Η ακτογραμμή της Ελλάδας είναι η μεγαλύτερη στη λεκάνη της Μεσογείου και φημίζεται για τα κρυστάλλινα νερά της και τις μαγευτικές γαλάζιες αποχρώσεις της. Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, το γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό των κορυφαίων παραλιών στον κόσμο για διαύγεια βρίσκεται κατά μήκος των ακτών της Ελλάδας.

Στα τέλη του 2023, το Florida Panhandle παρουσίασε τον διάσημο κατάλογο των παραλιών που διαθέτουν τα πιο καθαρά νερά παγκοσμίως. Η σχολαστική διαδικασία επιλογής περιελάμβανε την επιμέλεια μιας λίστας 50 παραλιών με βάση κριτικές ταξιδιωτών από διακεκριμένους ιστότοπους.

Αναλύοντας πάνω από 2,4 εκατομμύρια κριτικές, η ομάδα εξέτασε σχολαστικά την αναφορά κάθε παραλίας σε «καθαρά νερά» για να καθορίσει τον τελικό νικητή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν λοιπόν η παραλία με τα καθαρότερα στον πλανήτη βρίσκεται σε ένα νησί που αν και δεν είναι από τις πιο δημοφιλείς Κυκλάδες, αποτελεί ένα μοναδικής φυσικής ομορφιάς προορισμό.

Η παραλία με τα πιο καθαρά νερά στην Ελλάδα: Στο νησί που φέτος θα γίνει το καταφύγιο όσων θέλουν να γλυτώσουν τον υπερτουρισμό

Παραλία Πρασσά

Στην κορυφή αυτής της περίφημης λίστας βρίσκεται η παραλία Πρασσά, που βρίσκεται στο γαλήνιο νησί της Κιμώλου στις Κυκλάδες.

Βρίσκεται βορειοανατολικά από το Χωριό ή Κίμωλο, την πρωτεύουσα και κύριο οικισμό του νησιού σε απόσταση περίπου 5 χιλιόμετρα. Η παραλία έχει μικρή έκταση, περίπου 200 μέτρα και οριοθετείται από λόφους με μπετονίτη. Πάνω της είναι τα παλιά ορυχεία περλίτη, στην άκρη της υπάρχουν αρμιρίκια και η θάλασσα της έχει γαλαζοπράσινα νερά.

Έχει λευκή, παχιά άμμο μέσα και έξω από τη θάλασσα και τιρκουάζ νερά, για τα οποία το 43,56% των δημοσίως διαθέσιμων κριτικών ταξιδιωτών αναφέρει τη φράση «καθαρά νερά».

Οι ντόπιοι την χαρακτηρίζουν «Άσπρη Κιμωλία», λόγω του πετρώματος της κιμωλίας που δίνει άλλωστε στο νησί και το όνομά του και που κυριαρχεί ολόγυρά της. Το ολόλευκό σεληνιακό σκηνικό της παραλίας οφείλεται στα ορυχεία κιμωλίας που βρίσκονται πίσω της.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραλίας είναι οργανωμένο. Τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί beach bar με ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενώ υπάρχουν και τα αρμυρίκια που προσφέρουν φυσική σκίαση για όλους αυτούς που προτιμούν την ηρεμία και την απομόνωση στις διακοπές τους.

Στην άκρη του όρμου Πηγάδι, στον κάβο του Αγίου Γεωργίου βρίσκει καταφύγιο μέσα σε θαλάσσιες σπηλιές η μεσογειακή φώκια «monachus-monachus», ενώ ακριβώς απέναντι από την παραλία, βρίσκεται η νησίδα Πρασονήσι, η οποία είναι έτσι τοποθετημένη ώστε προστατεύει τον όρμο από τους άσχημους καιρούς, προσφέροντας μια νηνεμία στο εσωτερικό του που θα σας μείνει αξέχαστη.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η παραλία Γεννάδι στο νησί της Ρόδου, η Pileh Bay στην Ταϊλάνδη, η παραλία του Αγίου Δημητρίου στην Αλόννησο και της Αγίας Άννας στην Αμοργό. Στην 10η θέση βρίσκεται ο Μικρός Γιαλός στη Λευκάδα.

Η παραλία με τα πιο καθαρά νερά στην Ελλάδα: Στο νησί που φέτος θα γίνει το καταφύγιο όσων θέλουν να γλυτώσουν τον υπερτουρισμό

Αναλυτικά η λίστα με τις καθαρότερες παραλίες στον κόσμο εδώ.

Video Credit: Σπύρος Πριόβολος / TravelInspiration

Photo Credit: Shutterstock