Στα παράλια του Παγασητικού κόλπου και σε απόσταση μόλις 37 χιλιομέτρων από το Βόλο, βρίσκεται το πανέμορφο και γαλήνιο Λεφόκαστρο.

Σε αυτό το ψαροχώρι λοιπόν, θα δεις ότι υπάρχει σε κοντινή απόσταση, μέσα από ένα πέτρινο μονοπάτι γύρω στα 150 μέτρα, η πανέμορφη παραλία Γούρνα.

Όλο και περισσότερος κόσμος επισκέπτεται αυτή την περιοχή του Πηλίου, χωρίς βέβαια να μιλάμε για ορδές και αδιαχώρητο. Απόλυτα διαχειρίσιμα πράγματα.

Δίπλα στις δημοφιλείς Ραζή, Άφησσο, Αγιαθυμιά, η Γούρνα είναι μια πιο ήρεμη παραλία, πιο κατάφυτη, με κυπαρίσσια και καλάμια, σε έναν απομονωμένο κόλπο, με μέτριο προς μικρό πλάτος παραλίας. Έχει άμμο, δεν έχει ιδιαίτερο βάθος το νερό και κάνεις άνετα τις βουτιές σου.

Κι ο συνεργάτης μας Greece With My Camera έκανε για ακόμα μια φορά καταπληκτική δουλειά με την καταγραφή της διαδρομής και του σκηνικού στην παραλία.

Η παραλία και το Λεφόκαστρο με μια ματιά

Γεωγραφικά το Λεφόκαστρο εντάσσεται στο νότιο Πήλιο, ως παραλιακό χωριό με πληθυσμό 73 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2011.

Η ίδρυσή του δείχνει χαμένη στον χρόνο και δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, διότι δεν το βρίσκουμε να αναφέρεται στις διαθέσιμες πηγές. Εξίσου ασαφές είναι όμως και το όνομά του, για το οποίο υπάρχουν αρκετές θεωρίες –ότι απηχεί λ.χ. κάποιο μεσαιωνικό «λευκό κάστρο» που υπήρχε παλιότερα εδώ και ήταν φτιαγμένο από άσπρες πέτρες ή ότι το συνθετικό «λεφό» αποτελεί παραφθορά του γλείφω, υπονοώντας ότι η τοποθεσία «γλείφεται από τη θάλασσα».

Παρά το μικρό του μέγεθος, επίσης, το Λεφόκαστρο διαθέτει 4 παραλίες για τους επισκέπτες της θερινής σεζόν ή όσους αρχίζουν τα μπάνια ήδη από τα μέσα Μαΐου. Αυτή που θα αντικρίσετε πιο άμεσα φτάνοντας εδώ είναι η ανοργάνωτη ακτή με τα βότσαλα, η οποία απλώνεται μπροστά ακριβώς από το κέντρο του χωριού: τα νερά είναι πεντακάθαρα και αρκετά ρηχά, ώστε να προσφέρονται και για οικογένειες με μικρά παιδιά, ενώ υπάρχουν και μαγαζιά κοντά, για κάθε σας ανάγκη.

Γι' αυτό κοντράρει τα νησιά: Στην περιοχή της ηπειρωτικής Ελλάδας με τις «κρυφές» παραλίες, θα βρεις μια παραλία που θα σε...εξαφανίσει!

Πιο διάσημη, όμως, είναι η παραλία Ραζή, η οποία βρίσκεται λίγο έξω από τα επίσημα όρια του Λεφόκαστρου, στην κατεύθυνση προς Άφησσο. Κι εδώ θα βρείτε καθαρά και κρυστάλλινα νερά, σε μια ανοργάνωτη ακτή γεμάτη δέντρα (αλμυρίκια), τα οποία φτάνουν σχεδόν στη θάλασσα, παρέχοντας έτσι άπλετο ίσκιο για τους επισκέπτες.

Επιπλέον, λίγο πριν βγείτε από τα σύνορα του χωριού θα συναντήσετε και την παραλία της Αγίας Ευθυμίας (γνωστή στους ντόπιους ως «Αγιαθυμιά»), πλάι σε μια μικρή χερσόνησο, ενώ για τους πιο περιπετειώδεις υπάρχει και η Γούρνα. Σε αυτήν την κατάφυτη αμμουδιά μπορείτε να φτάσετε μόνο περπατώντας, από ένα πέτρινο μονοπάτι μέσα στο Λεφόκαστρο, το οποίο κατηφορίζει παράλληλα σε μια ρεματιά, οδηγώντας σε έναν ειδυλλιακό, απομονωμένο κόλπο, κρυμμένο ανάμεσα σε καλάμια και κυπαρίσσια. Αξίζει να μείνετε εδώ ως αργά το απόγευμα για να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα.

Το Λεφόκαστρο απέχει 37 χιλιόμετρα από τον Βόλο και είναι εύκολα προσβάσιμο οδικώς. Υπολογίστε ότι θα φτάσετε εδώ μέσα σε περίπου 50 λεπτά. Για τους φίλους της πεζοπορίας, επίσης, υπάρχει και η κυκλική, σηματοδοτημένη διαδρομή Αργαλαστή – Λεφόκαστρο – Κάλαμος, η οποία θεωρείται από τις ομορφότερες στο νότιο Πήλιο.

Θα ξεκινήσετε από την πλατεία της Αργαλαστής, η οποία απέχει 8 χιλιόμετρα από το Λεφόκαστρο και θα κατηφορίσετε προς αυτό, συνεχίζοντας έπειτα προς τον επίσης παραθαλάσσιο Κάλαμο. Θα χρειαστείτε 2 ώρες και 45 λεπτά, υπολογίστε όμως κι άλλες τόσες για την επιστροφή. Στο Λεφόκαστρο συστήνεται να ανεφοδιαστείτε με πόσιμο νερό.

Πηγή: Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΟΥ ΜΗΧΑΝΗ

Photo Credit: Shutterstock