Την πρώτη θέση στην λίστα των 11 καλύτερων προορισμών του κόσμου κατακτούν οι Λειψοί, προσφέροντας εμπειρίες εκτός της πεπατημένης σε ένα άθικτο εξωτικό τοπίο.

Το βραβευμένο ταξιδιωτικό blog, Where Life is Great τοποθέτησε στην πρώτη θέση, το νησί των Λειψών στους καλύτερους προορισμούς του κόσμου για αυτή τη χρονιά, που προσφέρουν και άλλες εμπειρίες, εκτός της πεπατημένης.

Οι Λειψοί είναι ένας από τους μυστικούς θησαυρούς του Αιγαίου, ιδιαίτερα αγαπητός σε αθεράπευτους φυσιολάτρες και θαλασσοπόρους που αναζητούν καταφύγια ανόθευτης φυσικής ομορφιάς και γαλήνης.

Το νησί είναι αρκετά μικρό. Αποτελεί ολόκληρο – καθώς και όλα τα παρακείμενα νησάκια – περιοχή, που έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000. Έχει μικρούς λόφους, κάμπους και ρεματιές που ευωδιάζουν από τη ρίγανη, το θυμάρι και το θρούμπι.

«Θυμίζει κονφετί, εξωπραγματική ομορφιά»: Το νησί που θα γίνει η επόμενη Αντίπαρος, είχε άνοδο τον Ιούνιο σε αφίξεις

Αν ονειρεύεστε εξωτικές τυρκουάζ θάλασσες, δαντελωτές ακτογραμμές, χαμηλούς λόφους με μικρά κεδροδάση και αρωματικά βότανα, περιηγήσεις σε κατάφυτους κάμπους και ήχους από θαλασσοπούλια, αυτή το υδάτινο θαύμα των Μικρών Δωδεκανήσων είναι το ιδανικό μέρος για να ζήσετε το όνειρο. Μια απόλυτη εμπειρία διαλογισμού και απογείωσης των αισθήσεων στην αγκαλιά της πιο φαντασμαγορικής φύσης. 

Η blogger Μάρτα Οστόγια, αναφέρει χαρακτηριστικά για το νησί: «Αν αναζητάτε μια μαγική απόδραση σε έναν άθικτο εξωτικό τόπο, τότε οι Λειψοί είναι ο «νούμερο ένα» προορισμός σας για το 2024. Φανταστείτε ένα βιώσιμο μέρος που ο χρόνος φαίνεται να σταματά και κάθε «ανάσα» θαλασσινού αέρα εξουδετερώνει όλους τους προβληματισμούς και τα άγχη».

Η ίδια εξηγεί όλους τους λόγους για τους οποίους το ελληνικό αυτό νησί πληροί όλα τα κριτήρια για να κατακτήσει την κορυφή στον κατάλογο με τους πιο υποσχόμενους προορισμούς για τη νέα σεζόν.

Στην 11άδα αυτή, εκτός από τους Λειψούς βρίσκονται και το Χοκάιντο της Ιαπωνίας, η Αυστραλιανή νήσος Φρέιζερ, η Μαγιόρκα, η Τενερίφη, η Σρι Λάνκα, η Προτσίντα της Ιταλίας, η Σαρδηνία, η Φουερτεβεντούρα της Ισπανίας, η νήσος Μουχέρες στο Μεξικό και η Τζαμάικα.

Μία συστάδα μικρών νησιών στα βόρεια Δωδεκάνησα, οι Λειψοί, στολίζουν το νοτιοανατολικό Αιγαίο. Το μεγαλύτερο από αυτά τα νησιά – η Λειψώ ή Λειψοί βρίσκεται μεταξύ Πάτμου και Λέρου και είναι η ιδανική επιλογή αν αποζητάς την ξεκούραση μέσα στη φύση, μακριά από την πολυκοσμία των δημοφιλών τουριστικών προορισμών.

Το νησί της Καλυψούς

Κατά τη μυθολογία, αυτό είναι το νησί όπου ναυάγησε ο Οδυσσέας κατά την επιστροφή του στην Ιθάκη, και παρέμεινε αιχμάλωτος της νύμφης Καλυψούς η οποία αρνιόταν για 7 χρόνια να τον αφήσει να φύγει. Έχει κατοικηθεί από τα προϊστορικά χρόνια, αλλά ο ένας και μοναδικός, σήμερα, οικισμός του νησιού, η Χώρα, χτίστηκε από έναν Κρητικό, τον Ηλία, το δεύτερο μισό του 17ου αι. στην πλαγιά ενός λόφου στο κέντρο του νησιού και αναπτύχθηκε αμφιθεατρικά έως το φυσικό λιμάνι των Λειψών.

Παραλίες στους Λειψούς

Ο καλύτερος προορισμός στον κόσμο: Το μικρό νησί του Αιγαίου που αποτελεί πρότυπο βιωσιμότητας, κερδίζει τους ξένους

Όλες οι παραλίες στους Λειψούς είναι μαγευτικές, με πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά, που συνήθως είναι ρηχά. Πολλές από αυτές δεν έχουν φυσική σκιά ή ομπρέλες, οπότε καλό θα ήταν να έχεις μαζί σου τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Οι καλύτερες παραλίες με άμμο στους Λειψούς:

  • Κατσαδιά: Πολύ δημοφιλής παραλία. Είναι απάνεμη, με γαλαζοπράσινα νερά, ταβερνάκι και μεγάλα δέντρα που προσφέρουν σκιά.
  • Κάμπος: Όμορφη, στενόμακρη παραλία με πολλά αρμυρίκια και διάφανα νερά. 
  • Τουρκόμνημα: Μικρός, απομονωμένος όρμος με λίγα δέντρα και υπέροχα κρυστάλλινα νερά.
  • Πλατύς Γιαλός: Πανέμορφος και ιδιαίτερα δημοφιλής απάνεμος κολπίσκος με τιρκουάζ νερά, αρμυρίκια και ταβέρνα.
  • Λιεντού: Μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες στους Λειψούς. Έχει αρμυρίκια και πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά.
«Θυμίζει κονφετί, εξωπραγματική ομορφιά»: Το ελληνικό νησί που προτείνουν οι Γάλλοι για διακοπές, άνοδος στις αφίξεις τον Ιούνιο

Οι καλύτερες παραλίες με βότσαλο στους Λειψούς:

  • Χοχλακούρα: Γαλαζοπράσινα νερά και κατάλευκα βότσαλα συνθέτουν το ονειρεμένο σκηνικό. Η παραλία δεν έχει σκιά.
  • Ξηρόκαμπος: Ήσυχη παραλία με κρυστάλλινα νερά, που δεν διαθέτει σκιά.
  • Παπαντριά: Κόλπος με παραδεισένια νερά και υπέροχη θέα στο νησάκι Λύρα. 
  • Μονοδένδρι: Τα τιρκουάζ νερά, τα λευκά βότσαλα και το δέντρο που δεσπόζει μόνο του στον βράχο δημιουργούν ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς. Η παραλία έχει αρκετά δύσκολη πρόσβαση και προσφέρει ησυχία και γαλήνη.

Photo Credit: Shutterstock