Πριν από μερικούς μήνες, τον Σεπτέμβριο, η υπουργός Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, ανακοίνωνε πως Μύκονος και Σαντορίνη θα επιβάλλουν ένα έξτρα κόστος εισόδου 20 ευρώ στα κρουαζιερόπλοια για κάθε επιβάτη τους, που πλησιάζουν τα λιμάνια των δύο νησιών, ενώ στα λιμάνια της υπόλοιπης χώρας θα πήγαινε από φέτος στα 5 ευρώ. Αυτό το ποσό θα ισχύει για τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο, ενώ τον Απρίλιο και τον Μάιο θα ήταν μειωμένο 40% αυτό το ποσό. Στόχος αυτής της κίνησης είναι να υπάρξει ένα έξτρα έσοδο στον ελληνικό τουρισμό, το οποίο έχει υπολογιστεί στα 50 εκατομμύρια ευρώ.
Αν σκεφτεί κανείς την υποδοχή κρουαζιεροπλοίων που θα έχει φέτος η Μύκονος, ίσως το όφελος στον ελληνικό τουρισμό να είναι ακόμα μεγαλύτερο. Αυτό γιατί μπορεί το νησί των ανέμων να έχει μειωμένη κίνηση στις προκρατήσεις και στην ολιγοήμερη ή πολυήμερη διαμονή, θα κάνει όμως ρεκόρ κρουαζιεροπλοίων το 2025, στην τουριστική σεζόν.
Όπως ανέφερε σε ομιλία του ο πρόεδρος του λιμενικού ταμείου Μυκόνου, Αθανάσιος Κουσαθανάς – Μέγας, το νησί θα υποδεχτεί περίπου 900 κρουαζιερόπλοια, με περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο επιβάτες. Για σύγκριση, το 2024 οι αφίξεις έφτασαν τις 768, με 1,29 εκατ. επιβάτες. Αυτή είναι μια αύξηση περίπου στο 22% σε σχέση με πέρσι, στα πλοία, και περίπου 17% στον αριθμό των επιβατών τους.
Τεράστιο το φετινό κέρδος που θα έχει η Μύκονος από τις κρουαζιέρες
Το όφελος από τα κρουαζιερόπλοια είναι άμεσο, αλλά περισσότερο έμμεσο, διότι μέσα από την κρουαζιέρα ίσως κάποιοι επιλέξουν να επισκεφθούν ξανά το νησί για διακοπές, μένοντας μερικές ημέρες κι όχι απλά για μερικές ώρες που κατεβαίνουν από το πλοίο. Ως προς το άμεσο κέρδος, η Μύκονος έχει μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τη Σαντορίνη, ότι δεν χρειάζεται τελεφερίκ ή ταλαίπωρα τετράποδα για να φτάσεις στο κεντρικό σημείο του νησιού, επομένως πιο εύκολα ξοδεύουν οι τουρίστες κρουαζιέρας. Η εκτίμηση είναι πως κάθε ένας ξοδεύει συνολικά 124 ευρώ!

Αν το πολλαπλασιάσουμε με το 1.5 εκατομμύριο, τότε μιλάμε για 186 εκατομμύρια, σε μια σχετικά αισιόδοξη πρόβλεψη.
Η μεγάλη αυτή αύξηση έρχεται με ένα πιο «έξυπνο» σύστημα διαχείρισης των αφίξεων, ώστε να μην επιβαρύνεται το νησί και να απολαμβάνουν όλοι, επισκέπτες και κάτοικοι, μια πιο άνετη εμπειρία. Το λεγόμενο berth allocation system θα φροντίσει ώστε να μην συγκεντρώνονται πολλά κρουαζιερόπλοια ταυτόχρονα, κάτι που στο παρελθόν είχε δημιουργήσει συνωστισμό.
Για να μην υπάρξει συνωστισμός, οι αναβαθμισμένες υποδοχές επιτρέπουν να υπάρχουν 5.6 κρουαζιερόπλοια ημερησίως αντί για 8 ταυτόχρονα, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού με 18.000 επιβάτες να αποβιβάζονται την ίδια στιγμή. Πλέον, η Μύκονος διαθέτει 6 σημεία εισόδου ISPS σε παλιό και νέο λιμάνι, ενώ έχουν προσληφθεί 26 άτομα security και χρησιμοποιούνται υπερσύγχρονα μηχανήματα ελέγχου.
Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την TUI, οι προκρατήσεις κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρσι, χρονιά στην οποία η Μύκονος είχε η πτώση της τάξεως του 2,8% με 1,59 εκατομμύρια ταξιδιώτες, από τους οποίους οι 1,07 ήταν στη διεθνή κίνηση.