Κάθε νησί έχει χαϊδευτικό όνομα. Κάτι βγάζει, έναν χαρακτήρα, ένα χαρακηριστικό, υπάρχουν νησιά αρχοντικά, νησιά με ανέμους, νησιά που τα παρομοιάζουμε με σμαράγδια, νησιά κοσμοπολίτικα. Για τη Σύμη δεν υπάρχει πιο ταιριαστός χαρακτηρισμός από «νησί των χρωμάτων».
Αρκεί μόνο μια ματιά, όπως πλησιάζει το πλοίο στο λιμάνι της Σύμης, για να πειστείς. Τα πολύχρωμα σπίτια, που θα’ λεγες ότι αγκαλιάζουν το χώρο του λιμανιού κι εσένα μαζί, σου δίνουν την πρώτη εικόνα για το τι θα απολαύσεις σ’ ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Ελλάδας κι όχι μόνο των Δωδεκανήσων. Τα χρώματα εκεί, ακόμα και τα φυσικά, λες και είναι πιο λαμπερά, ότι είναι πιο καθαρή η ατμόσφαιρα που τους δίνει μια καθαρότητα μοναδική.
Το λιμάνι της Σύμης βρίσκεται στον κόλπο της Δωρίδας και κοιτάζει προς τις ακτές της Μικράς Ασίας, από τις οποίες τις χωρίζουν κάτι περισσότερο από 6 χλμ. Το θέαμα που βλέπει κανείς είναι εξαιρετικό, με σπίτια να ξεκινούν από τη θάλασσα και να ανεβαίνουν ψηλά στους βράχους με απότομη κλίση. Αρχιτεκτονική αρχοντική, με νεοκλασικά σπίτια που δεν περιμένεις ότι θα δεις σ’ ένα μικρό νησί των Δωδεκανήσων.
Φυσικά το λιμάνι είναι το σημείο που σε κερδίζει, αλλά… αλίμονο, δεν είναι το μόνο σημείο στη Σύμη που έχει ενδιαφέρον. Υπάρχουν εξαιρετικές παραλίες, κατάλληλες για όλα τα γούστα, αλλά και αρκετά πράγματα να κάνεις για να γνωρίσεις καλύτερα το νησί και την κουλτούρα του.
Οι καλύτερες παραλίες στη Σύμη
ΝΟΣ: Από τις πιο εύκολα προσβάσιμες παραλίες, δίπλα στο λιμάνι. Σε αντίθεση με άλλες παραλίες, προσφέρει και σχετική ησυχία, μαζί με ανέσεις. Η παραλία είναι αμμώδης, έχει φυσικά πεντακάθαρα νερά και μπορείς να περπατήσεις από τον πύργο του ρολογιού, στο χωριό, χωρίς να κουραστείς. Υπάρχουν και ξαπλώστρες και ομπρέλες, γι’ αυτούς που επιδιώκουν να χαλαρώσουν επί πολλές ώρες.
Πέταλο: Η παραλία είναι αλήθεια ότι έχει συνδεθεί με το ομώνυμο seaside bar, το οποίο προσφέρει τις υπηρεσίες του για όλη την ημέρα. Μπορείς να απολαύσεις μαγευτική θέα στο Γιαλό κάτω από ξύλινα κιόσκια, τα οποία βρίσκονται πάνω στη μακρόστενη ξύλινη προβλήτα, που από μακριά μοιάζει με κατάστρωμα πλοίου. Ξαπλώστρες, πολυθρόνες, μαξιλάρες, αλλά και καφέ και πιάτα από το εστιατόριο θα σε κάνουν να μην θέλεις να φύγεις.
Άγιος Νικόλαος: Πολύ δημοφιλής παραλία στο νησί, με αμμουδιά και βότσαλα, φυσική σκιά, ασφαλή κολύμβηση, εξαιρετική ταβέρνα και bar. Την προτιμούν οικογένειες με μικρά παιδιά, επειδή βαθαίνει πολύ ομαλά. Η μετάβαση με σκάφος- ταξί από το λιμάνι της Σύμης ή από το Πέδι διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες για ενοικίαση, αν και πολύς κόσμος προτιμά την φυσική σκιά των δένδρων. Υπάρχει και ταβέρνα, που αν δεν θέλεις να φας μπορείς να πάρεις αναψυκτικά, νερό ή καμιά μπυρίτσα. Αν το’ χεις με την πεζοπορία, μπορείς να πας και περπατώντας από το Πέδι, σε περίπου 20 λεπτά θα’ χεις φτάσει.
Άγιος Γεώργιος Δυσάλωνας: Η παραλία αυτή θεωρείται μια από τις πιο εντυπωσιακές του Αιγαίου, λόγω του κάθετου βράχου ύψους σχεδόν 300 μέτρων, που ορθώνεται πίσω από το χώρο. Το θέαμα είναι φανταστικό να το απολαμβάνεις ενώ κολυμπάς. Ο Δυσάλωνας είναι προσβάσιμος μόνο από τη θάλασσα (καϊκι ή θαλάσσιο ταξί) και πρέπει να είσαι οργανωμένος αν θέλεις να μείνεις για πολλές ώρες, με ομπρέλα, νερό και σνακ. Είναι αυτός ο κόλπος που λέμε στον τίτλο. Αν μπεις στο νερό και κοιτάξεις τον βράχο, σε πιάνει δέος.
Νανού: Ακόμα μια παραλία προσβάσιμη με σκάφος ή, αν δεν σε πειράζει η ταλαιπωρία, με πολύ περπάτημα. Η μετάβαση διαρκεί 30 – 45 λεπτά. Είναι μια μεγάλη παραλία κρυμένη πίσω από ψηλούς λόφους, με υπέροχα καθαρά νερά, εξαιρετική για καταδύσεις. Η Νανού έχει μεσαίο ως μεγάλο βότσαλο. Είναι πιο ήσυχη παραλία από τον Άγιο Νικόλαο και η απουσία άμμου την καθιστά λιγότερο προσφιλή σε οικογένειες με παιδιά. Υπάρχουν πολλές ομπρέλες και ξαπλώστρες για ενοικίαση. Υπάρχει επίσης ταβέρνα που διαθέτει νερό, αναψυκτικά, μπύρες και φαγητό.
Πανορμίτης: Στον ομώνυμο κόλπο μπορείς να φτάσεις με εκδρομή με σκάφος, ή με αυτοκίνητο. Ο κόλπος βρίσκεται στο νότιο μέρος του νησιού, υπάρχουν και εκδρομές που φτάνουν στο μοναστήρι από τη Ρόδο (δες παρακάτω). Η επίσκεψη εκεί μπορεί να συνδυαστεί και με βουτιά στη θάλασσα, δεδομένου ότι η παραλία είναι εξαιρετική, και υπάρχουν ταβέρνες και μαγαζιά για να σε εξυπηρετήσουν.
Τα καλύτερα αξιοθέατα στο νησί της Σύμης
Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ: Ένα διαμάντι παλαιοχριστιανικής εποχής, με επιβλητικές τοιχογραφίες και κατανυκτική ατμόσφαιρα. Ακόμα κι αν δεν είσαι πάρα πολύ κοντά στη θρησκεία, μια επίσκεψη εκεί αξίζει τον κόπο 100% για αυτά που θα αισθανθείς. Αλλά και γι’ αυτά που θα δεις μέσα στη μονή, τα οποία φιλοτεχνήθηκαν από εξαίρετους ζωγράφους και αργυροχρυσοχόους εδώ και αιώνες. Ο αρχικός ναός χρονολογείται ότι ανεγέρθη περί τα 450 μ.Χ. κσι πήρε ουσιαστικά τη σημερινή του μορφή μέσα στο 18ο αιώνα.
Καλή Στράτα: Αν θες να πάρεις μια πλήρη γεύση από το αρχοντικό παρελθόν της Σύμης, η Καλή Στράτα είναι για σένα. Αποτελεί μια διαδρομή με σκαλοπάτια, τα πετρόχτιστα σοκάκια και τα καλντερίμια μαρτυρούν από μόνα τους ιστορίες για καπεταναίους και σφουγγαράδες στο νησί. Το σίγουρο είναι ότι θα βγάλεις πολλές φωτογραφίες.
Ναυτικό Μουσείο: Η πλούσια ναυτική παράδοση στο νησί αποτυπώνεται στο μουσείο αυτό, που δημιουργήθηκε το 1983. Τα κυριότερα εκθέματα έχουν να κάνουν με τη σπογγαλιεία, η οποία αποτελούσε για πολλές δεκαετίες την κύρια απασχόληση των ανδρών του νησιού. Μπορείς να θαυμάσεις από κοντά καταδυτικές μηχανές, σκάφανδρα και πολλά είδη σφουγγαριών.
Άγιος Αιμιλιανός: Πρόκειται στην ουσία για πολύ μικρή χερσόνησο, που συνδέεται με το νησί με μια στερνή λωρίδα γης. Το εκκλησάκι δημιουργήθηκε εκεί διότι σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση το ζήτησε ο ίδιος ο Άγιος, που εμφανίστηκε στο όνειρο ενός πλοιάρχου. Στο συγκρότημα υπάρχουν έξι κελιά, στα οποία κατόπιν συνεννόησης μπορείς να μείνεις, αν και τώρα είναι πολύ διαδεδομένο και δεν βρίσκεις εύκολα.
Ποντικόκαστρο: Είναι ένα βυζαντινό κάστρο του 12ου αιώνα. Πέρασε από τα χέρια όσων κατέκτησαν το νησί, από Φράγκου, Λατίνους και φυσικά Έλληνες. Το κάστρο φαίνεται να καταστράφηκε τελικά από τους Οθωμανούς τον 15ο αιώνα και έπειτα να μην χρησιμοποιήθηκε ποτέ εκ νέου. Τα ερείπιά του φανερώνουν στοιχεία αρχαίας ελληνικής, βυζαντινής και φραγκικής τοιχοποιίας. Δεν έχουν μείνει πολλά, αλλά αν το επισκεφθείς το ηλιοβασίλεμα θα έχεις το καλύτερο background για φωτογραφίες.
* Photo credits: Shutterstock