Δεν είναι τυχαίο που η Πελοπόννησος λένε πως είναι η «γη της επαγγελίας». Για την ακρίβεια το λέμε εμείς που έχουμε καταγωγή από εκεί, ωστόσο έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνει αυτόν τον τόπο ιδανικό για διακοπές. Είτε για χειμώνα, είτε για καλοκαίρι. Και μιας και διανύουμε τους καλοκαιρινούς μήνες, θα εστιάσουμε σε μια παραλία που βρίσκεται στη Μεσσηνιακή Μάνη και λίγοι την ξέρουν, αλλά μόλις την μάθουν πηγαίνουν συνέχεια.

Η Μάνη είναι ένας τόπος με άγρια ομορφιά. Σε όλα της. Τα τελευταία χρόνια – από τη πανδημία και μετά- έχει ανέβει σημαντικά τουριστικά, αλλά έχει κάθε δικαίωμα να απολαμβάνει αυτό το προνόμιο. Η πέτρα φιγουράρει, ενώ τα νερά της παντού έχουν αυτό το γαλαζοπράσινο χρώμα, με αυτό το βότσαλο που δεν βοηθάει στην ομπρέλα αλλά τουλάχιστον δεν γεμίζεις παντού με άμμο. 

Η παραλία με τις σπηλιές κι έναν τρομακτικό μύθο να τη συνοδεύει: Βούτηξε σήμερα στην «Γη της Επαγγελίας» της νότιας Ελλάδας

Κι αν μία παραλία ξεχωρίζει, τότε αυτή δεν είναι άλλη από τον «Φονέα». Ναι, ξέρω, δεν είναι ένα όνομα που σε δελεάζει ιδιαίτερα. Τον Φονέα τον είχα μάθει εντελώς τυχαία, όταν φεύγοντας από Αερόπολη και στη συνέχεια την Καρδαμύλη, κατευθυνόμουν προς Καλαμάτα. Σε μια στροφή, που δεν προμήνυε τίποτα, έπεσα πάνω σε πλήθος παρκαρισμένων αυτοκινήτων. Ήταν όλα για τον Φονέα.

Φονέας: Γιατί ξεχωρίζει στη Μεσσηνιακή Μάνη

Εκ πρώτης όψεως, δεν δείχνει να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες παραλίες της Μάνης, που είναι όλες ανοργάνωτες. Άλλωστε, οι περισσότερες είναι μικροί κολπίσκοι, εξού και χρειάζεται απαραίτητος εξοπλισμός για να κάτσεις. Αν δεν έχεις ομπρέλα, δηλαδή, την έβαψες. Το ίδιο συμβαίνει και με την παραλία Φονέας, που δεν έχει τίποτα γύρω της. Είναι κυριολεκτικά σε μια ηρεμιά κι αυτό συνάμα την κάνει ειδυλλιακή, μιας και δεν υπάρχει η ανθρώπινη παρέμβαση.

Έχει το χαρακτηριστικό βότσαλο, αλλά τα γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά της, είναι το κάτι άλλο. Βλέπεις ακόμα και το πιο μικρό ψάρι μέσα, χωρίς να βουτάς με μάσκα. Ο Φονέας είναι μια παραλία όπου ο πρωταγωνιστής της είναι οι βράχοι, οι οποίοι σχηματίζουν μικρές σπηλιές, ιδανικές για φωτογραφίες που θα ανέβουν στο Ιnstagram.

Η παραλία με τις σπηλιές κι έναν τρομακτικό μύθο να τη συνοδεύει: Βούτηξε σήμερα στην «Γη της Επαγγελίας» της νότιας Ελλάδας

Φυσικά, αν είστε τυχεροί, μπορεί να βρείτε ελεύθερα και τα σημεία που οι βράχοι προσφέρουν δωρεάν σκιά. Τα νερά της παραλίας Φονέας, είναι παγωμένα, αλλά άπαξ και μπείτε δεν θα θέλετε να βγείτε. Μάλιστα, οι πολύ τολμηροί σκαρφαλώνουν και στο βράχο που υπάρχει στη μέση της θάλασσας, για βουτιές με τις ώρες. 

Σημειώνεται πως ο Φονέας αποτελούσε κάποτε παραλία γυμνιστών, ωστόσο είναι ελάχιστοι εκείνοι που κάνουν γυμνισμό, μιας και πλέον αποτελεί πόλο έλξης για όλες τις ηλικίες. Στην παραλία του Φονέα καταλήγει και το γνωστό Φαράγγι του Φονέα ή αλλιώς χαράδρα της Νούπαντης, η οποία αρχίζει να σχηματίζεται από το Μοναστήρι της Βαϊδενίτσας και καταλήγει μετά από περίπου 8 χιλιόμετρα στην κρυστάλλινη παραλία.

Φονέας: Πώς πήρε το όνομα η παραλία

Στη Μάνη υπάρχουν πολλά σημεία που κουβαλούν την ιστορία τους. Όπως ο Μέζαπος και το ορμητήριο του Σάσσαρη, έτσι και η παραλία Φονέας κουβαλά τον δικό της μύθο. Σύμφωνα με αυτόν που έχει μείνει μέχρι σήμερα, είναι πως κάποτε το σημείο κατοικήθηκε από ένα διαβόητο πειρατή, ο οποίος ναυάγησε κοντά στην παραλία και βρήκε καταφύγιο στη στεριά.

Ο πειρατής για να ανταπεξέλθει, λήστευε και σκότωνε περαστικούς, μέχρι να επιδιορθώσει το πλοίο το του. Έτσι όταν συνέβη, έφυγε. Βέβαια, οι ντόπιοι υποστηρίζουν πως η ονομασία προήλθε από την απότομη στροφή του δρόμου, εξαιτίας της οποίας έχουν προκληθεί πολλά θανατηφόρα τροχαία.

Από όποιο λόγο και να προήλθε η ονομασία, η παραλία Φονέας είναι ιδανική για να την επισκεφτείτε, αν βρεθείτε σε εκείνους τους τόπους. Αν δεν το είχατε σκοπό, τώρα ίσως και να τον θέσετε.