Το National Geographic προώθησε το νέο του ντοκιμαντέρ «Europe from Above» δημοσιεύοντας πλάνα από τα Μετέωρα στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram.

Το βίντεο, που ανέβηκε την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, προσέφερε μια εντυπωσιακή ματιά στα μοναδικά τοπία και τα μοναστήρια των Μετεώρων, καλώντας τους 280 εκατομμύρια ακολούθους του να γνωρίσουν αυτόν τον εμβληματικό ελληνικό προορισμό. Κι επειδή προφανώς δεν θα εμφανίστηκε αυτή η ανάρτηση σε όλους τους ακόλουθους, με τη λογική πως το Instagram κάνει reach περίπου στο 1/4 ή 1/5 των ακολούθων, υπολογίζουμε πως το λιγότερο 40 εκατομμύρια προφίλ θα είδαν αυτό το βίντεο. Η ανάρτηση πάντως έχει ήδη πάνω από 100.000 likes μέσα σε 24 ώρες.

Η σειρά «Europe from Above» έχει στόχο να παρουσιάσει την ομορφιά και την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης από ψηλά, αναδεικνύοντας τα Μετέωρα ως έναν από τους σημαντικούς σταθμούς της.

«Γνωρίστε τα μοναστήρια των Μετεώρων. Τα τελευταία 60 εκατομμύρια χρόνια, η διάβρωση ενός αρχαίου βυθού δημιούργησε αυτό το ιερό καταφύγιο. Για σχεδόν χίλια χρόνια, φιλοξενεί μια ιστορική μοναστική κοινότητα, η οποία στην κορυφή της στέγαζε πάνω από 20 ξεχωριστά μοναστήρια» γράφει στη λεζάντα του βίντεο για τα Μετέωρα, ο National Geographic.

Τα Μετέωρα αποτελούν ένα εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο με σκούρους βράχους από ψαμμίτη, οι οποίοι υψώνονται επιβλητικά έξω από την Καλαμπάκα, στον νομό Τρικάλων, στην περιοχή της Θεσσαλίας. Βρίσκονται κοντά στα πρώτα υψώματα της οροσειράς της Πίνδου και των Χασίων. Πάνω στις κορυφές μερικών από αυτούς τους βράχους είναι χτισμένα τα περίφημα μοναστήρια των Μετεώρων, που αποτελούν το δεύτερο σημαντικότερο μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, μετά το Άγιο Όρος.

Από τα τριάντα μοναστήρια που υπήρχαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνο έξι. Τα μοναστήρια αυτά, γνωστά για την πνευματικότητα και την αρχιτεκτονική τους, ανακηρύχθηκαν το 1988 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, προστατεύοντας έτσι την πολιτιστική και θρησκευτική τους κληρονομιά.

Τα Μετέωρα, λόγω και της μορφολογίας τους, προσέφεραν στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ιδανικό καταφύγιο για τον μοναχισμό και διέσωσαν μνημεία του πολιτισμού και έργα της μεταβυζαντινής τέχνης. Στις αρχές του 19ου αιώνα πολλά μοναστήρια λεηλατήθηκαν από τον στρατό του Αλή Πασά.

Στη δεκαετία του 1920 λαξεύτηκαν κλίμακες και σήραγγες στους βράχους καθιστώντας τις μονές προσβάσιμες από το γειτονικό οροπέδιο κι έτσι η παραδοσιακή μέθοδος επικοινωνίας και ανεφοδιασμού τον μονών με ανεμόσκαλες, σκοινιά, τροχαλίες και καλάθια, σταδιακά εγκαταλείφθηκε.

Μετέωρα Ιδανικό για απόλυτη απομόνωση: Το αφιέρωμα του National Geographic στο «ανεξήγητο θαύμα» της Θεσσαλίας που είδαν 40 εκατομμύρια άτομα

Σήμερα έξι μονές είναι επισκέψιμες και συγκεκριμένα:

ανδρική μονή του Αγίου Νικολάου του Άσμενος ή Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, χτίστηκε τον 16ο αιώνα, έχει ένα μικρό εκκλησάκι, διακοσμημένο από τον γνωστό Κρητικό ζωγράφο, Θεοφάνη Στρελίτζα ή “Μπαθά”, το 1527. Ένας μοναχός κατοικεί εκεί από το 2015.

γυναικεία Ιερά Μονή Ρουσάνου ή Αρσάνη που ιδρύθηκε στα μέσα του 16ου αιώνα και διακοσμήθηκε το 1560. Σήμερα είναι ένα ανθηρό μοναστήρι με πάνω από 10 μοναχές (2015).

-Η ανδρική μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, γνωστή και ως «Μεγάλο Μετέωρο», επί του υψηλότερου βράχου.

μονή των Αγίων Πάντων ή Ιερά Μονή Βαρλαάμ

Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος

γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου

*Photo Credit: Shutterstock