Σίγουρα όταν περνάτε από γραφικές γειτονιές, όπου είναι τουριστικό αξιοθέατο, θα σκέφτεστε πόσο ωραία θα ήταν να μένετε εκεί. Ωστόσο, για τους μόνιμους κατοίκους αυτών των περιοχών τα πράγματα δεν είναι τόσο ειδυλλιακά.

Η Alice Johnston είναι εδώ και αρκετά χρόνια κάτοικος της διάσημης γειτονιάς του Λονδίνου Notting Hill με τα χαρακτηριστικά σπίτια σε παστέλ χρώματα, όπου γυρίστηκε η ταινία η ομώνυμη ταινία με τους Julia Roberts και Hugh Grant.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ayten Abbasli (@aytanabbasli)

Συγκεκριμένα, η οδός Portobello είναι από τους πιο φωτογραφημένους δρόμους του Λονδίνου και τα σπίτια του βρίσκονται παντού στο Instagram.

Θυμάται μια φορά, όταν ήταν έξω με τον σκύλο της, ένας τουρίστας να της ζητάει να φωτογραφηθεί μαζί του. Του τον έδωσε, τράβηξε την απαιτούμενη για το feed του φωτογραφία και στην συνέχεια της τον επέστρεψε μαζί με 5 λίρες.

Βέβαια, αυτό δεν ήταν το μόνο περιστατικό, άλλα ένα από τα πολλά. Συχνά έφηβοι στήνονται μπροστά από πόρτες, ενώ πολλοί περαστικοί δεν διστάζουν να φωτογραφήσουν ακόμα και πιο προσωπικά σημεία των σπιτιών όπως τα παράθυρα.

Όμως, πόσο μπορείς να προστατέψεις την ιδιωτικότητα σου όταν ζεις σε μια κεντρική αστική περιοχή χωρίς να έχεις την δυνατότητα να βάλεις φράχτες και να υψώσεις τοίχους;

Διαφορετικές κοινότητες έχουν υιοθετήσει διαφορετικές προσεγγίσεις. Για παράδειγμα, στο Χονγκ Κονγκ, ένα συγκρότημα κατοικιών έγινε γνωστό ως «το κτήριο των τεράτων» όπου όλοι έτρεχαν για μία selfie μετά την εμφάνιση του σε ταινίες του Χόλιγουντ, συμπεριλαμβανομένου του “Transformers: Age of Extinction”.

Το κτίριο βρίσκεται στο Quarry Bay, μια σχετικά ήσυχη γειτονιά, όπου οι κάτοικοι του αποφάσισαν να αναρτήσουν πινακίδες με τις οποίες ζητούν από τους τουρίστες να τους σεβαστούν, κάτι που όπως φαίνεται δεν αποδίδει καθώς το Instagram συνεχίζει να γεμίζει από δημοσιεύσεις τραβηγμένες εκεί.

Επιπλέον, πέρα από την καταπάτηση της ιδιωτικότητας, συχνά παρατηρούνται φαινόμενα βανδαλισμού και φθοράς της προσωπικής περιουσίας των κατοίκων, αφού οι τουρίστες δείχνουν να ξεχνούν ότι βρίσκονται σε σπίτια και τα αντιμετωπίζουν απλά ως αξιοθέατα.

Από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι και η Πλάκα.

Η ιστορική γειτονιά του κέντρου της Αθήνας με τα παραδοσιακά σπίτια, τα γραφικά δρομάκια και τις βουκαμβίλιες, αποτελεί κάθε χρόνο πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών, οι οποίοι θέλουν να εκμεταλλευτούν την ιδιαίτερη ομορφιά της αποθανατίζοντάς την σε μια φωτογραφία.

αξιοθέατο

Η κατάσταση είχε γίνει τόσο αφόρητη για τους μόνιμους κατοίκους που η πολιτεία αναγκάστηκε να προχωρήσει σε νόμο με τον οποίο απαγορεύονται οι φωτογραφίσεις αν δεν υπάρχει η σχετική άδεια από την τοπική, δημοτική αρχή.