Περιεχόμενα
Θυμόμαστε στο σχολείο, στα μαθηματικά, να καλούμαστε να λύσουμε μια εξίσωση, να φτάνουμε στο σωστό αποτέλεσμα, αλλά να το έχουμε καταφέρει με έναν αχταρμά τρόπο και η καθηγήτρια να παθαίνει φρίκη. Μετράει πάντα το αποτέλεσμα ή μετράει και ο τρόπος; Όταν μιλάμε για το νησί της Σίφνου και την προβολή της ως μια εναλλακτική Σαντορίνη, μάλλον το τελικό συμπέρασμα δεν μετράει, αν βασίζεται σε επιχειρήματα που δεν ευσταθούν. Τουλάχιστον όχι σε βάθος χρόνου.
Πάντα βέβαια παίζει ρόλο το σε ποιον απευθύνεσαι, τι κριτήρια θέτεις, τι τσέπη έχει ο ακροατής σου. Η ιστοσελίδα thetravel.com χαρακτήρισε το νησί της Σίφνου ως μια εναλλακτική Σαντορίνη που έχει να σου προσφέρει τα ίδια σχεδόν πράγματα, αποφεύγοντας την πολυκοσμία, σε καλύτερες τιμές και με καλύτερες παραλίες.
Κι είναι μια πραγματικότητα αυτή, η Σίφνος όντως, ως νησί, έχει περισσότερα ευχάριστα πράγματα να προσφέρει πια σε σχέση με τη Σαντορίνη, η οποία για πολλά χρόνια βασίστηκε στα κλισέ της, στο ηλιοβασίλεμά της, λες και δεν υπάρχει αλλού ωραίο ηλιοβασίλεμα.
Η Σίφνος είναι ένα νησί που δε μπορεί να αντέξει τους αριθμούς της Σαντορίνης
Η πολυκοσμία είναι ένα θέμα διότι σε ένα μέρος που μπορεί να χωρέσει ταυτόχρονα 200.000 ανθρώπους, το να υπάρχουν 500.000, είναι σαν να είσαι σε κλαμπ και να έχεις μόνιμα σηκωμένα τα χέρια σου γιατί δε μπορείς να τα κατεβάσεις. Η Σαντορίνη είναι ένα νησί που δεχόταν για χρόνια κοντά στο 1 εκατομμύριο τουρίστες. Πέρσι, βρέθηκε λίγο κάτω από τις 800.000 και η πρόβλεψη είναι πως και φέτος θα υπάρξει μια ελαφριά πτώση.
Η Σίφνος από την άλλη, δέχεται μέσο όρο τα τελευταία χρόνια γύρω στις 150.000 τουρίστες στη διάρκεια της θερινής σεζόν, ιδίως στο τρίμηνο κορύφωσης, αλλά αυτό αλλάζει προς τα πάνω από πέρσι. Ήδη, άνθρωποι που πάνε κάθε καλοκαίρι στο νησί, έχουν να λένε πως πέρσι δυσκολεύονταν ακόμα και να βρούνε πάρκινγκ, χαρακτηρίζοντας τη Σίφνο το Παγκράτι των Κυκλάδων.
Σύντομα δηλαδή, το επιχείρημα της πολυκοσμίας θα ακυρωθεί, αν δεν συμβεί αυτό από φέτος το καλοκαίρι. Πρόσφατα μάλιστα υπήρχε αφιέρωμα σε διεθνές μέσο, όπου η Σίφνος ήταν στα 3 νησιά που ο υπερτουρισμός τα φθείρει. Κι η παρουσία πέρυσι της Dua Lipa συνέβαλε στην τουριστική άνοδο στο νησί.
Δεν είναι πια ένα φθηνό νησί
Στο κομμάτι των τιμών, πράγματι, η Σαντορίνη είναι ακριβή ως και πανάκριβη, αλλά πια αυτό θα ισχύει για το 80% και βάλε των νησιών, ειδικά στις Κυκλάδες. Ίσως στο μέτρο που αναλογεί στο καθένα, ίσως και παραπάνω. Η Σίφνος είναι ένα νησί που σύμφωνα με το Champion Traveller το κόστος ζωής και διαμονής για μια εβδομάδα είναι στα 1400 δολάρια, που φθηνό δεν το λες με τίποτα. Πάντα με βάση και τον μέσο μισθό.
Αν υποθέσουμε πως ο μέσος μισθός στην Ελλάδα είναι στα 1000 ευρώ, τότε το να φεύγει παραπάνω από ένα μηνιάτικο για μια εβδομάδα, που δεν είναι και αρκετή για να πεις ότι γέμισες τις μπαταρίες σου, μόνο φθηνό ή μετρίως φθηνό δεν το λες. Με τέτοια ποσά, ο κάθε Έλληνας θα πρέπει να έχει εξοχικό ή να έχει φίλους με εξοχικό για να μπορέσει να πάει 10-12 μέρες διακοπές το καλοκαίρι σε κάποιο νησί.
Στο επιχείρημα των παραλιών, πάλι δεν τίθεται εύκολα σύγκριση με τη Σαντορίνη, διότι δεν είναι νησί που το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι οι παραλίες του, δε σε γοητεύει με αυτές. Αν υπήρχε μια κλίμακα, μια λίστα, η Σαντορίνη μετά βίας θα βρισκόταν έστω στη μέση σε σχέση με τα άλλα νησιά στις Κυκλάδες και σίγουρα στα πολύ χαμηλά σε όλα τα νησιά της χώρας.
Η Σίφνος είναι ένα νησί που έχει καλές παραλίες, που αποτελούν ατού και δε μπαίνουν καν σε σύγκριση με της Σαντορίνης, ούτε με τις πιο ξακουστές της όπως η Κόκκινη Παραλία, ο Περίβολος και το Καμάρι. Χερρόνησος, Καμάρες, Πλατύς Γιαλός, Βρουλίδια και Βαθύ από τη μεριά της Σίφνου είναι αβίαστα ανώτερες, πάντα κατά την προσωπική μας άποψη.
Επομένως, η Σίφνος φαίνεται να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτόν τον χαρακτηρισμό, το νησί δηλαδή που είναι η εναλλακτική Σαντορίνη, αν και η Τήνος φαίνεται πως θα έχει πλέον τη θέση της Σαντορίνης σε επίπεδο δημοφιλίας και χαρακτηριστικών, αλλά οι χάρες της είναι διαφορετικές, με ίσως πιο αξιοσημείωτη την κουζίνα της, το φαγητό που θα φάει κάποιος εδώ που, μαζί με τη Σύρο, είναι στην κορυφή των Κυκλάδων και έχει χαρακτηριστεί ως γαστρονομικός θησαυρός.
* Φωτογραφίες: Shuttestock