Περιεχόμενα
Στην Ελλάδα υπάρχουν διάσπαρτα ναυάγια στα ελληνικά νησιά που αποτελούν πλέον αξιοθέατα και είναι έτοιμα να τα εξερευνήσετε.
Ταξιδέψτε στα ελληνικά… ναυάγια και ζήστε στην άγρια φύση, θαυμάστε την ομορφιά του βυθού και αφήστε τη φαντασία σας να δημιουργήσει…
Ναυάγιο της Περιστέρας στην Αλόννησο
Μία κατάδυση στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Αλοννήσου –ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου– είναι ευκαιρία για να εξερευνήσετε ένα από τα πιο συγκλονιστικά ελληνικά ναυάγια.
Το Ναυάγιο της Περιστέρας ανακαλύφθηκε τυχαία το 1985 από έναν ντόπιο ψαρά και στη συνέχεια ξεκίνησαν ανασκαφές στο χώρο από αρχαιολόγους τη δεκαετία του 1990.
Το εμπορικό πλοίο ήταν φορτωμένο με αμφορείς κρασιού που μεταφέρονταν από την αρχαία Μένδη, τη σημερινή Χαλκιδική, και την αρχαία Πεπάρηθο, δηλαδή την Σκόπελο, όπως ονομάζεται σήμερα.
Ο προορισμός του πλοίου ήταν πιθανότατα η Αθήνα και το τελευταίο του ταξίδι του έγινε κατά τον 5ο αιώνα π.Χ., την περίοδο της Κλασικής Εποχής.
Σήμερα, το ξύλινο πλαίσιο του κύτους έχει αποσυντεθεί προ πολλού, αλλά οι αμφορείς είναι σχεδόν άθικτοι και επιμελώς διάσπαρτοι στο βυθό, και σχηματίζουν εμφανώς το περίγραμμα του ξύλινου πλοίου.
Πρόκειται για ένα ναυάγιο ανεπανάληπτης αισθητικής ομορφιάς, ενώ σύμφωνα με τους αρχαιολόγους αποτελεί μια σημαντική ανακάλυψη παγκόσμιας σημασίας σχετικά με την τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του πλοίου.
Το μέγεθος του ναυαγίου αποδεικνύει ότι οι ελληνική ναυπηγική τέχνη και τεχνολογία ήταν μπροστά από την εποχή της. Θεωρείται ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα ναυάγια που βρέθηκαν ποτέ στη Μεσόγειο Θάλασσα
Τα καλά νέα είναι ότι το ναυάγιο είναι ανοιχτό στο καταδυτικό κοινό, που μπορούν να συμμετέχουν σε ξεναγήσεις συνοδεία πιστοποιημένων δυτών.
Ναυάγιο της Ζακύνθου ή Ναυάγιο Παναγιώτης
Είναι ένα ναυάγιο 43 ετών, διάσημο παγκοσμίως μιας και αποτελούσε πόλο έλξης των επισκεπτών της Ζακύνθου. Το εμβληματικό τοπόσημο βέβαια πλέον είναι δύσκολο να το επισκεφθεί κάποιος λόγω φθοράς και κατολισθήσεων, μπορεί όμως να το δει από θαλάσσης.
Ο αμμώδης κόλπος όπου κυριαρχούν τα συντρίμμια ενός παλιού πλοίου είναι ένα τοπίο απίστευτης ομορφιάς, για αυτό και θεωρείται ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα μέρη της χώρας μας.
Η παραλία που βρίσκεται το «Ναυάγιο» στην Ζάκυνθο, ονομαζόταν Αη Γιώργης πριν αποκτήσει το διάσημο όνομά της. Είναι γνωστή από την προσάραξη του υπό ελληνική σημαία μηχανοκίνητου πλοίου «Παναγιώτης» τον Οκτώβριο του 1980.
Το πλοίο μετέφερε λαθραία τσιγάρα και εγκαταλείφθηκε από το πλήρωμα κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας για να γλιτώσει από περιπολικό πλοίο της Θαλάσσιας Οικονομικής Αστυνομίας.
Το εμβληματικό ναυάγιο της Ζακύνθου κινδυνεύει να παρασυρθεί από το κύμα. Οι ευαίσθητοι βράχοι που κλείνουν τον κόλπο δεν είναι ο μόνος κίνδυνος για το ναυάγιο. Ένα πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας προκάλεσε την αποκόλληση κομματιών του πλοίου, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, ενώ η άμμος έχει σκεπάσει σε μεγάλο βαθμό το κουφάρι του πλοίου.
Το Ναυάγιο της Αγαλίπας στην Σκύρο
Στην Αγαλίπα (Ναυάγιο) αξίζει να πάτε για την ωραία φύση. Το Μονοπάτι είναι προσβάσιμο, 8 – 10 λεπτά περπάτημα, από τον χωματόδρομο. Επίσης εκεί, όπως έχετε ήδη ακούσει, υπάρχει το ναυάγιο (Ναυάγιο). Κολυμπήστε, μόνο με πολλή προσοχή! Έξω έχει βότσαλα με χονδρή άμμο, αλλά μέσα πλάκες, και πέτρες που γλιστρούν. Προσοχή στου αχινούς!
Η ιστορία λέει ότι το ναυάγιο ήταν ένα σκάφος με μετανάστες που προσάραξε στην περιοχή και από τότε έμεινε εκεί… Αν και τίποτα δεν επιβεβαιώνεται…
Το Ναυάγιο Δημήτριος στην παραλία Σελινίτσα στο Γύθειο
Τo ναυάγιο «Δημήτριος» στην παραλία Σελινίτσα του Γυθείου προκαλεί δέος σε όσους το αντικρίζουν. Το συγκεκριμένο ναυάγιο περιβάλλουν ιστορίες και μύθοι, ενώ στο παρελθόν ήταν γνωστό και ως πλοίο φάντασμα.
Το πλοίο με το όνομα «Δημήτριος» (πρώην Klintholm) ναυπηγήθηκε το 1950. Το πλοίο είχε καταπλεύσει έκτακτα στο Γύθειο στις τέσσερις Δεκεμβρίου του 1980 λόγω ασθενείας του πλοιάρχου και της ανάγκης εισαγωγής του σε νοσοκομείο.
Στην πορεία δημιουργήθηκαν προβλήματα οικονομικής φύσεως με το πλήρωμα και βλάβες στη μηχανή του, ενώ παράλληλα επιβλήθηκαν ασφαλιστικά μέτρα από διάφορους δανειστές. Το πλήρωμα απολύθηκε.
Το 1981 ειδοποιήθηκαν οι πλοιοκτήτες ότι στο σκάφος είχαν αποκοπεί οι κάβοι και είχε πάρει κλίση και τους ζητήθηκε να μεταφερθεί, όμως δεν υπήρχε ανταπόκριση. Τελικά το πλοίο παρασύρθηκε από το αγκυροβόλιο του και αγκυροβόλησε προσωρινά σε κάποιο σημείο, μέχρι του 1981 που παρασύρθηκε πάλι και προσάραξε στη θέση Βαλτάκι του Λακωνικού κόλπου, το Γύθειο.
Το Ναυάγιο Ολυμπία στην Αμοργό
Βρίσκεται στον όρμο του Λίβερου πριν από την Καλοταρίτισσα στην Αμοργό και το Ναυάγιο Ολυμπία αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του νησιού.
Το πλοίο «Ολυμπία» με κυπριακή σημαία και έτος κατασκευής του το 1950, έπεσε σε κακό καιρό και προσπαθούσε να προσεγγίσει κάποιο σημείο με λιγότερο αέρα μέχρι να περάσει η φουρτούνα.
Όμως, η εσφαλμένη εκτίμηση του καπετάνιου, στην προσπάθειά του να ρίξει άγκυρα, είχε σαν αποτέλεσμα το σκαρί να προσαράξει επάνω στα βράχια.
Το σκουριασμένο σκαρί του «Ολυμπία», εντυπωσίασε τον Luc Besson (δημιουργό της ταινίας Απέραντο Γαλάζιο), ώστε να το επιλέξει για σκηνικό της, διαφημίζοντάς το έτσι ως ένα αξιοθέατο της Κάτω Μεριάς. Στη πλώρη του ακόμη διακρίνεται ανάγλυφο το παλιό του όνομα: «Inland».