Περιεχόμενα
Με περιορισμό επισκεπτών περιμένουν το φετινό καλοκαίρι οι ιταλικές παραλίες. Ο λόγος που οδηγεί σε αυτή την απόφαση είναι επειδή η τεράστια δημοτικότητα των δύο μεγαλύτερων νησιών της Ιταλίας, της Σικελίας και της Σαρδηνίας, με τις παρθένες παραλίες και τα φωσφορίζοντα γαλάζια νερά τους, έχει επιβαρύνει το τοπικό περιβάλλον, με κυριότερα προβλήματα τη σώρευση σκουπιδιών και την κλοπή άμμου.
Για το λόγο αυτό το φετινό καλοκαίρι οι τοπικές Αρχές λαμβάνουν επιπλέον μέτρα που θα συμβάλλουν στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Ένα από τα μέτρα που θα επιβληθούν είναι να τηρηθούν όρια επισκεπτών σε μερικές από τις παραλίες με την υψηλότερη δημοτικότητα στα δημοφιλή νησιά.
Να σημειώσουμε ότι το Baunei, ένα μικρό χωριό σε μια απομακρυσμένη περιοχή της ανατολικής Σαρδηνίας, έχει ήδη εφαρμόσει όρια επισκεπτών σε καθημερινή βάση τα προηγούμενα χρόνια, ενώ τα μέτρα θα επεκταθούν και θα αυστηροποιηθούν φέτος και σε άλλες περιοχές.
Οι υπεράριθμοι επισκέπτες δεν βοηθούν τη βιωσιμότητα
Το Cala Goloritze, που βρίσκεται στην πόλη Baunei στην Ogliastra της Σαρδηνίας, είναι προσβάσιμο μόνο με τα πόδια ή με βάρκα.
«Η γη μας είναι ως επί το πλείστον γυμνοί ψηλοί βράχοι, όπου ζουν μουφλόν (άγρια πρόβατα) και γεράκια, και μια ντουζίνα παραλίες, όπου όλοι συρρέουν εκεί, συνωστιζόμενοι», λέει στο CNN ο Stefano Monni, δήμαρχος του Baunei.
«Δεν μπορούμε πλέον να αντέξουμε χιλιάδες να λιάζονται καθημερινά στριμωγμένοι σε ένα σημείο, όπως στο παρελθόν. Αυτό είναι μη βιώσιμο».
Από τα μέτρα επηρεάζονται τέσσερις παραλίες: Η Cala dei Gabbiani και η Cala Biriala που έχουν πλέον ημερήσιο ανώτατο όριο 300 επισκεπτών, η Cala Goloritze έχει όριο 250 επισκεπτών την ημέρα, είναι προσβάσιμη μόνο με τα πόδια ή με σκάφος και έχει χρέωση εισόδου έξι ευρώ ενώ η Cala Mariolu, η μεγαλύτερη από τις παραλίες, έχει ημερήσιο όριο 700 ατόμων.
Οι επισκέπτες της παραλίας πρέπει να κάνουν κράτηση για τη θέση τους σε όλες αυτές τις τοποθεσίες μέσω μιας εφαρμογής που ονομάζεται Cuore di Sardegna (ή Καρδιά της Σαρδηνίας) τουλάχιστον 72 ώρες πριν από την επίσκεψή τους.
Το αντίτιμο εισόδου για το Cala Goloritze μπορεί να πληρωθεί είτε ηλεκτρονικά είτε με μετρητά στην είσοδο. Αυτή η χρέωση θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση της επιτήρησης, στη διατήρηση ενός χώρου στάθμευσης και στη συντήρηση των μονοπατιών και των τουαλετών στην παραλία, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές.
Στην Cala Mariolu, μια από τις πιο διάσημες παραλίες της Σαρδηνίας, ισχύει πλέον ένα ευρώ ανά επιβάτη για κάθε σκάφος ή λέμβο που δένει εδώ. «Πρέπει να προστατεύσουμε αυτόν τον παράδεισο και το εύθραυστο οικοσύστημά του», προσθέτει ο Monni.
Ο δήμαρχος λέει ότι τα νερά του Baunei χαρακτηρίστηκαν ως η πιο όμορφη θάλασσα της Ιταλίας το 2022 από τη Legambiente, μια ιταλική οικολογική ομάδα. Λέει ότι είναι επίσης ένας τόπος ιδιαίτερου ενδιαφέροντος λόγω των προστατευόμενων ειδών ζώων και πτηνών. «Πρέπει να τεθούν όρια, διαφορετικά όλα θα καταρρεύσουν», προσθέτει.
Ο Monni λέει ότι η Cala Mariuolo πολιορκούνταν από έως και 2.000 τουρίστες την ημέρα τα προηγούμενα χρόνια, μια κατάσταση που περιγράφει ως «μακελειό». Η παράκτια περιοχή του Baunei υποδέχεται περίπου 300.000 τουρίστες κάθε καλοκαίρι.
Στην προσπάθεια να ενισχύσει περαιτέρω τους περιορισμούς, ο Monni υπέβαλε αίτημα στις περιφερειακές Αρχές της Σαρδηνίας για άδεια εφαρμογής υποχρεωτικής απόστασης έξι τετραγωνικών μέτρων μεταξύ των λουομένων σε ολόκληρη την ακτογραμμή.
Δεν θα είναι εύκολη διαδικασία. Ο Monni είναι σίγουρος για τον έλεγχο της πρόσβασης στις εισόδους από ξηρά, ωστόσο έχει πλήρη επίγνωση ότι ο περιορισμός της πρόσβασης από τη θάλασσα θα είναι πιο δύσκολος. Ιδιωτικές λέμβοι, γιοτ και κανό εξακολουθούν να εμφανίζονται στην περιοχή, καταφθάνοντας από κοντινές πόλεις.
«Μπορούμε να ελέγξουμε τις αφίξεις από τη θάλασσα, μόνο εάν τα σκάφη ελέγχονται από τους εξουσιοδοτημένους τουριστικούς φορείς με τους οποίους έχουμε συμφωνίες και σε μια εκ περιτροπής βάση, επιβάλλοντας παραμονή μέχρι δύο ώρες στις παραλίες για κάθε ομάδα σκαφών», εξηγεί ο Monni.
Απαγορεύονται οι πετσέτες παραλίας
Το Baunei δεν είναι το μόνο μέρος διακοπών στη Σαρδηνία που προσπαθεί να κρατήσει χαμηλά τα νούμερα επισκεπτών αυτό το καλοκαίρι.
Το Stintino, ένα ψαροχώρι στη βόρεια ακτή, υιοθετεί αυστηρά μέτρα για να προστατεύσει το πιο εντυπωσιακό πλεονέκτημά του: τη ροζ κοραλλιογενή παραλία La Pelosa, η οποία προσφέρει θέα στο νησί Isola Piana, γνωστό για το πέτρινο παρατηρητήριό του.
Η La Pelosa, που πήρε το όνομά της από τα χλοώδη, τριχωτά φυτά (pelosi στα ιταλικά) που ξεπροβάλλουν από τους μαλακούς αμμόλοφους της, είναι από τις πιο όμορφες –και πολυσύχναστες– παραλίες της Ιταλίας.
Την περίοδο αιχμής, η άμμος της μεταμορφώνεται σε ένα λαβύρινθο από πετσέτες και ανθρώπους που κάνουν ηλιοθεραπεία, ενώ το μπάνιο στα όμορφα νερά της συνήθως περιλαμβάνει ζιγκ-ζαγκ ανάμεσα σε αμέτρητα φουσκωτά στρώματα.
«Έχουμε περιορίσει τους τουρίστες στη La Pelosa σε 1.500 την ημέρα, με εισιτήριο 3,50 ευρώ. Οι κρατήσεις και οι πληρωμές μπορούν να γίνουν σε έναν εξουσιοδοτημένο ιστότοπο», λέει η δήμαρχος του Stintino, Rita Limbania Vallebella, υπενθυμίζοντας ότι μια ηλιόλουστη μέρα Αυγούστου, οι Αρχές της πόλης είχαν καταμετρήσει περίπου 38.000 τουρίστες να κολυμπούν στα νερά του Stintino.
«Ήταν σοκαριστικό και αηδιαστικό. Κατέστρεψαν τον φυσικό βιότοπο οδηγώντας σε διάβρωση της άμμου. Δεν αντέχω τους τουρίστες να πετούν σκουπίδια στους αμμόλοφους, κάτι που δεν θα έκαναν ποτέ στο σπίτι τους».
Θέλοντας να αποφύγει ένα παρόμοιο περιστατικό στο μέλλον, η Vallebella καταπολεμά τους «παραβάτες της φύσης», με περιπολίες στην παραλία και σειρά από απαγορεύσεις.
Τα σκυλιά, το κάπνισμα και η κλοπή άμμου απαγορεύονται σε αυτήν την παραλία, όπως επίσης και η χρήση πετσετών θαλάσσης, με πρόστιμα που ξεκινούν από 100 ευρώ.
«Στη La Pelosa επιτρέπονται μόνο τα ματ. Σε αντίθεση με τις πετσέτες που βρέχονται και η άμμος κολλάει επάνω τους, στα ματ δεν κολλάει, ειδικά αν είναι κατασκευασμένα από άχυρο. Έχουμε χάσει τόση πολλή άμμο λόγω των πετσετών παραλίας», εξηγεί η Vallebella.
Εν τω μεταξύ, περιορισμοί ισχύουν και στην κοντινή παραλία Le Saline. Οι κατασκηνωτές δεν επιτρέπεται πλέον να παρκάρουν στην ακτή με ψιλό βότσαλο ή κοντά στη λιμνοθάλασσα, η οποία φιλοξενεί προστατευόμενα πουλιά και είδη φυτών.
Κλείστε θέση για την παραλία
Στη Σικελία, το νησί Lampedusa επέβαλε επίσης τουριστικούς περιορισμούς σε ένα δημοφιλές σημείο.
Με τα καταγάλανα νερά της, η παραλία Isola dei Conigli έχει χαρακτηριστεί επανειλημμένα μία από τις καλύτερες παραλίες του κόσμου από τους ταξιδιώτες, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τεράστια πλήθη συρρέουν εδώ κάθε χρόνο.
Σύμφωνα με τον τοπικό σύμβουλο Totò Martello, πάνω από 1.500 άτομα επισκέπτονταν καθημερινά την παραλία -ένα σημείο ωοτοκίας για χελώνες καρέτα καρέτα- μέχρι την εισαγωγή εισόδου και αντίτιμου δύο ευρώ, το οποίο καταβάλλεται επιτόπου.
«Αυτός ο αριθμός έχει πλέον μειωθεί στο μισό, μόλις 350 άτομα έρχονται το πρωί και άλλα 350 το απόγευμα», λέει ο Martello. «Οι κρατήσεις γίνονται ηλεκτρονικά μέσω τοπικού εξουσιοδοτημένου ιστότοπου» συμπληρώνει.
Όσοι κάνουν ηλιοθεραπεία εδώ, πρέπει να τηρούν έναν συγκεκριμένο «κώδικα παραλίας», ο οποίος ενθαρρύνει τους επισκέπτες να παραμείνουν στο σημείο ηλιοθεραπείας τους, εκτός αν κάνουν μια βουτιά στο νερό.
Οι ξαπλώστρες και τα πλωτά στρώματα νερού απαγορεύονται και ο θόρυβος πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο.
«Το καλοκαίρι είναι δύσκολο. Μένουν περίπου 6.700 κάτοικοι, αλλά κατά τη διάρκεια των διακοπών πάνω από 200.000 τουρίστες έρχονται στην περιοχή. Γίνεται αφόρητο για το περιβάλλον και αβίωτο για όλους», λέει ο Filippo Mannino, δήμαρχος της Lampedusa.
Ο Martello λέει ότι σχεδιάζει να απαγορεύσει για διάστημα 40 ημερών την άφιξη αυτοκινήτων και σκούτερ, τουριστών και μη κατοίκων, κατά τη διάρκεια της αιχμής του καλοκαιριού.
Για να καταπολεμήσει τον μεγάλο αριθμό των ιδιωτικών γιοτ και σκαφών που αγκυροβολούν στον κόλπο, ο Mannino πιέζει να καταχωρηθεί στο μέλλον το Isola dei Conigli ως προστατευόμενο θαλάσσιο πάρκο.
Τα αυτοκίνητα των τουριστών έχουν ήδη απαγορευτεί στη Linosa, το μικρότερο ηφαιστειακό νησί της Lampedusa, το οποίο επιτρέπει μόνο 200 επισκέπτες την ημέρα, σύμφωνα με τον Martello.
Εν τω μεταξύ, το νησί Giglio, ή νησί Isola del Giglio, που εδρεύει στα ανοικτά των ακτών της Τοσκάνης, έχει θεσπίσει τέλη άφιξης τριών ευρώ, ενώ τα αυτοκίνητα επιτρέπονται μόνο για διαμονές άνω των τεσσάρων ημερών τον Αύγουστο. Με 1.400 κατοίκους κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι αφίξεις επισκεπτών φτάνουν το ημερήσιο ανώτατο όριο των 10.000 το καλοκαίρι, ανεβάζοντας το ετήσιο σύνολο σε 300.000.
Η Procida, ένα άλλο από τα νησιά της Ιταλίας χωρίς αυτοκίνητα, μάχεται επίσης ενάντια στους ημερήσιους ταξιδιώτες. Εκτείνεται μόλις τέσσερα τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα νησιά της Ευρώπης, με πληθυσμό περίπου 10.000.
Ωστόσο, περίπου 400.000 άτομα επισκέπτονται την περιοχή κάθε χρόνο, με την πλειονότητα να το επιλέγει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.