Η χώρα μας έχει έναν 4ψήφιο αριθμό από παραλίες, για να μην πούμε 5ψήφιο. Αφήνουμε στην άκρη αυτές που είναι πολύ δυσπρόσιτες ή πας με σκάφος μόνο. Οπότε, είναι λογικό πολλές από αυτές να μην είναι γνωστές ακόμα και σε εμάς που ζούμε σε αυτή τη χώρα. Μια ζωή δε φτάνει για να γυρίσεις όλη την Ελλάδα. Θα πρέπει να πας και 2η και 3η φορά σε όλα τα μέρη για να πεις ότι τα είδες σχεδόν όλα.

Έτσι, μας φαίνεται λογική η επιλογή των 5 συγκεκριμένων παραλιών από το European Best Destinations, ταξιδιωτική ιστοσελίδα, που έφτιαξε μια λίστα με τις καλύτερες μυστικές παραλίες της Ευρώπης και σε αυτές επέλεξε 3 από τη Μήλο, 1 από το Κουφονήσι και 1 από τα Χανιά. Μόνο που η μία της Μήλου και των Χανίων δεν κατατάσσονται πια με τίποτα στην κατηγορία «μυστικές».

Αν και κατανοούμε το σκεπτικό του άρθρου, αφού προφανώς αναφέρεται σε παραλίες που είναι κρυμμένες μεταξύ βράχων, σε κόλπους, οι 2 από τις 5 μαζεύουν κάθε χρόνο πάρα πολύ κόσμο, αν και μικρές, σε βαθμό που κάποιοι κάνουν όλη τη διαδρομή μέχρι εκεί και αναγκάζονται να φύγουν ή να στοιβαχτούν σε μια γωνιά κάτω από τον καυτό ήλιο.

Οι 5 «μυστικές» παραλίες της Ελλάδας

Τσιγκράδο

Είναι η μία από τις δύο παραλίες που δεν κρίνεται πια ως μυστική. Απλώς είναι μπελαλίδικη παραλία, γιατί είναι απότομο το μονοπάτι από τα βράχια και στο τέλος πρέπει να κατέβεις από μια σκάλα για να την προσεγγίσεις. Δοκιμασία για το ριάλιτι του MrBeast είναι η πρόσβαση στο Τσιγκράδο.

Οι 5 ελληνικές παραλίες που βρίσκονται στις «καλύτερες μυστικές της Ευρώπης» - Οι 3 είναι όντως μυστικές, οι άλλες 2 αρκετά γνωστές

Παπαφράγκας

Στο όριο είναι η παραλία Παπαφράγκας, που ως εικόνα σίγουρα έχει φτάσει στα μάτια πολλών Ευρωπαίων, λόγω του ότι βρίσκεται στις σπηλιές στην Φυλακωπή, αλλά σίγουρα δεν είναι ευρέως γνωστή. Το να κολυμπάς πάντως ανάμεσα στους βράχους, σε ένα κανάλι, είναι μια ωραία εμπειρία, διότι τα νερά εκεί είναι πάντοτε καθαρά και με υπέροχους χρωματισμούς.

Οι 5 ελληνικές παραλίες που βρίσκονται στις «καλύτερες μυστικές της Ευρώπης» - Οι 3 είναι όντως μυστικές, οι άλλες 2 αρκετά γνωστές

Καστέλλι

Το Κάτω Κουφονήσι είναι ένας ανέγγιχτος παράδεισος, ακόμα κι όσοι έχουν πάει πολλές φορές στο Άνω Κουφονήσι, δεν έχουν μπορέσει να πάνε στο Καστέλλι. Πολύ όμορφο, ήρεμο, οπότε ας το διατηρήσουμε έτσι.

Οι 5 ελληνικές παραλίες που βρίσκονται στις «καλύτερες μυστικές της Ευρώπης» - Οι 3 είναι όντως μυστικές, οι άλλες 2 αρκετά γνωστές

Συκιά

Κι αυτή γνωστή εξ όψεως, όχι τόσο εξ ονόματος, κι αυτή στη Μήλο. Από τις παραλίες με τις σπηλιές κι αυτή, με ένα μεγάλο άνοιγμα, θυμίζει Πορτογαλία, έχει αρκετούς βράχους, λίγο χώρο για να κάτσεις.

παραλίες

Σεϊτάν

Στο βόρειο και κεντρικό κομμάτι των Χανίων, αλλού σε σχέση με τις γνωστότερες παραλίες του νομού, ένας κόλπος μετά το Ριζόσκλοκο, η δυσκολία του έγκειται στο χωμάτινο μονοπάτι με βραχάκια που έχει για να κατέβεις, που είναι σχετικά απότομο, και μετά στο ανέβασμα είναι ίσως πιο ζόρικο. Γεμίζει πολύ εύκολα, έχει και κάτι βράχους εκατέρωθεν όπου βουτάει κόσμος, αν δεν το λέει η καρδούλα σου, μην ανέβεις, μην το πάρεις αψήφιστα.

παραλίες