Αύξηση του τουριστικού τζίρου κατέγραψαν φέτος τα νησιά της χώρας συγκριτικά με τον περσινό Αύγουστο, τόσο στα καταλύματα όσο και στο χώρο της εστίασης, με το νησί της Ρόδου να αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια».
Το νησί που πέρυσι αναγκάστηκε να τερματίσει κάπως άδοξα την τουριστική περίοδο εξαιτίας των πυρκαγιών που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος του νησιού, κατέγραψε φέτος άνοδο στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων καταλυμάτων και εστίασης, της τάξεως του 34%, καθώς τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 288.989.304 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ρόδος παρέμεινε αγαπημένος προορισμός και στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου με το αεροδρόμιο του νησιού να υποδέχεται συνολικά 1,06 εκατ. ταξιδιώτες. Άλλο νησί των Δωδεκανήσων που επίσης κατέγραψαν σημαντική άνοδο τζίρου, είναι επίσης η Κως κατά 11%.
Στο Ιόνιο παρουσιάστηκε επίσης αυξημένη κινητικότητα, με την Ιθάκη να καταγράφει άνοδο της τάξεως του 35,5%, η οποία ωστόσο έχει συνεισφορά μικρότερη του 1% στον συνολικό κύκλο εργασιών. Διψήφια αύξηση μεταξύ των νησιών του Ιονίου εμφάνισαν επίσης η Κέρκυρα με 13,1% και η Ζάκυνθος με 11,1%. Η Ιθάκη είναι γενικά ένα νησί-πρότυπο και στη διαχείριση του νερού, αλλά και της τουριστικής κίνησης και αποτελεί, ακόμα και με αυτή την αύξηση, ένα ησυχαστήριο με τα πιο «ανέγγιχτα» μέρη στο Ιόνιο.
Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, κατά 21,2% πιο πάνω σε σχέση με πέρσι ήταν η πορεία του τζίρου στη Χίο. Γενικότερα τα καταλύματα και οι επιχειρήσεις εστίασης στις νησιωτικές περιοχές του Βορείου Αιγαίου εμφάνισαν αυξημένο κύκλο εργασιών σε διψήφιο ποσοστό, σε σχέση με πέρσι.
Στη Μυτιλήνη, όπου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις κατέγραψαν φέτος εντυπωσιακή άνοδο, ο τζίρος των καταλυμάτων και της εστίασης ήταν επίσης αυξημένος κατά 13,1%. Άνοδος 15,3% καταγράφηκε στην Ικαρία και 15,6% στη Σάμο.
Στις δημοφιλείς Κυκλάδες, διψήφια άνοδο της τάξεως του 17,2% παρουσίασε η Μήλος και 11,8% η Πάρος. Η Μύκονος εμφάνισε τον Αύγουστο μικρή άνοδο 4,6% σε σχέση με πέρυσι, ενώ τον Ιούλιο είχε καταγράψει μείωση 7,8%. Αντίθετα μείωση -2,3% εμφάνισε η Σαντορίνη και -1,9% η Σύρος.
Στους «κερδισμένους» των νησιών περιλαμβάνεται και η Κάλυμνος με άνοδο 30,1%.
Στην Κρήτη, τέλος, ο νομός Λασιθίου με άνοδο 19,1% ξεχώρισε ως περιοχή του νησιού με τη μεγαλύτερη αύξηση στον τζίρο των καταλυμάτων και της εστίασης, ενώ σε διψήφιο ποσοστό ήταν η άνοδος και στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο με 10,9% και 10,3% αντίστοιχα. Ανοδικά κινήθηκε ο τζίρος και στα Χανιά με 9,2%.