Αν μας ζητούσαν να πούμε τους προορισμούς για το Πάσχα που έχουν πιο υψηλές τιμές στη διαμονή, τότε η Μύκονος κι η Σαντορίνη θα έρχονταν πρώτες στο μυαλό μας. Κι αν όχι πρώτες, επειδή δεν είναι η υψηλή περίοδός τους το Πάσχα, σίγουρα κάπου στις πρώτες 4-5 περιοχές. Αν μας το περιόριζαν σε νησί, τότε σίγουρα θα λέγαμε αυτά τα δύο. Παρόλο που βλέπουμε ότι η μειωμένη κίνηση φέτος, φέρνει οπισθοχωρήσεις στις οικονομικές απαιτήσεις. Όμως, θα πέφταμε έξω, διότι είναι ένα άλλο νησί.
Ο λόγος για τις Σπέτσες, έναν προορισμό πολύ δημοφιλή πάντα το Πάσχα και στις αρχές Σεπτεμβρίου, ένα νησί συνώνυμο της πολυτέλειας, αφού βρίσκεται απέναντι από το Πόρτο Χέλι, όπου αράζουν κάθε χρόνο εντυπωσιακά σκάφη.
Είναι ένας ιδανικός προορισμός για 2-3-4 μέρες. Ήταν, για να είμαστε ακριβείς. Διότι αυτό το νησί, που δεν έχει και την πληθώρα σε καινούργια καταλύματα και luxury ξενοδοχεία, είναι αυτό με τιμές διαμονής που προσιδιάζουν σε τιμές Μυκόνου και Σαντορίνης.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει το E-Real Estates Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών αντλώντας στοιχεία από τα διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, οικίες 50-60 τ.μ. στη Μύκονο έχουν κόστος διαμονής στα 390-400 ευρώ για 3 διανυκτερεύσεις, στη Σαντορίνη είναι λίγο κάτω από τα 300 ευρώ, ενώ στις Σπέτσες οι τιμές αγγίζουν τα 1.200 ευρώ για ίδιο μέγεθος σπιτιού και ίδια διάρκεια διαμονής! Η πληρότητα στο νησί είναι προς το παρόν κοντά στο 65% αλλά όσο πλησιάζουμε προς τη Μ. Τετάρτη, θα αυξηθεί.
Από κοντά ακόμα ένα νησί του Αργοσαρωνικού, η Ύδρα, που δεν τη λες με τίποτα νησιωτικό προορισμό στους κορυφαίους της χώρας, αλλά η εγγύτητα της σε σχέση με το λιμάνι του Πειραιά, την καθιστά έναν προορισμό εύκολο, γιατί έχεις μπει σε πλοίο, το νιώθεις ότι έχεις ταξιδέψει, όχι όπως με την οδική διαδρομή, δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι αν θα πάρεις καμπίνα ή αν θα μπεις στο σαλόνι για να έχεις άνεση να ξαπλώσεις αν νυστάξεις και φτάνεις ξεκούραστος. Σε 2.5 ώρες είσαι εκεί.
Η Ύδρα μάλιστα είναι το μέρος με τη μεγαλύτερη πληρότητα, αγγίζει το 97%, με το κόστος να είναι κοντά στα 1.050 ευρώ για κατοικία 60 τ.μ. και 3 διανυκτερεύσεις. Ενώ δηλαδή η Μύκονος και η Σαντορίνη έχουν περισσότερες φθηνές επιλογές, η πληρότητά τους είναι 79% και 65% αντίστοιχα, ενώ στην Ύδρα είναι κοντά στο 100%. Ακόμα πιο παράξενο αν σκεφτούμε ότι μιλάμε για ένα νησί όπου έχουμε κατ’ εξακολούθηση κακοποίηση ιπποειδών.
Ποιο το Νο1 νησί εκτός Αργοσαρωνικού
Στην περιοχή του Αργοσαρωνικού, η Αίγινα και το Αγκίστρι είναι σε νορμάλ επίπεδα τιμών, αφού τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης με μέγεθος από 40-50 τ.μ. δεν απαιτούν πάνω από 300 ευρώ για 3 βράδια. Εδώ οι προκρατήσεις είναι στο 82% και 72% αντίστοιχα.
Μετά την Ύδρα και τις Σπέτσες, τα νησιά που έχουν μεγάλο ποσοστό κάλυψης στα διαθέσιμα για το διάστημα του Πάσχα ακίνητα βραχυχρόνιας μισθωσης στην πλατφόρμα της Airbnb, είναι, αναμενόμενα, η Κέρκυρα με κάλυψη, κοντά στο 90%, με τη μέση τιμή στο κέντρο της να βρίσκεται μεταξύ των 750-830 ευρώ και η Τήνος με ποσοστό προκρατήσεων στο 85% με τις τιμές να βρίσκονται κάπου ανάμεσα στα 300 και στα 350 ευρώ για 3 διανυκτερεύσεις.
Η Σύρος, η Ερμούπολη, ακολουθεί με 82% στις προκρατήσεις, όπου οι τιμές είναι αρκετά πιο τσιμπημένες, με τα 650 ευρώ να είναι το πάτωμα για σπίτια 65-70 τ.μ.
Στα υπόλοιπα νησιά, ξεχωρίζει η Χίος, με τα αντίστοιχα νούμερα να είναι 78% και 220-250 ευρώ για κατοικίες 40-45 τ.μ. και τέλος η Πάτμος, ένα νησί-ανερχόμενη δύναμη, με προκρατήσεις στο 65% και μέση τιμή στα 425 ευρώ.