Μπορεί το ανακαινισμένο αεροδρόμιο στη Μύκονο να είναι έτοιμος να υποδεχθεί και φέτος τους χιλιάδες επισκέπτες που θα επιλέξουν για τις διακοπές τους το νησί των ανέμων, ωστόσο τα μέχρι στιγμής στοιχεία καταγράφουν μια πτώση της επιβατικής κίνησης που φθάνει στο -7% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι – κάτι που προβληματίζει τους επιχειρηματίες της περιοχής.

Οι περισσότεροι εκτιμούν πως κάτι τέτοιο θα έπρεπε να το περιμένουμε, από τη στιγμή που οι τιμές έχουν ξεφύγει τόσο πολύ, ενώ η παροχή υπηρεσιών δεν έχει βελτιωθεί σε αντίστοιχο επίπεδο. Το αντίθετο, μάλιστα.

Η Μύκονος δεν έχει καταφέρει ακόμη να επανακτήσει μέρος της δυναμικής που χάθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς οι ξένοι επιβάτες καταγράφουν σταθερά πτωτική πορεία τα τελευταία χρόνια μετά την επάνοδο στην κανονικότητα.

Το πρόβλημα της μείωσης των τουριστών που επιλέγουν τη Μύκονο, είναι πολυπαραγοντικό.

Ένα πανάκριβο νησί: Το νησί δεν απευθύνεται στον μέσο επισκέπτη, που έχει συγκεκριμένο πρϋπολογισμό διακοπών. Όσοι δεν ενημερωμένοι και ξοδεύουν θα ξοδέψουν περισσότερα χρήματα από αυτά που υπολόγιζαν και θα φύγουν δυσαρεστημένοι.

Η πιο χαμηλή τιμή που μπορείτε να βρείτε τη καλοκαιρινή σεζόν σε δωμάτιο στη Μύκονο είναι 130€ κατά μέσο όρο, τον Ιούλιο, ενώ τον Αύγουστο η τιμή κυμαίνεται στα 170€ τη βραδιά. Την ίδια στιγμή σε άλλα νησιά, τις ίδιες περιόδους οι τιμές κυμαίνονται σχεδόν στη μισή τιμή. Η διαμονή, με τη χαμηλότερη τιμή, σε ένα ξενοδοχείο για 4 βράδια, είναι 520€. Ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για έναν επισκέπτη που έχει καθαρό εισόδημα 667€ το μήνα.

Μύκονος

Έλλειψη ασφάλειας: Η Μύκονος είναι γνωστό πως απευθύνεται σε τουρίστες υψηλών εισοδημάτων. Εδώ και αρκετά χρόνια, εξάλλου, είναι απλησίαστη όχι μόνο για τον μέσο Έλληνα αλλά ενδεχομένως και για τον μέσο Ευρωπαίο. Ωστόσο ακόμη και οι ευκατάστατοι επισκέπτες προβληματίζονται για το εάν θα έρθουν και φέτος σκεπτόμενοι έναν άλλο λόγο, αφού τα χρήματα δεν είναι το θέμα τους. Αναφερόμαστε στο πρόβλημα της ασφάλειας.

Τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί τα περιστατικά κλοπών σε πολυτελείς βίλες τις οποίες ξαφρίζουν επιτήδειοι, βουτώντας χρυσαφικά, ρολόγια, μετρητά και διάφορα τιμαλφή, όσοι οι ενοικιαστές τους βρίσκονται π.χ. για φαγητό σε κάποιο εστιατόριο ή για διασκέδαση σε κάποιο κλαμπ μέχρι πρωίας.

Απώλεια 30% για τη Μύκονο στην πενταετία

Μύκονος Αεροδρόμιο

Εξετάζοντας τα στοιχεία για το αεροδρόμιο της Μυκόνου, ο αριθμός των ξένων επιβατών παρουσιάζει υποχώρηση 30% φέτος σε σύγκριση με τος πρώτους πέντε μήνες του 2019. Ειδικότερα, κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2024 διακινήθηκαν 83.371 επιβάτες στο δίκτυο εξωτερικού έναντι 118.744 επιβατών την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2019.

Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, οι τουρίστες άρχισαν σταδιακά να γυρνούν την πλάτη στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Σε ό,τι αφορά το δίκτυο εσωτερικού, οι αριθμοί καταγράφουν σταθεροποιητικές τάσεις καθώς κυμαίνονται στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2019.

Οι αστρονομικά υψηλές τιμές που επικρατούν στο νησί έχουν λειτουργήσει αποτρεπτικά καθώς η Μύκονος πλέον απευθύνεται σε μια συγκεκριμένη ελίτ πλουσίων παγκοσμίως, οι οποίοι μπορούν να αντέξουν το τεράστιο κόστος. Σε αυτό έρχεται να προστεθούν και οι προκλήσεις σε επίπεδο υποδομών, όπως για παράδειγμα η κυκλοφοριακή συμφόρηση σε περιόδους αιχμής.

Photo Credit: Shutterstock