Όσοι το έχουμε ακούσει από φίλους και γνωστούς, χωρίς να έχουμε πάει, ξέρουμε πολύ καλά πως αυτό το νησί είναι από εκείνα τα σχετικά λίγα, που αν πας, μετά δε νιώθεις την ανάγκη να μοιραστείς το πώς πέρασες με άλλους. Είναι λες και υπάρχει μια μαγική ατμόσφαιρα μόλις μπαίνεις και μόλις βγαίνεις, ώστε να θες να κρατήσεις μέσα σου κάθε ωραία εμπειρία. Σαν τη σειρά Severance που όταν πας στη δουλειά ξεχνάς το ποιος είσαι έξω από το κτήριο και τούμπαλιν.

Η Ανάφη, λοιπόν, δεν ακούστηκε σχεδόν καθόλου το καλοκαίρι, δεν είδαμε τίποτα στα social media μας, κι είμαστε 5-6 νοματαίοι εδώ, έναν θα έπρεπε να τον είχαμε δει. Σημαίνει αυτό ότι δεν πήγε κανείς στο νησί; Όχι. Σημαίνει ότι στην Ανάφη οι άνθρωποι είναι πάντα στον σωστό τους αριθμό, δεν υπερχειλίζει το ποτήρι, και οι ντόπιοι δεν χαίρονται βλέποντας μιλιούνια, κι ας σημαίνει μπόλικο χρήμα. Χαίρονται βλέποντας τους 30-40-50 που πάνε και επιστρέφουν το επόμενο καλοκαίρι.

Αν θες να ανήκεις σε αυτούς, τηρώντας όρκο πως δεν θα γίνεις αιτία ώστε το νησί να «μπουκώσει», διάβασε όσα ακολουθούν.

Whas is Anafi?

Το νησί της Ανάφης είναι ένας μικρός άνυδρος βράχος μερικά μόλις ναυτικά μίλια μακριά από τη διάσημη Σαντορίνη, το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων αποτελεί έναν ύμνο στην ομορφιά της απλότητας και της ελευθερίας.

Φτάνοντας ο επισκέπτης στον Όρμο του Αγίου Νικολάου αντικρύζει στο βάθος την υπέροχη Χώρα ν’ απλώνεται αμφιθεατρικά πάνω σ’ ένα λόφο. Η Χώρα της Ανάφης είναι χτισμένη στα ερείπια του βενετσιάνικου κάστρου και έχει ολόλευκα σπίτια με θόλους και στενά δρομάκια φτιαγμένα από πέτρα.

Από το λιμάνι μπορείς να αντικρίσεις το θέαμα του επιβλητικού Κάλαμου, του μεγαλύτερου μονόλιθου της Μεσογείου, που κόβει την ανάσα. Η ατμοσφαιρική Χώρα, ένα μπαλκόνι που αιωρείται πάνω από το Αιγαίο, μαγεύει με την κατάλευκη θολωτή αρχιτεκτονική της και εμπνέει ατελείωτες ρομαντικές βόλτες στα ελικοειδή σοκάκια της.

Οι καλύτερες παραλίες στο νησί

Και αν η Ανάφη υπολείπεται της Σαντορίνης σε κοσμοπολιτισμό και επιλογές για διασκέδαση, υπάρχει ένας κάτι για το οποίο την ανταγωνίζεται ευθέως, ενδεχομένως να την ξεπερνάει κιόλας. Οι παραλίες της

Στο πιο «ρέμπελο» νησί των Κυκλάδων με τον υψηλότερο βράχο στην Ευρώπη και την πιο αυθεντική Χώρα

Ρούκουνας: Η παραλία ήταν κάποτε συνυφασμένη με το ελεύθερο κάμπινγκ είναι η πιο γνωστή του νησιού. Αυτό πλέον δεν ισχύει, η δημοτική αρχή επιβεβαιώνει πως η ελεύθερη κατασκήνωση απαγορεύεται πλέον αυστηρά. 

Μία μεγάλη αμμουδιά με αρμυρίκια και δέντρα να προσφέρουν σκιά. Γαλαζοπράσινα νερά τα οποία θα δυσκολευτείτε να αποχωριστείτε. Στην παραλία υπάρχει και ταβέρνα, επομένως μπορείτε να περάσετε εδώ αρκετές ώρες. Η πρόσβαση γίνεται από τον κεντρικό δρόμο του νησιού, στη συνέχεια ακολουθεί χωματόδρομος και περπάτημα σε (άνετο) μονοπάτι.

Άγιος Νικόλαος- Λιμάνι: Στην Ανάφη ακόμα και η παραλία του λιμανιού διαθέτει πεντακάθαρα νερά και όμορφη μικρή αμμουδιά. Ακριβώς επειδή η πρόσβαση σε αυτήν είναι εύκολη, υπάρχουν και αρκετές επιλογές για διαμονή και εστίαση, επομένως, ο Άγιος Νικόλαος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και στις οικογένειες που παραθερίζουν στο νησί.

Άγιοι Ανάργυροι: Θα χρειαστεί λίγο παραπάνω κόπο για να φτάσετε εδώ, καθώς η διαδρομή περιλαμβάνει και αρκετά δύσκολη κατάβαση για περίπου 10 λεπτά. Η άμμος είναι ψιλή, σχεδόν σαν πούδρα. Τα νερά είναι πεντακάθαρα, τόσο διάφανα που μπορεί να απολαύσει κανείς τον βυθό χωρίς μάσκα. Αλλά η ομορφιά της παραλίας δεν περιορίζεται μόνο στο φυσικό περιβάλλον. Το όμορφο εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων ολοκληρώνει ιδανικά το σκηνικό

Καταλιμάτσα: Η συγκεκριμένη παραλία υπήρξε το λιμάνι του νησιού στην αρχαιότητα. Σήμερα ξεχωρίζει για το πραγματικά ιδιαίτερο τοπίο που δημιουργούν τα κόκκινα βράχια γύρω από τη μικρή παραλία. Ο παρατηρητικός επισκέπτης θα εντοπίσει σίγουρα τα κατάλοιπα του αρχαίου λιμανιού.

Η Παναγιά η Καλαμιώτισσα της Ανάφης

Στο πιο «ρέμπελο» νησί των Κυκλάδων με τον υψηλότερο βράχο στην Ευρώπη και την πιο αυθεντική Χώρα

Όταν ο επισκέπτης φθάνει με το πλοίο στο νησί, θα διακρίνει στα δεξιά του τον επιβλητικό μονολιθο που στην κορυφή του διακρίνεται σαν μια λευκή κουκίδα η μονή της Παναγίας της Καλαμιώτισσας.

Για να πει κανείς ότι γνώρισε το νησί, πρέπει να “κατακτήσει” τον πιο τρομακτικό βράχο του κόσμου, όπως αναφέρει Γάλλος περιηγητής του 18ου αιώνα, και να φθάσει στην κορυφή του τον Κάλαμο, που βρίσκεται και το Μοναστήρι.

Το μονοπάτι που οδηγεί στην μονή ξεκινάει από τους πρόποδες του Καλάμου κοντά στα ερείπια του ιερού του Αιγλήτη. Το πρώτο κομμάτι του μονοπατιού είναι ανηφορικό και ιδιαίτερα απαιτητικό. Το δεύτερο είναι πιο απόκρημνο αλλά η θέα καθώς ανηφορίζετε είναι εντυπωσιακή. Η σήμανση του μονοπατιού είναι αρκετά καλή και δεν υπάρχει περίπτωση να χαθείτε. Το πρώτο πράγμα που θα σας εντυπωσιάσει φτάνοντας στη μονή είναι η θέα που πραγματικά κόβει την ανάσα αφού μπροστά απλώνεται το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.  

Γνωρίστε το νησί πεζοπορώντας στα μονοπάτια του

νησί

Οι πιο ενδιαφέρουσες πεζοπορικές διαδρομές είναι οι παρακάτω:

Χώρα – Καστέλι – Άγιος Μάμας – Κάτω Μονή Καλαμιώτισσας 4,6 χλμ.: Διαδρομή προς το ανατολικό τμήμα του νησιού, που περνάει από τον λόφο Καστέλι με τα λείψανα της αρχαίας πόλης, συνεχίζει προς τo τοπίο της Χερσονήσου του Καλάμου, που περιλαμβάνεται στο δίκτυο Φύση Natura 2000 και καταλήγει στην Κάτω Μονή της Παναγίας της Καλαμιώτισσας στους πρόποδες του όρους του Καλάμου.

Κάτω Μονή Καλαμιώτισσας – Άνω Μονή Καλαμιώτισσας 2,55 χλμ.: Το μονοπάτι διαρκεί περίπου μία ώρα, ξεκινά από τους πρόποδες του Καλάμου και οδηγεί προς την κορυφή του, όπου βρίσκεται η Άνω Μονή της Παναγίας με θέα στο πέλαγος.

Χώρα – Άγιος Δημήτριος – Άγιος Αντώνιος 1,9 χλμ.: Διαδρομή που ξεκινάει από τη Χώρα και καταλήγει στο γραφικό εκκλησάκι το Αγίου Αντωνίου με τις τοιχογραφίες του 14ου αιώνα, στις ανατολικές ακτές του νησιού.

Χώρα – Σταυρός – Βίγλα – Παναγιά των Βουβών 1,70 χλμ.: Ένα μονοπάτι προς την ψηλότερη κορυφή του νησιού, τη Βίγλα, που στο παρελθόν υπήρξε παρατηρητήριο.

Χώρα – Βούνια – Βρύση: Διαδρομή που κατευθύνεται στη βόρεια πλευρά του νησιού και καταλήγει στη Βρύση, μία καταπράσινη τοποθεσία.

Χώρα – Βαγιά – Λάκκοι: Περπάτημα προς τη δυτική πλευρά του νησιού, που καταλήγει στη Βαγιά με τις ιαματικές πηγές θείου.

Στην κορυφή του Καλάμου (Παναγιά Καλαμιώτισσα)

Χώρα – Βάγια – Πλάκες 500 μ.

Χώρα – Ρούκουνας – Μέγας Ποταμός – Μονή Ζωοδόχου Πηγής(Καλαμιώτισσα).

Μην φύγετε από την Ανάφη αν δεν…

  1. Κολυμπήσετε στα διάφανα νερά της παραλίας των Αγίων Αναργύρων με φόντο το ομώνυμο λευκό εκκλησάκι και θέα τον γιγάντιο βράχο του Κάλαμου στο βάθος, που είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη.
  2. Απολαύσετε έναν αρωματικό ελληνικό καφέ και παραδοσιακό γλυκό κουφέτο (από αμύγδαλο και μέλι) στα καφενεία της Χώρας.
  3. «Μεθύσετε» με ρακόμελα και δροσερά ποτά σε ατμοσφαιρικές βεράντες της Χώρας με θέα στη θάλασσα.
  4. Κάνετε τον περίπλου του νησιού με σκάφος, εξερευνώντας απόκρημνες παρθένες παραλίες εκπληκτικής ομορφιάς αλλά και έρημα νησάκια (Φτενά, Παχιά, Μακρά) απέναντι από την Ανάφη.
  5. Ανακαλύψτε τις περίφημες «κατοικιές», τα παραδοσιακά αγροτόσπιτα των βοσκών που παρατηρούνται διάσπαρτα στην αναφιώτικη εξοχή. Πρόκειται για διατηρητέα κτίσματα και εξαιρετικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής, μοναδικής στο Αιγαίο. Χαρακτηριστικό κάθε κατοικίας είναι ο φούρνος, ένα κυκλικό κτίσμα στην αυλή των σπιτιών.

Photo Credit: Shutterstock