The Big Blue. Απέραντο γαλάζιο. Η ταινία και το τοπίο που έγινε συνώνυμο της Αμοργού, συνώνυμο και του μοναδικού γαλάζιου του Αιγαίου μας. Αρκεί μόνο να πας στο νησί για να ρίξεις μια ματιά στη νότια μεριά για να διαπιστώσεις αυτή την απαράμιλλη ομορφιά της θάλασσας που ενώνεται με τον ουρανό, χωρίς να μεσολαβεί τίποτα.

Η Αμοργός έχει συνδεθεί με αυτό που λέμε «ποιοτικές» διακοπές. Όποιος την επιλέγει για τις διακοπές του, ψάχνει την ποιότητα, όχι την ποσότητα. Δεν έχει δεκάδες παραλίες, έχει τόσες, όσες χρειάζονται για να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα. Δεν έχει εκατοντάδες προτάσεις για φαγητό, αλλά αυτές που υπάρχουν ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Και, τελικά, ευτυχώς δεν έχει τόσο πολύ κόσμο. Δεν βουλιάζει το νησί. Έχει τόσο κόσμο, όσο ακριβώς χρειάζεσαι στις διακοπές σου. Για να μην αισθάνεσαι ότι πήγες κάπου απομακρυσμένα, αλλά και να μην απελπίζεσαι από το συνωστισμό όταν θέλεις να απλώσεις την πετσέτα σου στην παραλία ή νιώθεις το στομάχι σου να γουργουρίζει και θέλεις να τσιμπήσεις κάτι εδώ και τώρα.

Αν θέλεις να συνδυάσεις τις διακοπές σου στο νησί της Αμοργού με ποιότητα, τότε πρέπει να επισκεφθείς οπωσδήποτε τους προορισμούς που αναφέρουμε.

Το νησί που ακούς ελάχιστα κάθε καλοκαίρι - Παραμένει φθηνό κι έχει ένα εντυπωσιακό κτίσμα σε βράχο που θα σε αφήσει ενεό

Οι καλύτερες παραλίες στο νησί της Αμοργού

Αγία Άννα: Εμβληματικό τοπίο. Για να απολαύσεις μαζί με το μπάνιο σου και το «απέραντο γαλάζιο», που γράψαμε στην αρχή. Ένα βαθύ μπλε, που έρχεται σε άμεση αντίθεση με το κατάλευκο εκκλησάκι της Αγίας Άννας. Ο δρόμος βρίσκεται ψηλά, θα χρειαστεί να κατέβεις, αλλά το τοπίο σε κάνει να ξεχνάς την όποια ταλαιπωρία. Μικρή παραλία, με διάφανα νερά και βράχια που μπορείς να κάνεις άνετα βουτιές γιατί είναι βαθιά. Αν έχεις παιδιά, θα ταλαιπωρηθείς περισσότερο. Επίσης, λόγω της εξαιρετικής δημοφιλίας της, τις περισσότερες φορές θα βρεις πολύ κόσμο εκεί, που πηγαίνει ακόμα και με καϊκια και με σκάφη.

Φωκιότρυπα: Μια πολύ μεγάλη παραλία με άμμο που βρίσκεται στα βόρεια του οικισμού της Αιγιάλης, του πιο ανατολικού από τα δύο λιμάνια του νησιού. Υπάρχει πεζόδρομος με μαγαζιά και η παραλία συνεχίζεται στην περιοχή Λακκί για να καταλήξει στη Φωκιότρυπα. Υπάρχουν δέντρα για σκιά και τα νερά είναι πρασινογάλανα και σχετικά ρηχά. Υπάρχουν πολλές επιλογές για φαγητό και καφέ. Είναι η πιο δημοφιλής επιλογή για οικογένειες με μικρά παιδιά, αφού σε σχετικά κοντινή απόσταση υπάρχει πλήθος ενοικιαζόμενων δωματίων.

Λεβρωσός: η ωραιότερη παραλία στην περιοχή της Αιγιάλης. Βρίσκεται ουσιαστικά στην ακτή απέναντι από τον οικισμό κι έτσι προσφέρει και ωραία θέα, εκτός από τα πράσινα νερά και την αμμώδη ακτή. Υπάρχει μια ταβέρνα με το ίδιο όνομα που χαρίζει πανοραμική θέα. Θα χρειαστεί να κατεβείς από από σύντομο, αλλά απότομο μονοπάτι λίγων λεπτών που ξεκινάει από τον ασφαλτόδρομο (όπου θα αφήσεις το αυτοκίνητο). Υπάρχει και δρομολόγιο με βάρκα από τη Φωκιότρυπα. Αν έχεις ξεχάσει τα απαραίτητα για πολύωρη παραμονή στην παραλία, λειτουργεί beach bar με ποτά και σνακ.

Νικουριά: Πρόκειται για ένα βραχώδες νησάκι, το οποίο βρίσκεται λίγα μέτρα μόνο από την παραλία της Αμοργού και έχει τρεις εξαιρετικές αμμώδεις παραλίες, οι οποίες το καλοκαίρι σφύζουν από κόσμο. Δρομολόγια με το βαρκάκι για να φτάσεις σε μία απ’ αυτές βρίσκεις όλη την ώρα. Ιδανικό αν θέλεις να αφήσεις την οικογένεια να πλατσουρίζει στην άμμο κι εσύ να βγεις για λίγη περιπέτεια με ψαροντούφεκο ή απλά να θαυμάσεις τον ζωντανό βυθό με μάσκα και αναπνευστήρα. Λειτουργεί και καντίνα στην πρώτη παραλία.

Κάβος: Κι αυτή είναι μια παραλία με σχετικά δύσκολη πρόσβαση. Αφήνεις το αυτοκίνητο στο δρόμο (υπάρχει και καφέ-εστιατόριο με πανοραμική θέα, το επιλέγουν συνήθως μετά το μπάνιο) και έχει κάποιες δεκάδες σκαλάκια που πρέπει να κατεβείς (και μετά να ανεβείς) για να φτάσεις στην παραλία, όμως το αποτέλεσμα θα σε αποζημιώσει. Ειδικά τα χρώματα είναι συγκλονιστικά: Τα νερά είναι κρυστάλλινα και με ωραίες αποχρώσεις του μπλε-τιρκουάζ, η άμμος και το ψιλό βότσαλο έχουν γκριζωπή απόχρωση, τα βράχια γύρω είναι λευκά.

Καλοταρίτισσα: Μια από τις πιο απάνεμες παραλίες, σε ένα νησί όπου ο δυνατός αέρας είναι καθημερινότητα, ειδικά την περίοδο των μελτεμιών. Ο ασφαλτόδρομος φθάνει μέχρι τον ομώνυμο όρμο, οπότε είναι ιδανική και για οικογένειες. Παραλία με άμμο, ψιλό βοτσαλάκι και πρασινογάλανα νερά. Είναι οργανωμένη με μια μικρή καντίνα και λίγες ομπρέλες-ξαπλώστρες, οπότε για να είσαι σίγουρος πάρε και τα δικά σου αξεσουάρ.

Γραμβούσα: Άλλο ένα νησάκι, πολύ κοντά στην Καλοταρίτισσα, με την οποία συνδέεται με καϊκι. Δύο μικρές αμμώδεις παραλίες έχει να σου προσφέρει, βεβαίως είναι από τις καλύτερες όχι μόνο του νησιού, αλλά και ολόκληρου του Αιγαίου, σύμφωνα και με διεθνή ΜΜΕ. Αν θέλεις να απολαύσεις τη θάλασσα για ώρες, πρέπει να είσαι εφοδιασμένος με τα απαραίτητα (ομπρέλα, σνακ κτλ.).

Τα καλύτερα μέρη για να φας

Το λιμάνι της κυρά Κατίνας: Ονομαστή η αστακομαρακονάδα της, μαγειρεμένη με τον ντόπιο ψαράδικο τρόπο και όχι γκουρμέ. Σ’ ένα από τα στενάκια της Αιγιάλης σε περιμένει αυτό το ταβερνάκι, από τα πιο παλιά καταστήματα εστίασης στο νησί, το οποίο προτιμούν και στις εξόδους τους οι ντόπιοι. Το φρέσκο ψάρι είναι η σπεσιαλιτέ (υπάρχουν στενές σχέσεις με τους ψαράδες της περιοχής). Μπορείς να δοκιμάσεις και αμοργιανά παραδοσιακά πιάτα όπως το πατατάτο (κατσίκι κοκκινιστό με πατάτες) και η χταποδόπιτα.

Τρανζιστοράκι: Στη Χώρα της Αμοργού, ένα από τα πιο προσεγμένα μαγαζιά του νησιού, το οποίο θα μπορούσε να σταθεί και στον υψηλότερο ανταγωνισμό και για την προσοχή στο περιβάλλον, αλλά και τα πιάτα του. Μεζεδοπωλείο με προσοχή στις ισορροπημένες γεύσεις και πολλά πιάτα που δεν βρίσκεις ούτε στην Αθήνα. Η φακοσαλάτα με τσίρο είναι εξαιρετική, όπως και η πέστροφα καπνιστή με μους λευκού ταραμά και σφουγγάτο κολοκυθιού με γιαούρτι άνηθου. Τιμές εξαιρετικές.

Λουδάρος: Στη Λαγκάδα, ένα χωριό που βρίσκεται λίγο μακρύτερα από την Αιγιάλη, σε περιμένει μια ταβέρνα από τα παλιά. Αν βαρέθηκες το ψάρι και τα θαλασσινά, καιρός είναι να κάνεις μια βόλτα στο… εσωτερικό. Μουσακάς πολύ υψηλού επιπέδου, ψητά από ντόπια κρέατα και γενικά μια αίσθηση ότι ταξιδεύεις σε άλλη εποχή, πιο ανέμελη. Η φιλοξενία των ανθρώπων θα σε κάνει να αισθανθείς το νησί και το χωριό σαν στο σπίτι σου.

Το Μουράγιο: Φημίζεται ως η πιο γνωστή ψαροταβέρνα του νησιού και το καυχιέται. Βρίσκεται στα Κατάπολα, το «δυτικό» λιμάνι της Αμοργού. Είναι το πρώτο σημείο όπου αραδιάζουν κάθε μέρα τις ψαριές τους οι ψαράδες του νησιού, οπότε διαλέγουν τα καλύτερα. Η κακαβιά, δημιουργημένη με παραδοσιακό τρόπο, σε πάει σε άλλο επίπεδο. Οι σουπιές, μαγειρεμένες στο μελάνι τους, οι αστακομακαρονάδες, το αθερινάκι, σαργοί, μπαρμπούνια, ροφοί, σκορπίνες, τα πάντα από φρέσκο ψάρι.

Πανόραμα: Στα Θολάρια, ένα χωριό που βρίσκεται στο δυτικό άκρο στο νησί, βρίσκεται αυτή η ταβέρνα που εδώ και μισό αιώνα έχει ταϊσει (κατά τους υπολογισμούς των ιδιοκτητών της) περίπου μισό εκατομμύριο κόσμο! Εκτός από πατατάτο, μπορείς να βρεις και ψητό της Λαμπρής όπως το λένε (κατσίκι ή αρνί γεμιστό με ρύζι), μαζί με όλες τις νοστιμιές για τις οποίες φημίζεται το νησί και τους μεζέδες που ανεβάζουν το κέφι. Κι επειδή όλα κλείνουν με καλή μουσική και παραδοσιακό χορό, πάντα θα βρεθεί ένας ντόπιος βιολάτορας κι ένας λαουτιέρης να απογειώσουν το γλέντι.

Bonus στο νησί

Δεν γίνεται να μην πας στο Μοναστήρι της Παναγιάς της Χοζοβιώτισσας που είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα δείγματα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, χτισμένο ουσιαστικά μέσα στον βράχο. Πρώτα θα ανέβεις τα σκαλιά για περίπου 40 μέτρα και θα σταθείς με ανοιχτό στόμα μπροστά σε αυτό το θαύμα.

Το νησί που ακούς ελάχιστα κάθε καλοκαίρι - Παραμένει φθηνό κι έχει ένα εντυπωσιακό κτίσμα σε βράχο που θα σε αφήσει ενεό