κατά 33,8% και 54,7% αντίστοιχα, ενώ παρουσίασαν άνοδο και σε σύγκριση με το 2019, κατά 5,2% και 3,4%, αντίστοιχα.
Πάντως, οι θετικές εκτιμήσεις για τη φετινή τουριστική σεζόν αφορούν σχεδόν σε όλους τους ανταγωνιστικούς προορισμούς της Ελλάδας στην περιοχή της Μεσογείου.