Το λατρεμένο νησί της Σάμου στο Ανατολικό Αιγαίο βρίσκεται εδώ και καιρό στο ραντάρ των ξένων μέσων ενημέρωσης. Πρόσφατα το National Geographic της Ισπανίας έκανε εκτενές αφιέρωμα στο νησί εξηγώντας στην αρχή πως «οι παραλίες, η φύση, τα αρχαία μνημεία και οι θρύλοι είναι συστατικά που συνδυάζονται σε διαφορετικές αναλογίες στα ελληνικά νησιά, καθιστώντας τα μοναδικά.
Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι η Σάμος, ένα από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, το οποίο διακρίνεται για την πλούσια ιστορία, την εντυπωσιακή βλάστηση, τους καταρράκτες αλλά και το γεγονός πως ακόμη αντιστέκεται στον μαζικό τουρισμό».
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο Βαθύ, με τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια, τα νεοκλασικά κτίρια και την αρχαία πόλη, καθώς και στο Πυθαγόρειο που μαγεύει με την ομορφιά του και την πλούσια ιστορία του. Ανάμεσα στα πιο αξιόλογα μέρη που πρέπει να επισκεφτεί ο ταξιδιώτης είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο, με τον εντυπωσιακό Κούρο, το Ευπαλίνειο όρυγμα, το οποίο αποτελεί θαύμα μηχανικής, και η Μονή Μεγάλης Παναγίας, διάσημη για τις υπέροχες τοιχογραφίες της.
Το Βαθύ και το Πυθαγόρειο είναι δύο από τα πιο γοητευτικά σημεία της Σάμου, που συνδυάζουν φυσική ομορφιά με ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο. Το Βαθύ, με τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια και τα νεοκλασικά σπίτια, αποπνέει μια αίσθηση παλαιάς εποχής, ενώ η αρχαία πόλη της Σάμου προσφέρει τη δυνατότητα να ανακαλύψει κανείς τα μνημεία και την ιστορία της περιοχής.
Το Πυθαγόρειο, το οποίο είναι γνωστό για την ιστορία του και τις φυσικές του ομορφιές, συνδυάζει την αρχαία κληρονομιά με τη σύγχρονη ζωή, έχοντας αναγνωριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.
Ανάμεσα στις κυριότερες προτάσεις για επίσκεψη είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σάμου, το οποίο στεγάζει τον μεγάλο Κούρο, που εντυπωσιάζει με την επιβλητική του μορφή. Το Ευπαλίνειο όρυγμα, ένα θαύμα της αρχαίας μηχανικής, αξίζει επίσης να επισκεφτείτε, καθώς θεωρείται από τα πιο σημαντικά κατασκευαστικά έργα της αρχαιότητας. Η Μονή Μεγάλης Παναγίας, με τις όμορφες τοιχογραφίες της, προσφέρει μια ξεχωριστή πνευματική εμπειρία για τους επισκέπτες.
Αυτά τα μέρη συνθέτουν ένα σύνολο πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου που καθιστά τη Σάμο έναν εξαιρετικό προορισμό για τους ταξιδιώτες που ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν τον πολιτισμό και την ιστορία του νησιού.
Το άρθρο προτείνει με θέρμη το όρος Κέρκης, το δεύτερο υψηλότερο βουνό του Αιγαίου, ως έναν ιδανικό προορισμό για εξερεύνηση και πεζοπορία, λόγω της πλούσιας φύσης του, των μικρών εκκλησιών και των σπηλιών του, όπως η διάσημη Σπηλιά του Πυθαγόρα.
Επιπλέον, το Καρλόβασι, στη δυτική πλευρά του νησιού, κλέβει τις εντυπώσεις με τις γραφικές γωνιές του, το λιμάνι του και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα.
Παράλληλα, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας του προορισμού, οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου προετοιμάζουν στρατηγικές για προβολή σε αγορές του εξωτερικού, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελβετία, η Σκανδιναβία και η Τουρκία, ενώ γίνονται προσπάθειες και για την προσέγγιση ισπανόφωνων αγορών.
Το νησί ποντάρει στις ανταγωνιστικότατες τιμές του
Το νησί της Σάμου βρίσκεται στην κατηγορία των μεγάλων ρεκόρ, αφού στα τρία λιμάνια υποδοχής, Βαθύ-Καρλόβασι-Πυθαγόρειο, κατέφτασαν πάνω από 120.000 τουρίστες, είτε Τούρκοι είτε άλλης εθνικότητας που πέρασαν με τις ημερήσιες κρουαζιέρες για να ζήσουν μια πολύ φθηνότερη επιλογή με την ίδια ομορφιά, σε σχέση με τα τουρκικά παράλια.
Είναι αξιοσημείωτο πως αν κάποιος κοιτούσε φέτος το καλοκαίρι το νησί της Σάμου για διακοπές, θα έβλεπε πως οι τιμές είναι πολύ οικονομικές. Και δεν αντιστοιχούσαν σε χρέπια, σε ξενοδοχεία με παλιές εγκαταστάσεις και κακές παροχές. Ίσα ίσα, μπορούσες να βρεις με 400 και 500 ευρώ ξενοδοχεία υπερπολυτελή.
Με τέτοιες τιμές, το νησί κατάφερε να βρίσκεται 2 και 3 φορές πιο κάτω σε σχέση με τις επιλογές στα τουρκικά παράλια, αλλά και σε σχέση με τις Κυκλάδες ή ξενοδοχεία σε δημοφιλή και πολύ πιο τουριστικά νησιά, όπως η Ρόδος.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Σάμος δέχτηκε όλο το 2023 λίγο πάνω από 102.000 τουρίστες, ενώ μόνο τη θερινή σεζόν του 2024, οι εισροές στο νησί ξεπέρασαν τις 120.000, με τους Τούρκους να έχουν τη συντριπτική μερίδα του λέοντος.
Βλέπουμε, επομένως, πώς ένα νησί που δεν έχει προχωρήσει σε υπερβολική δόμηση και δεν προωθείται ως high luxury, καταφέρνει να παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε τιμές πολύ προσιτές και να κερδίζει τους γείτονες.
Στο νησί της Σάμου, μια εβδομάδα θα κόστιζε σε δύο άτομα που ζουν στην Αθήνα, αν πήγαιναν με αεροπορικά, λίγο πάνω από 650 ευρώ το άτομο. Σε αυτή την τιμή βάζουμε και τη διαμονή και τα γεύματα, κατά προσέγγιση. Και η διαμονή όχι σε μίζερο κατάλυμα, αλλά σε κατάλυμα πολύ καλού επιπέδου.
Το φλέγον ερώτημα πάντως, σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι ένα: κάνουν τελικά τόσο καλό τα διεθνή αφιερώματα ή μήπως ανοίγουν μονοπάτι διάβρωσης;
*Photo Credit: Shutterstock