Από πρόπερσι αυτό το νησί είναι πάντα στην κορυφή. Μόνο η Κρήτη είναι από πάνω του, κάτι λογικό, αφού έχει το τριπλάσιο μέγεθος. Αλλά η Ρόδος ήταν από παλιότερα, τα τελευταία χρόνια ακόμα περισσότερο, ένα νησί που στα δίνει όλα. Και τα πολύ ωραία, αλλά και αυτό που λέμε «τουριστική ντεκαντάνς». Το θέμα είναι πάντοτε να γνωρίζεις πού θα πας, για να αποφύγεις τη ντεκαντάνς και να βιώσεις την ωραία της πλευρά. Κι αυτό το καταφέρνεις είτε έχοντας γνωστούς ντόπιους είτε με το να εμπιστεύεσαι ανθρώπους όπως εμείς, που μοιράζονται την εμπειρία τους.

Και αυτό ακριβώς είναι αυτό το κείμενο, βιωματικό, που μεταφέρει την εμπειρία. Πήγα στη Ρόδο πέρσι το καλοκαίρι και έφαγα σε κάποια μαγαζιά και πήγα φέτος και δοκίμασα στα ίδια συν 2-3 καινούργια. Και πέραν του ότι είδα στα μαγαζιά που ήξερα, μια αναβάθμιση στη γαστρονομική εμπειρία, βρήκα και νέες γεύσεις, νέα πιάτα, μίλησα με τους ανθρώπους σε κάθε μαγαζί για να καταλάβω τι ιδέες και τι φιλοσοφία υπάρχει πίσω από κάθε πιάτο και συνολικά στην γαστρονομική προσέγγιση.

Οπότε, από δω και πέρα θα σου μιλήσω για αυτά τα μαγαζιά στο νησί, με την προσδοκία ο προσωπικός μου ενθουσιασμός να είναι μεταδοτικός και να σε οδηγήσει και σένα στο να τα επισκεφθείς, εφόσον βρίσκεσαι ή σκοπεύεις να βρεθείς στο νησί μέχρι το φινάλε της θερινής σεζόν.

5 μέρη για φαγητό στο νησί που θα σε κάνουν να μη θες να φύγεις

Πηγές Καλλιθέας

Το μέρος το γνωρίζουν όλοι για την παραλία, για το εντυπωσιακό κτίσμα με τον τρούλο, για τα πολύ ωραία νερά. Αυτό που πρέπει να μάθουν όλοι είναι ότι έχει ένα εστιατόριο που σε χαλαρώνει περισσότερο κι από μια βουτιά, που σου δημιουργεί τέτοια ατμόσφαιρα και διάθεση, ώστε δε σου πάει η καρδιά να φύγεις μέχρι να σου πουν οι άνθρωποι εκεί ότι πρέπει να το κλείσουν για βράδυ.

Στο εστιατόριο στις Πηγές, θα γευτείς πολλά ωραία πιάτα, στα οποία εγώ ξεχώρισα την πίτσα ναπολιτάνα και τη bianco verde του, τα καταπληκτικά του αραντσίνι, την πικάνια του και τα ζυμαρικά του, ειδικά με την κρέμα μέντας. Ο σεφ Αργύρης Γιαννόπουλος έχει δημιουργήσει μια εξαίρετη ποικιλία πιάτων στο μενού, για τα οποία δεν μπόρεσα να βρω τίποτα αρνητικό κι ας το πάλεψα, γιατί δεν ήθελα να δεχτώ πως είναι αψεγάδιαστα.

Ακταίον

Θρυλικό μαγαζί στο κέντρο της Ρόδου, στην παραλιακή οδό, κοντά 8 δεκαετίες βρίσκεται εκεί, είναι σταθερή αξία, δε νομίζω ότι χρειάζεται καν να υπερθεματίσω για την κουζίνα του, απλά θα σου πω ότι είναι για να πας και πρωί και μεσημέρι και βράδυ, θα δοκιμάσεις, προφανώς, διαφορετικά πράγματα, αν σε κάτι θα δώσω ξεχωριστή μνεία, είναι η γαριδομακαρονάδα του και η φοκάτσια που φτιάχνουν που είναι φανταστική. Βασικά, μόνο με τη φοκάτσια ένιωσα πλήρης.

Baia Seaside

Από τα καλύτερα beach restaurants στο νησί, βρίσκεται σε αυτή την ακτογραμμή, στη σειρά, όπου βρίσκονται 4-5 μαγαζιά, και σε αυτό εντυπωσιάστηκα περισσότερο απ’ όλα. Φάγαμε για μεσημέρι εκεί, την ώρα που στην παραλία μπροστά μας οι άνθρωποι έκαναν μπάνιο και ηλιοθεραπεία και με εξέπληξε που είχε τόσο προσεγμένη κουζίνα, με τα εύσημα εδώ να ανήκουν στον σεφ Μιχάλη Χαραλάμπους και στον σου-σεφ, Μάρκο Κουλουμπρή.

Πολλά τα υπέροχα εδώ, σε εξέχουσα θέση η μπριζόλα του, ένας φαντατικός πουρές τρούφας, η χορτόπιτα του, το sushi selection του, ένα πιάτο με τσιπς μελιτζάνας και, το πιο αγαπημένο μου, το ψωμί του. Στο ψωμί βλέπεις την θέληση ενός εστιατορίου να προσφέρει το καλύτερο στον επισκέπτη.

Στο Baia βέβαια, πρέπει να έρθεις και βράδυ. Η νυχτερινή διασκέδαση στο νησί περνάει από εδώ, αφού από τις 8 και 30 έχει dj set με κρουστά και μετά, γύρω στις 9 και 30, βγαίνει η Εμμανουέλα, μια εξαίρετη νέα τραγουδίστρια, και δίνει σόου με μουσικές από dance-disco-house μέχρι σύγχρονα pop.

ΝΟΡ

Ορόσημο για το νησί, για τη Χώρα της Ρόδου. Ο Ναυτικός Όμιλος Ρόδου είναι το Νο1, από εκεί θα ξεκινήσεις για να μπεις στις παραλίες, θα πας για πρωινό, θα δεις πολύ κόσμο και θα χαζέψει το μάτι σου, θα έρθεις για βραδινό δείπνο στις καμπάνες του, αλλά, κυρίως, εδώ θα έρθεις για βραδινό πάρτι, στο ΝΟΡ Club. Έχει σπουδαία dj sets κάθε εβδομάδα (σήμερα π.χ. έχει τον Mahmut Orhan) και έναν χώρο που θα τον ζήλευαν παντού στο εξωτερικό και που θέλουν όλοι οι djs να παίξουν.

Amalfi

Όχι, δε μιλάω για το Αμάλφι στην δυτική ακτή της Ιταλίας, αλλά για το Amalfi Coast στη Ρόδο, όπου κι εδώ θα έρθεις για να κάνεις το μπάνιο σου, σου προτείνω όμως να το πάρεις σερί, να κάτσεις μέχρι το βράδυ και να απολαύσεις από αυτό το σημείο το ηλιοβασίλεμα. Και να έχεις κάνει και κράτηση σε τραπέζι για φαγητό, τόσο για τις γεύσεις όσο και για την live μουσική με τον σαξοφωνίστα που φτιάχνει πολύ ωραία vibes.

Στα πιάτα του, να δοκιμάσεις οπωσδήποτε αυτό με τις παπαρδέλες και το κοτόπουλο και αυτό με τις ταλιατέλες με μύδια, τα τηγανητά μανιτάρια με την άρτια σος, το πιάτο με το λαβράκι, το πιάτο με τις μελιτζάνες, ενώ αν δεν είσαι για πολλά, τότε πάρε το vegan burger του και θα με θυμηθείς. Κράτα και λίγο χώρο για το φινάλε, διότι εδώ θα φας ένα περιλάλητο μιλφέιγ που το φτιάχνει η Σέβα Λογοθέτη, pastry chef του Amalfi. Όσοι το δοκίμασαν, είπαν πως είναι το καλύτερο στο νησί κι ένα από τα καλύτερα που έχουν φάει.