Τον τελευταίο ένα χρόνο και κάτι, όλο και περισσότερο εμφανίζεται αυτό το νησί. Μία θα είναι γιατί το προτείνουν ταξιδιωτικά μέσα και γραφεία στη Σκανδιναβία και την Ολλανδία για το φυσικό του περιβάλλον και τις πεζοπορικές του διαδρομές. Την άλλη για το πόσο φθηνό είναι. Την τρίτη για τις πολλές επιλογές για μέρη να μείνεις. Άλλη για την διαχείριση που έχει το νησί στο νερό. Τώρα, είναι για το ότι είναι στα 3 νησιά που οι Τούρκοι επέλεξαν αντί των τουρκικών παραλίων φέτος το καλοκαίρι.

Η κίνηση που έκανε το ελληνικό κράτος τον Μάρτιο να εγκαινιάσει τη βίζα εξπρές από τα τουρκικά παράλια για τα νησιά, ήταν κίνηση-ματ. Τόσο στο νότιο Αιγαίο, όσο και στο βόρειο Αιγαίο, έγιναν πολλά μικρά και μεγάλα ρεκόρ.

Το νησί της Σάμου βρίσκεται στην κατηγορία των μεγάλων ρεκόρ, αφού στα τρία λιμάνια υποδοχής, Βαθύ-Καρλόβασι-Πυθαγόρειο, κατέφτασαν πάνω από 120.000 τουρίστες, είτε Τούρκοι είτε άλλης εθνικότητας που πέρασαν με τις ημερήσιες κρουαζιέρες για να ζήσουν μια πολύ φθηνότερη επιλογή με την ίδια ομορφιά, σε σχέση με τα τουρκικά παράλια.

Είναι αξιοσημείωτο πως αν κάποιος κοιτούσε φέτος το καλοκαίρι το νησί της Σάμου για διακοπές, θα έβλεπε πως οι τιμές είναι πολύ οικονομικές. Και δεν αντιστοιχούσαν σε χρέπια, σε ξενοδοχεία με παλιές εγκαταστάσεις και κακές παροχές. Ίσα ίσα, μπορούσες να βρεις με 400 και 500 ευρώ ξενοδοχεία υπερπολυτελή.

Το νησί ποντάρει στις ανταγωνιστικότατες τιμές του

Με τέτοιες τιμές, το νησί κατάφερε να βρίσκεται 2 και 3 φορές πιο κάτω σε σχέση με τις επιλογές στα τουρκικά παράλια, αλλά και σε σχέση με τις Κυκλάδες ή ξενοδοχεία σε δημοφιλή και πολύ πιο τουριστικά νησιά, όπως η Ρόδος.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Σάμος δέχτηκε όλο το 2023 λίγο πάνω από 102.000 τουρίστες, ενώ μόνο τη θερινή σεζόν του 2024, οι εισροές στο νησί ξεπέρασαν τις 120.000, με τους Τούρκους να έχουν τη συντριπτική μερίδα του λέοντος.

Βλέπουμε, επομένως, πώς ένα νησί που δεν έχει προχωρήσει σε υπερβολική δόμηση και δεν προωθείται ως high luxury, καταφέρνει να παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε τιμές πολύ προσιτές και να κερδίζει τους γείτονες.

Μιλάμε συχνά για πανάκριβα ελληνικά νησιά, αλλά το βλέμμα μας εστιάζει σε 10-15 που είναι δημοφιλείς προορισμοί και η ζήτηση δικαιολογεί τις τιμές. Αλλά δεν κοιτάζουμε λίγο πιο πέρα. Στο νησί της Σάμου, μια εβδομάδα θα κόστιζε σε δύο άτομα που ζουν στην Αθήνα, αν πήγαιναν με αεροπορικά, λίγο πάνω από 650 ευρώ το άτομο. Σε αυτή την τιμή βάζουμε και τη διαμονή και τα γεύματα, κατά προσέγγιση. Και η διαμονή όχι σε μίζερο κατάλυμα, αλλά σε κατάλυμα πολύ καλού επιπέδου.

* Με στοιχεία από Samosvoice.gr