Στη μέση της Μεσογείου βρίσκεται ένα μικρό νησί, μια χώρα για την ακρίβεια, που αποτελείται από τρία κατοικημένα νησιά και ακαταμάχητη γοητεία. Ένα μαύρισμα σαν μπισκότο είναι το κυρίαρχο χρώμα εδώ, χάρη στα αιωνόβια κτίριά του.

Tο νερό είναι το πιο γαλάζιο της Μεσογείου, η κουζίνα είναι μια γιορτή, οι αρχαίες παραδόσεις εξακολουθούν να εορτάζονται και οι άνθρωποι είναι περήφανοι και εξαιρετικά φιλικοί. Καλώς ήρθατε στη Μάλτα.

Στα τρία κατοικημένα νησιά της, νησί Μάλτα, νησί Γκόζο και νησί Κομίνο, θα βρείτε κάθε ηλιόλουστη πτυχή των τέλειων διακοπών. Θα θαυμάσετε τους προϊστορικούς ναούς, θα κάνετε βόλτες σε εντυπωσιακές παλιές πόλεις, θα δροσιστείτε στα καθαρά νερά των όμορφων παραλιών και θα διασκεδάσετε τα βράδια σε ατελείωτα beach bar και κλαμπ. Από την πρωτεύουσα Βαλέτα μέχρι το βουκολικό νησί Γκόζο, εδώ μπορείτε να χορτάσετε.

Μάλτα Βαλέτα

Βαλέτα

Η Μάλτα είναι το μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους και πολλοί επισκέπτες δεν μπορούν να βρουν τρόπο να το εγκαταλείψουν. Δεν είναι περίεργο, καθώς το νησί των 95 τετραγωνικών μιλίων (246 τετραγωνικών χιλιομέτρων) μπορεί να ευχαριστήσει τους πάντες σχετικά με την ιστορία, τον πολιτισμό, τις παραλίες και τη νυχτερινή ζωή.

Ξεκινήστε από τη Βαλέτα, την πρωτεύουσα της Μάλτας από το 1571. Είναι μια πόλη άρρηκτα συνδεδεμένη με τους Ιππότες της Μάλτας, ένα ισχυρό στρατιωτικό καθολικό τάγμα που πιστεύεται ότι χρονολογείται από τον 11ο αιώνα (υπάρχει ακόμα σήμερα, έχει επί του παρόντος την έδρα του στη Ρώμη).

Έχει πάει σχεδόν όλη η Ελλάδα, ιδανικό για Σεπτέμβριο: Στο νησί της Μεσογείου όπου θα κάνεις το πιο εύκολο και οικονομικό ταξίδι σου

Ιδρύθηκε μετά από διαταγές του Jean de Valette, ενός μεγάλου μάγιστρου που ήταν ο ηγέτης των Ιπποτών κατά τη νικηφόρα Μεγάλη Πολιορκία του 1565, όταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία απέτυχε να καταλάβει το νησί μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες μάχης.

Μπαρόκ ανάκτορα πλανώνται δίπλα σε γραφικές βεράντες εστιατορίων και πολυσύχναστες καφετέριες με απίστευτη θέα που καταλαμβάνουν τις σκάλες που οδηγούν από το λιμάνι στην Παλιά Πόλη. Κόκκινοι τηλεφωνικοί θάλαμοι, μια υπενθύμιση 150 χρόνων βρετανικής κυριαρχίας από το 1814 έως το 1964, στέκονται κάτω από τα σκαλιστά ξύλινα μπαλκόνια της Βαλέτα, με όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Μπορείς ακόμα να δεις τη φανταστική θέα στο Grand Harbor και τα οχυρά του από τους κήπους Upper Barrakka. Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Ιωάννη είναι ένα μαγευτικό μνημείο του πλούτου των Ιπποτών της Μάλτας με δύο έργα του Καραβάτζιο μέσα: Το «Άγιος Ιερώνυμος» και το «Αποκεφαλισμός του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή», το μεγαλύτερο έργο τέχνης του. Το Εθνικό Πολεμικό Μουσείο στο Fort St. Elmo επίσης αφηγείται τη στρατιωτική ιστορία της Μάλτας.

νησί

Ωστόσο, ο πολιτισμός εδώ δεν είναι μόνο της αρχαιότητας. Οι σιταποθήκες Floriana, κάποτε αποθηκευτικός χώρος για σιτηρά και τώρα η μεγαλύτερη δημόσια πλατεία της Μάλτας, αποτελούν έναν μαγικό υπαίθριο χώρο που φιλοξενεί τακτικά φεστιβάλ και συναυλίες παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε μερικές τοπικές σπεσιαλιτέ, κατευθυνθείτε στο φιλόξενο Cafe Jubilee, το οποίο σερβίρει λαχταριστά ταλ-φενέκ (σιγοψημένο κουνέλι, αγαπημένο πιάτο των Μαλτέζων), υπέροχα ραβιόλι με παραδοσιακό τυρί Γκόζο και ιμκαρέτ (ζύμη με χουρμάδες, που συχνά σερβίρεται με πάγο και κρέμα).

Τρεις Πόλεις

Απέναντι στη Βαλέτα σε δύο χερσονήσους που πλαισιώνουν το Μεγάλο Λιμάνι βρίσκονται οι λεγόμενες Τρεις Πόλεις: η Βιτοριόζα, η Σενγκλέα και η Κοσπίκουα, γειτονικές οχυρωμένες πόλεις. Ήταν εδώ που, το 1565, κερδήθηκε η Μεγάλη Πολιορκία της Μάλτας και οδήγησε στην ίδρυση της Βαλέτας. Στην πραγματικότητα και οι τρεις έχουν δύο ονόματα, ένα πριν και ένα μετά την πολιορκία.

Ξεκινήστε με τη Βιτοριόζα (γνωστή και ως Birgu, το προ-πολιορκητικό της όνομα), μια μικρή οχυρωμένη πόλη με μερικούς από τους ομορφότερους δρόμους και εκκλησίες του νησιού. Χαθείτε ανάμεσα στα ελικοειδή μονοπάτια του ιστορικού πυρήνα με τις χρωματιστές πόρτες και τα μπαλκόνια του, και τα αγαλματίδια της Παναγίας που κοσμούν τις προσόψεις, τα παράθυρα και τις γωνίες των δρόμων.

Προχωρήστε στο εξίσου πανέμορφο Κοσπίκουα (AKA Bormia) για να θαυμάσετε τις αποβάθρες που ανακαινίστηκαν από τους Βρετανούς τον 19ο αιώνα και τις πύλες της πόλης. Τέλος, διασχίστε το λιμάνι προς τη Σενγκλέα για έναν καφέ με θέα το νερό και τη Βαλέτα από την άλλη πλευρά. Το DATE Art Café είναι ιδανική επιλογή.

Όταν φύγετε από τη Σενγκλέα, πάρτε το παραδοσιακό σκάφος dgħajsa – ένα κοινόχρηστο ξύλινο θαλάσσιο ταξί – πίσω στη Βαλέτα.

Έχει πάει σχεδόν όλη η Ελλάδα, ιδανικό για Σεπτέμβριο: Στο νησί της Μεσογείου όπου θα κάνεις το πιο εύκολο και οικονομικό ταξίδι σου

Μαρσαξλόκ

Τα πολύχρωμα σκάφη ταλαντεύονται νωχελικά στα απαλά κύματα, αλλά ο κεντρικός δρόμος απέχει πολύ από το να είναι ήρεμος. Είναι Κυριακή και η ψαραγορά του Μαρσαξλόκ είναι σε πλήρη εξέλιξη, συγκεντρώνοντας τους εστιάτορες, τους ντόπιους και τους τουρίστες από όλο το νησί για να αγοράσουν τα φρέσκα ψάρια που φέρνουν οι ντόπιοι ψαράδες.

Ελάτε εδώ για την όμορφη προκυμαία (ιδανική για βόλτες στο ηλιοβασίλεμα) και μια μεγάλη ποικιλία από εστιατόρια με θαλασσινά, των οποίων οι βεράντες σκαρφαλώνουν δίπλα στο νερό. Εκτός από την ψαραγορά της Κυριακής, υπάρχει μια αγορά για αναμνηστικά και τοπικά προϊόντα όλη την εβδομάδα.

Είστε εδώ για να φάτε θαλασσινά, φυσικά. Διαλέξτε ανάμεσα σε klamari mimlija (γεμιστό καλαμάρι), ψητό λαμπούκι (mahi-mahi) και φτιαγμένο tal-qarnit, ένα νόστιμο χταπόδι στιφάδο. Στη συνέχεια, ξεκουραστείτε στα βράχια, επίπεδα και φτιαγμένα για ηλιοθεραπεία, στην κοντινή πισίνα του Αγίου Πέτρου, έναν όρμο με κρυστάλλινα νερά.

Μάλτα Μαρσαξλόκ
Εικόνες που παραπέμπουν σε ιταλικό νησί ή παραθαλάσσιο ψαροχώρι

Όπως θα περίμενε κανείς, η Μάλτα έχει πολλά φυσικά αξιοθέατα. Ίσως το πιο διάσημο είναι το Blue Grotto, στη νότια ακτή του νησιού. Από την παραπάνω σκοπιά θα έχετε πανοραμική θέα αυτού του εντυπωσιακού συστήματος θαλάσσιων σπηλαίων με τα σχεδόν εξωπραγματικά καταγάλανα νερά τους.

Χαγκάρ Κιμ

Αν ενδιαφέρεστε για την αρχαιολογία και την αρχαία ιστορία, θα πρέπει να κάνετε μια παράκαμψη για το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO του Χαγκάρ Κιμ, ένα συγκρότημα ναών με εκπληκτική θέα στη θάλασσα λίγα μόλις λεπτά οδικώς από το Blue Grotto.

Χρονολογείται από το 3.600 π.Χ., είναι αρκετές χιλιάδες χρόνια παλαιότερο από τις αιγυπτιακές πυραμίδες και το Στόουνχεντζ και ένα από τα παλαιότερα θρησκευτικά κτίρια στον πλανήτη. Ο κύριος ναός, από τον οποίο μπορείτε να περπατήσετε, όπως έκαναν όλα αυτά τα χρόνια πριν, περιβάλλεται από άλλες τρεις κατασκευές.

Σε απόσταση πέντε λεπτών με τα πόδια βρίσκεται ένας άλλος ναός, αυτός του Μνάιντρα, ένας άλλος από τους επτά ναούς που προστατεύονται από τον κατάλογο της UNESCO.

Μαρσασκάλα

Θέλετε, λοιπόν, να δείτε την πραγματική Μάλτα, αλλά θέλετε να πάτε σε παραθεριστικές πόλεις; Η λύση είναι Μαρσασκάλα, που βρίσκεται νοτιοανατολικά στο νησί της Μάλτας. Το λιμάνι του είναι από τα πιο γραφικά του νησιού, ο παραλιακός δρόμος είναι ιδανικός για περιπάτους ή γραφικές διαδρομές, και το κέντρο είναι διάσπαρτο με παμπ, μπαρ και εστιατόρια.

Η πραγματική ομορφιά της Μαρσασκάλα, ωστόσο, είναι ότι είναι πιο προσιτή και λιγότερο λαμπερή από τα πιο γνωστά θέρετρα του Αγίου Ιουλιανού και της Σλιέμα. Νότια της πόλης βρίσκεται ο όμορφος κόλπος του Αγίου Θωμά, όπου μπορείτε να κολυμπήσετε.

Μάλτα Μαρσασκάλα

Είναι εξαιρετικά φιλικό προς την οικογένεια, με παιδική χαρά, τραπέζια για πικνίκ και ντους. Απευθύνεται ακόμη και στους λάτρεις της άμμου και των βραχωδών παραλιών, με ασβεστολιθικούς βράχους στο ένα μέρος και αμμώδη παραλία στο άλλο.

Μντίνα

Ο χρόνος σταματά στη Μντίνα. Η μεσαιωνική πρωτεύουσα της Μάλτας, φοράει με χάρη το παλιό της «φόρεμα», μαγευτικό με σκιασμένες μικρές πλατείες, κομψές οχυρώσεις και προσόψεις καλυμμένες με βουκαμβίλιες. Σήμερα, η στρατηγική του θέση στο κέντρο του νησιού είναι λιγότερο κρίσιμη για τις αμυντικές δυνατότητες και αφορά περισσότερο αυτές τις φωτογενείς όψεις 360 μοιρών.

Σήμερα η Μντίνα μοιάζει περισσότερο με ένα υπαίθριο μουσείο παρά με μια γεμάτη πόλη – μόνο 300 άνθρωποι ζουν μέσα στα αρχαία τείχη. Αλλά είναι ένα από τα πιο υποβλητικά μέρη της Μάλτας και ένας ουσιαστικός σταθμός για να δείτε την ιστορία του νησιού.

Δείτε το φανταστικό μπαρόκ εσωτερικό του καθεδρικού ναού του Αγίου Παύλου, μεταβείτε στην πλατεία Μπαστιόν για τον πύργο παρατήρησης στην κορυφή ενός προμαχώνα στα τείχη της πόλης που προσφέρει φανταστική θέα στο νησί. Μην χάσετε το Παλάτι Βιλλένα του 18ου αιώνα, όπου βρίσκεται το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Μάλτας.

Ακριβώς έξω από τα τείχη της πόλης βρίσκεται ένα μικρό μπαρ με το όνομα Crystal Palace που σερβίρει παστίτζ, ένα κλασικό μαλτέζικο σνακ του δρόμου σε σχήμα αλμυρού γλυκού με διάφορες γεμίσεις. Δοκιμάστε με τυρί ρικότα ή αρακά. Ή, καλύτερα, δοκιμάστε και τα δύο.

Μάλτα Μντίνα

Οι Ρωμαίοι άφησαν το στίγμα τους και στη Μάλτα και η Μντίνα φέρει σημάδια της παρουσίας τους. Οι κατακόμβες του Αγίου Παύλου και της Αγίας Αγκάτα δίνουν στις κατακόμβες της Ρώμης τα λεφτά τους. Εν τω μεταξύ, το Ντομβς Ρομάνα είναι ένα μουσείο στη θέση μιας αρχαίας βίλας, που εκθέτει αντικείμενα από το σπίτι, συμπεριλαμβανομένων ψηφιδωτών.

Σλιέμα

Κάποτε μια δημοφιλής κατοικία για τους πλούσιους Μαλτέζους και τους Βρετανούς, που έχτισαν εδώ πολλές βικτοριανές βίλες, σήμερα η Σλιέμα – λίγο βόρεια της Βαλέτα – είναι η εμπορική καρδιά της Μάλτας με διεθνή γραφεία, εμπορικά κέντρα, ατελείωτα εστιατόρια και μπαρ και υψηλά συγκροτήματα κατοικιών.

Ίσως έχετε ακούσει για τη Μάλτα ως ένα νησί «άγριας» νυχτερινής ζωής. Λιγότερο λαμπερό από την Ίμπιζα ή τη Μύκονο, είναι μια θορυβώδης περιοχή για πάρτι, που φτάνει στο τρίγωνο που σχηματίζουν οι Paceville Piazza, Santa Rita και St. George’s Road.

Μάλτα Σλιέμα
Ένα νησί-καστροπολιτεία

Υπάρχουν πολλά ποτά, πλήθη που ουρλιάζουν, θορυβώδης μουσική και σνακ αργά το βράδυ και μπαρ με ναργιλέ. Να είστε προετοιμασμένοι να στέκεστε σε μεγάλες ουρές στις εισόδους των νυχτερινών κέντρων και να είστε έτοιμοι να μην βρείτε πολύ χώρο στο εσωτερικό τους.

Κόλπος Μελιέχα

Αν η εξερεύνηση από την άνεση ενός θέρετρου είναι κάτι που ανυπομονείτε, τότε ο κόλπος Μελιέχα και ο κόλπος του Αγίου Παύλου ταιριάζουν. Στο βόρειο άκρο της Μάλτας, πιο κοντά στο Κομίνο παρά στη Βαλέτα, και τα δύο διαθέτουν μεγάλη ποικιλία από ξενοδοχεία, μεγάλα και μικρά, οικονομικά και πολυτελή, με πισίνες και χωρίς.

Ο κόλπος Γκαντίρα στη Μελιέχα είναι μια μεγάλη και ρηχή αμμώδης παραλία που είναι ιδανική για οικογένειες. Το χωριό Μελιέχα, που βρίσκεται πάνω από τον κόλπο, έχει μια πιο απομακρυσμένη, πιο τοπική αίσθηση χάρη στην τοποθεσία του στην κορυφή του λόφου.

Στον κόλπο του Αγίου Παύλου, η Μπουγκίμπα είναι ένα κλασικό παραθαλάσσιο θέρετρο με αλυσίδες φαστ φουντ, μπαρ και εστιατόρια ακόμη και ένα ενυδρείο. Η παραλία Καούρα στο βορειοανατολικό άκρο της Μπουγκίμπα, σας επιτρέπει να κάνετε μια βουτιά με θέα στη βραχώδη βόρεια ακτή της Μάλτας.

Μάλτα Κόλπος Μελιέχα
Ένα χωριό με θάλασσα καλύτερη από νησί

Πριν γίνει τοποθεσία γυρισμάτων για τα «Game of Thrones», «Troy», «Assassin’s Creed» και το πιο πρόσφατο «Jurassic World Dominion», η Μάλτα ήταν το υπόβαθρο του μιούζικαλ «Popeye» του 1980 με τον Robin Williams.

Αν και η ίδια η ταινία δεν τα πήγε τόσο καλά, είτε στο box office είτε στους κριτικούς, το σετ της παρέμεινε κοντά στο Μελιέχα και μετατράπηκε σε ένα διασκεδαστικό οικογενειακό θεματικό πάρκο.

Γκόζο και Βικτώρια

Το δεύτερο μεγαλύτερο νησί του αρχιπελάγους της Μάλτας, το χαλαρό Γκόζο συμπληρώνει τα κενά που αφήνει η Μάλτα. Το να φτάσετε εκεί είναι εύκολο, καθώς τα πλοία πηγαίνουν τακτικά από το Σίρκεβα στο βόρειο άκρο της Μάλτας στο Γκόζο, όπου η ζωή είναι πιο αργή, η φύση είναι πιο άγρια και η ατμόσφαιρα είναι πιο χαλαρωτική.

Ξεκινήστε την επίσκεψή σας με την υπέροχη Τσιταντέλα, μια αρχαία περιτειχισμένη πόλη με έναν καλά διατηρημένο ιστορικό πυρήνα και εκπληκτική θέα στο νησί.

Κατεβείτε στη γοητευτική Βικτώρια που σφύζει από ζωή, με τις βεράντες των εστιατορίων να ξεχύνονται σε σκιερές πλατείες και σε παραδοσιακούς μαλτέζικους δρόμους στα χρώματα του βουνού. Επιλέξτε ένα καφέ, παραγγείλετε gelato και ξεχάστε την ταλαιπωρία της ζωής στην πόλη.

Ο κόλπος Ντουέιρα είναι μέρος μιας επικής ακτογραμμής που κυριαρχείται από ψηλούς βράχους, με τον εκπληκτικό βράχο Φούνγκους που υψώνεται από τη θάλασσα. Το τοπίο μπορεί να χτυπήσει ένα καμπανάκι για τους θαυμαστές του «Game of Thrones».

Ο γάμος της Daenerys και του Khal Drogo γυρίστηκε εδώ, μπροστά από το Azure Window, μια εύθραυστη αψίδα από ασβεστόλιθο που απλώνεται στη θάλασσα. Δυστυχώς, η αψίδα κατέρρευσε το 2017. Τώρα, μπορείτε να δείτε τα υπολείμματά της μόνο αν κάνετε κατάδυση.

Γκαντίγια

Φανταστείτε ένα κτίριο 5.500 ετών. Σε ένα ήσυχο χωριό στην καρδιά του Γκόζο θα βρείτε το Γκαντίγια, ένα μαγευτικό συγκρότημα δύο προϊστορικών μεγαλιθικών ναών και έναν άλλο χώρο που έχει χαρακτηριστεί ως παγκόσμια κληρονομιά από την UNESCO.

Πιστεύεται ότι είναι σημαντικοί τόποι τελετουργίας για τους νεολιθικούς ανθρώπους και εκτείνονται σε 77.000 τετραγωνικά πόδια. Υπάρχει επίσης ένα διαδραστικό μουσείο για να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση και την αρχαία εμφάνισή τους.

Παρά το πέρασμα όλων των αιώνων, εξακολουθεί να είναι ένα ήρεμο, διαλογιστικό μέρος. Οι αρχαιολόγοι έχουν περάσει δεκαετίες ερευνώντας τα, και δεν έχουν ανακαλύψει ακόμη πώς ακριβώς χρησιμοποιήθηκαν.

Τα λείψανα ζώων που βρέθηκαν στον χώρο δείχνουν προς το ενδεχόμενο της τέλεσης θυσιών, ενώ η αφθονία των υπερβολικά ηδονικών γυναικείων ειδωλίων υποδηλώνει μια λατρεία γονιμότητας.

Νησί Κομίνο

Αν η Μάλτα είναι το αστικό νησί και το νησί Γκόζο το «ήπιο αδερφάκι» του, το νησί Κομίνο είναι ο «άγριος ξάδελφος». Δεν υπάρχουν αυτοκίνητα, ούτε σημάδια παγκοσμιοποίησης, μόνο η ανέγγιχτη Μεσόγειος. Οι περισσότεροι επισκέπτες έρχονται για τη Blue Lagoon, έναν αστραφτερό, ρηχό κόλπο του οποίου το νερό έχει σχεδόν εξωπραγματικό γαλάζιο χρώμα.

Μάλτα Κομίνο

Αλλά ενώ άλλοι επισκέπτες επιστρέφουν κατευθείαν στα κύρια νησιά, εμείς σας προτείνουμε να μείνετε στο νησί Κομίνο. Μόλις ένα μίλι μακριά βρίσκεται ο Πύργος της Αγίας Μαρίας του 17ου αιώνα, μια από τις αμυντικές κατασκευές που χτίστηκαν από τους Ιππότες της Μάλτας.

Για παραλίες, επισκεφθείτε τον κόλπο της Αγίας Μαρίας και τον κόλπο του Αγίου Νικολάου, και τα δύο σε απόσταση ενός μιλίου από το Blue Lagoon και τον Πύργο της Αγίας Μαρίας. Περπατήστε μέχρι το Γκέμπελ Κομίνο, το υψηλότερο σημείο του νησιού.

*Με πληροφορίες από το CNN