Φέτος, ένα ελληνικό νησί κατέχει τα φώτα της δημοσιότητας, σπάζοντας όλα τα ρεκόρ τουριστών και καταφέρνοντας να προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Η μοναδική του φυσική ομορφιά, οι κρυστάλλινες παραλίες και η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά το καθιστούν έναν από τους πιο περιζήτητους προορισμούς της Μεσογείου. Οι επισκέπτες, είτε αναζητούν χαλάρωση κάτω από τον ήλιο είτε περιπέτεια μέσω δραστηριοτήτων, βρίσκουν εδώ κάτι για όλους.

Η αυξημένη τουριστική κίνηση αποδεικνύει την επιτυχία του νησιού στην προώθηση του τουρισμού, με τοπικές επιχειρήσεις και ξενοδοχεία να επενδύουν σε υποδομές και υπηρεσίες. Παράλληλα, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και οι γαστρονομικές προτάσεις αναδεικνύουν την τοπική παράδοση και φιλοξενία, δημιουργώντας μια αξέχαστη εμπειρία για τους επισκέπτες. Με αυτά τα στοιχεία, το νησί αποδεικνύει ότι είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του σύγχρονου τουρισμού και να συνεχίσει να εντυπωσιάζει.

Αυτό είναι το νησί που έσπασε το ρεκόρ με 3,5 εκατομμύρια τουρίστες για το 2024

Το ελληνικό νησί που σπάει τα ρεκόρ

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού, Γεώργιος Τόππος, εξέφρασε την βαθιά ικανοποίησή του για το τουριστικό θαύμα που συντελέστηκε φέτος στη Ρόδο, καθώς σχεδόν 3,5 εκατομμύρια επισκέπτες έχουν επισκεφθεί το νησί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024, με αεροπλάνα, κρουαζιερόπλοια και καταμαράν. Υπογράμμισε:

«Η Ρόδος, αναγνωρισμένη παγκοσμίως ως ένας τουριστικός προορισμός υψηλών προδιαγραφών, διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως η ιστορική, πολιτιστική και φυσική κληρονομιά, καθώς και η ζεστή φιλοξενία των κατοίκων της, που καθιστούν το τουριστικό της προϊόν μοναδικό. Έτσι, προσελκύει όχι μόνο χιλιάδες επισκέπτες αλλά και δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο».

«Φέτος, η τουριστική χρονιά για το σμαραγδένιο νησί μας καταρρίπτει όλα τα ρεκόρ!» σημείωσε ο κ. Τόππος, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το αεροδρόμιο “Διαγόρας” της Ρόδου και το Λιμεναρχείο Ρόδου, αποδεικνύεται ότι αυτή η χρονιά είναι η καλύτερη στην ιστορία του ροδιακού τουρισμού, με αύξηση στις αφίξεις των επισκεπτών κατά 12-14% σε σχέση με το 2023, η οποία ήταν επίσης σημαντική χρονιά.

Η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Ρόδου απογειώθηκε τους πρώτους εννέα μήνες του 2024, καθώς έφτασαν 2,7 εκατομμύρια επιβάτες αεροπορικώς.

Αυτό είναι το νησί που έσπασε το ρεκόρ με 3,5 εκατομμύρια τουρίστες για το 2024

Οι Βρετανοί επισκέπτες παραμένουν στην κορυφή, ακολουθούμενοι από επισκέπτες από Γερμανία, Πολωνία, Ιταλία, Σουηδία, Ισραήλ και άλλες Σκανδιναβικές χώρες, καθώς και από Βέλγιο, Ολλανδία, Τσεχία και Βουλγαρία.

Επιπλέον, παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη αύξηση στις αφίξεις επιβατών με κρουαζιερόπλοια. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, το λιμάνι της Ρόδου υποδέχθηκε 264 κρουαζιερόπλοια με 353.475 επιβάτες, ενώ τον Οκτώβριο αναμένονται άλλα 60 κρουαζιερόπλοια και 24 τον Νοέμβριο, καθώς και 4 τον Δεκέμβριο του 2024.

Οι αριθμοί για τους επισκέπτες από την Τουρκία είναι εντυπωσιακοί, με αύξηση 30% στην τουριστική κίνηση από εκεί, καθώς 370.026 Τούρκοι επισκέπτες ήρθαν το 2024 και 4.259 βίζες εκδόθηκαν για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Αυτό είναι το νησί που έσπασε το ρεκόρ με 3,5 εκατομμύρια τουρίστες για το 2024

Σύμφωνα με τον κ. Τόππο, το πιο εντυπωσιακό στοιχείο για την κρουαζιέρα είναι ότι «ο Οκτώβριος θα σπάσει κάθε ρεκόρ σε σχέση με όλους τους προηγούμενους μήνες, με 60 προγραμματισμένες προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων, περισσότερες από κάθε άλλο μήνα. Ειδικότερα για το yachting, η αύξηση προσεγγίσεων σκαφών ανέρχεται στο 25%, γεγονός που είναι τεράστιο για τον εναλλακτικό θαλάσσιο τουρισμό».

Καταλήγοντας, ο κ. Τόππος ανέφερε ότι στο εξαιρετικό αυτό αποτέλεσμα συνέβαλαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του τουρισμού και ο Δήμος Ρόδου, με την τουριστική πολιτική και στρατηγική που ακολούθησε από την αρχή της χρονιάς, συμμετέχοντας σε διεθνείς εκθέσεις και οργανώνοντας press trips, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τουρισμού και τον ΠΡΟΤΟΥΡ.

Αυτό είναι το νησί που έσπασε το ρεκόρ με 3,5 εκατομμύρια τουρίστες για το 2024

Αξίζει να αναφερθεί πως τα 3.5 εκατομμύρια αφορούν πτήσεις από το εξωτερικό, διότι σύμφωνα με στοιχεία της Frapport, μέσα στο 2024 η Ρόδος έχει καταγράψει 5.9 εκατομμύρια αφίξεις, ούσα πιο πάνω κι από τη Θεσσαλονίκη, όπου το αεροδρόμιο είχε 5.6 εκατομμύρια αφίξεις. Η Ρόδος είναι το νησί με το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης σε σχέση με το 2023 στο διάστημα Ιανουάριος-Σεπτέμβριος, με 12,4% άνοδο!

Photo Credits: Shutterstock