Το 2024 διαμορφώνεται ήδη ως ένα ακόμη έτος που θα τιμήσει τον γυμνισμό σε όλο τον κόσμο, καθώς διοργανώνονται κρουαζιέρες γυμνισμού ή ακόμη και γάμοι που είναι όλοι γυμνοί.

Νωρίτερα φέτος, η εταιρεία περιοδειών και ταξιδιών Bare Necessities ανακοίνωσε ένα ταξίδι 11 ημερών από το Μαϊάμι στην Καραϊβική σε συνεργασία με τη Norwegian Cruise Line. Αναμένεται να αποπλεύσει τον Φεβρουάριο του 2025.

Με ενδιάμεσους σταθμούς στις Μπαχάμες και το Πουέρτο Ρίκο, το «The Big Nude Boat» χαρακτηρίζεται ως μοναδική εμπειρία, με ανέσεις που έχουν σχεδιαστεί για να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα των γυμνών επιβατών της κρουαζιέρας.

Η παραλία Is Benas στη Σαρδηνία πρόσφατα όρισε ένα σημείο όπου θα μπορούν να κολυμπήσουν γυμνιστές. Η είδηση ​​επιβεβαιώθηκε τον Μάιο από τον Λουίτζι Τεντέσκι, δήμαρχο του Σαν Βέρο Μίλις, της κοντινότερης πόλης στην παραλία.

«Το γυμνό δεν έχει καμία σχέση με το σεξ. Είναι μια φιλοσοφία ζωής και συνδέεται με τη φύση», είπε ο Τεντέσκι. «Πρέπει να γίνεται σεβαστή αυτή η πειθυμία -γιατί όχι;».

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν περισσότερα μέρη από ποτέ για να κάνετε ηλιοθεραπεία, να κολυμπήσετε ή να χτίσετε κάστρα με άμμο σε όλο τον κόσμο.

Από βραχώδεις ακτές μέχρι ψιλή άμμο με ταλκ και όρμους των μεγάλων πόλεων μέχρι απομονωμένες ακτές, υπάρχουν τώρα εκατοντάδες παραλίες όπου είναι απολύτως νόμιμο (ή τουλάχιστον de facto νόμιμο) να γλεντάς δίπλα στη θάλασσα με το κορμί σου ολόγυμνο.

«Η απαλή, λεία άμμος, η ζεστή αύρα του ωκεανού, τα απαλά κύματα του ωκεανού και πολλοί άλλοι γυμνιστές δημιουργούν μια υπέροχη παραλία με ρούχα προαιρετικά», λέει ο Νίκι Χόφμαν του The Naturist Society, ο οποίος είναι επίσης διευθυντής του περιοδικού Nude & Natural και συν-συγγραφέας του «The World’s Best Nude Beaches & Resorts».

Ενώ οι παραλίες γυμνιστών μπορεί να φαίνονται σαν μια σύγχρονη εφεύρεση, είναι στην πραγματικότητα μια αρκετά παλιά ιδέα, προϊόν της κατά τα άλλα φρόνιμης βικτωριανής εποχής.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1880, ο Αμερικανός ποιητής Γουόλτ Γουίτμαν εξύμνησε τις αρετές του «αδαμιαίου λουτρού» -τους γυμνούς του περιπάτους και το κολύμπι κατά μήκος του Timber Creek στο Νιου Τζέρσεϊ, γράφοντας για «την δωρεάν συναρπαστική έκσταση της γυμνότητας στη Φύση».

Διοχετεύοντας την ίδια ατμόσφαιρα, το κίνημα των γυμνιστών απογειώθηκε στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, με πάρκα πόλεων, κατασκηνώσεις και τελικά παραλίες για όσους ήθελαν να ζήσουν τη φύση γυμνοί στην πιο φυσική τους κατάσταση.

Ένα από τα παρεπόμενα της κοινωνικά και σεξουαλικά φιλελεύθερης δεκαετίας του 1960 ήταν ένα κίνημα «ελεύθερης παραλίας» που είδε τον πολλαπλασιασμό των γυμνών παραλιών σε όλο τον κόσμο.

Και η δημοτικότητά τους συνεχίζεται σήμερα, με όλο και περισσότερες να εμφανίζονται κάθε χρόνο. Εδώ είναι 12 από τις καλύτερες παραλίες γυμνού που μπορείτε να επισκεφτείτε σε όλο τον κόσμο το 2024:

Playa Naturista Chihuahua, Ουρουγουάη

Σε απόσταση περίπου 30 λεπτών οδικώς από την Punta del Este, η πιο γνωστή παραλία γυμνιστών της Ουρουγουάης έχει θέα στον κόλπο Portezuelo στην ακτή του Ατλαντικού.

Οι αμμόλοφοι και οι θερμοκρασίες του νερού που φτάνουν τους 25 βαθμούς Κελσίου (77F) και υψηλότερες ακόμη και τον χειμώνα του Νότιου Ημισφαιρίου προσθέτουν στη γοητεία του σκέλους.

Έπειτα από δεκαετίες ως ανεπίσημη απόδραση γυμνιστών, η Chihuahua επιτέλους απέκτησε νομικό καθεστώς το 2000.

Έκτοτε, οι ανέσεις έχουν επεκταθεί για να συμπεριλάβουν το προαιρετικό θέρετρο με ρούχα-Hotel El Refugio Nudista Naturista.

Playa Naturista Chihuahua, Avenida Las Amarras, 20003 Chihuahua, Ουρουγουάη

Nida Nude Beach, Λιθουανία

12 παραλίες γυμνιστών -και μία ελληνική ανάμεσά τους – Μην διστάσεις, πέταξέ τα όλα και κολύμπα

Η ψυχρή Βαλτική Θάλασσα μπορεί να μην φαίνεται το πιο προφανές μέρος για βουτιά. Αλλά αυτό το υπέροχο μέρος στη μακριά, αμμώδη Curonian προσφέρει ένα από τα πιο γραφικά σημεία της Ευρώπης για να τα απογειώσει όλα.

Με τους καλυμμένους με αγριολούλουδα αμμόλοφους (από τους υψηλότερους στην Ευρώπη) και το παραθαλάσσιο δάσος, η παραλία ήταν το επίκεντρο μιας αποικίας καλλιτεχνών του 19ου αιώνα που προσέλκυσε πολλούς από τους κορυφαίους ζωγράφους, ποιητές και συγγραφείς της εποχής.

Περπατήστε αρκετά νότια κατά μήκος της και τελικά θα φτάσετε σε έναν φράχτη που σηματοδοτεί τα σύνορα Λιθουανίας-Ρωσίας.

Nida Nude Beach, Nidos-Smiltynės pl., Nida, Λιθουανία

Παραλία Agesta, Σουηδία

12 παραλίες γυμνιστών -και μία ελληνική ανάμεσά τους – Μην διστάσεις, πέταξέ τα όλα και κολύμπα

Η Σουηδία μπορεί να φιλοξενεί πολλές παραλίες όπου το γυμνό είναι αποδεκτό, αλλά η παραλία
Agesta, που βρίσκεται περίπου 15 χιλιόμετρα (9 μίλια) νότια της Στοκχόλμης, είναι η μόνη επίσημη παραλία γυμνιστών.

Με βάση το νότιο άκρο της λίμνης Magelungen, οι αμμώδεις ακτές της παραλίας Agesta είναι δημοφιλείς στους ντόπιους καθώς και στους επισκέπτες που αναζητούν μια απόδραση από την πολυσύχναστη πρωτεύουσα.
Ανοιχτή από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, αυτή η παραλία είναι πολύ περιποιημένη, με τραπέζια για πικνίκ, χώρους μπάρμπεκιου, δημόσια μπάνια και χώρους παιχνιδιού για παιδιά.

Παραλία Agesta, Huddinge, Σουηδία

Little Palm Beach, Waiheke, Νέα Ζηλανδία

12 παραλίες γυμνιστών -και μία ελληνική ανάμεσά τους – Μην διστάσεις, πέταξέ τα όλα και κολύμπα

Αν και είναι τεχνικά νόμιμο να πηγαίνεις γυμνός σε οποιαδήποτε παραλία στη Νέα Ζηλανδία που αγαπά την προσωπική ελευθερία, οι γυμνιστές του έθνους τείνουν να συγκεντρώνονται σε γνωστά μέρη, όπως το Little Palm Beach στο νησί Waiheke.

Για να φτάσετε στο απομονωμένο κομμάτι θα ακολουθήσετε μια διαδρομή 40 έως 60 λεπτών με το φέρι από το Ώκλαντ, ένα ταξί ή τη βόλτα στη βόρεια ακτή του νησιού και στη συνέχεια μια σύντομη πεζοπορία στην κατηφόρα.

Μπορείτε να ολοκληρώσετε την περιπέτειά σας στην παραλία στα πολλά οινοποιεία, εστιατόρια και γκαλερί τέχνης του Waiheke.

Little Palm Beach, Miro Road, Waiheke Island 1081, Νέα Ζηλανδία

Παραλία Nugal, Κροατία

Πλαισιωμένη από απόκρημνους βράχους και σκιές από πεύκα, αυτή η απομακρυσμένη παραλία στην ηπειρωτική χώρα απέναντι από το νησί Brač είναι προσβάσιμη μέσω ενός στενού μονοπατιού που φαίνεται σαν κατσικόδρομος και όχι για ανθρώπους που αναζητούν μια απόδραση χωρίς ρούχα στην Αδριατική.

Φροντίστε να έχετε μαζί σας μια χοντρή πετσέτα ή ακόμα και μια ξαπλώστρα -όπως πολλές παραλίες της Κροατίας, η επιφάνεια είναι με βότσαλο και όχι άμμο.

Το Nugal απέχει περίπου μισή ώρα με τα πόδια από την πλησιέστερη πόλη, αν και μπορείτε επίσης να το φτάσετε με βάρκα ή θαλάσσιο καγιάκ από το Makarska ή το Tučepi.

Nugal Beach, 21300 Makarska, Κροατία

Moshup Beach, Martha’s Vineyard, Μασαχουσέτη

Σκαρφαλωμένη στο δυτικό άκρο του νησιού, η Moshup είναι ένα μακρύ κυρτό σκέλος που τυλίγεται γύρω από το ιστορικό Gay Head Lighthouse (χτισμένο το 1799).

Τοποθετημένη ακριβώς κάτω από το αρχαίο φως, ο χώρος γυμνιστών βρίσκεται κάτω από βράχους ψαμμίτη σε χρώμα σκουριάς που ανακηρύχθηκαν Εθνικό Μνημείο της Φύσης το 1966.

Η Moshup είναι ανοιχτή δωρεάν σε όποιον θέλει να βγάλει τα ρούχα του, σε αντίθεση με τη Lucy Vincent, την ιδιωτική παραλία γυμνιστών του νησιού.

Moshup Beach, 71 Moshup Trail, Aquinnah, MA 02535

Black’s Beach, La Jolla, Καλιφόρνια

Τοποθετημένη κάτω από τους ψηλούς βράχους του Torrey Pines, η Blacks ήταν το αγαπημένο μέρος του Golden State για μαυρίσματα παντού για περισσότερα από 50 χρόνια και κάποτε ήταν η μοναδική νόμιμη παραλία γυμνιστών σε ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μεγάλη, ευρεία και προτείνεται και για υπέροχο σέρφινγκ, η παραλία είναι προσβάσιμη μέσω του μονοπατιού Χο Τσι Μινχ από το Torrey Pines Gliderport στην κορυφή του βράχου κοντά στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

Black’s Beach, Torrey Pines Scenic Drive, San Diego, CA 92037

Lady Bay, Σίδνεϊ, Αυστραλία

12 παραλίες γυμνιστών -και μία ελληνική ανάμεσά τους – Μην διστάσεις, πέταξέ τα όλα και κολύμπα

Αν και μερικές φορές φαίνεται ότι σχεδόν σε οποιαδήποτε παραλία στην Αυστραλία είναι προαιρετική ένδυση, υπάρχουν πολλές επίσημες παραλίες γυμνιστών εδώ, όπως το Lady Bay. (γνωστή και ως παραλία Lady Jane).

Σκαρφαλωμένη ακριβώς μέσα στο South Head του λιμανιού του Σίδνεϊ, είναι μικρή και στενή, αλλά απίστευτα απομονωμένη για μια τόσο μεγάλη τοποθεσία στην πόλη.

Οι βραχώδεις προεξοχές γύρω από το South Head χρησιμοποιούνται επίσης για γυμνή ηλιοθεραπεία.

Παραλία Lady Bay, Watson’s Bay, Σίδνεϊ, Αυστραλία

Buhne 16, Sylt, Γερμανία

«Grin and bare it» (μτφρ: να αποδέχεσαι κάτι που μπορεί να μη σου αρέσει επειδή δεν έχεις άλλη επιλογή) θα μπορούσε κάλλιστα να είναι το σύνθημα για τους γυμνιστές σε αυτό το νησί της Βόρειας Θάλασσας, όπου η μέση θερμοκρασία του νερού το καλοκαίρι είναι ψυχρή 17C (63F).

Τεχνικά, σε όλες τις παραλίες στο Sylt είναι προαιρετικά τα ρούχα, αλλά η Buhne 16 ήταν η πρώτη και εξακολουθεί να είναι η κύρια τοποθεσία για γυμνή ηλιοθεραπεία κατά μήκος της γερμανικής ακτής.

Είναι ένα μέρος όπου οι θαμώνες της παραλίας μπορούν να χαλαρώσουν στις διάσημες ψάθινες ξαπλώστρες με μπλε και άσπρες ρίγες ή να διασκεδάσουν ξέφρενα σε καλοκαιρινά beach party.

Buhne 16, Listlandstr 133b, 25980 Kampen (Sylt), Γερμανικά

Wreck Beach, Βανκούβερ, Καναδάς

Το Wreck Beach, που χαρακτηρίζεται ως μία από τις μεγαλύτερες παραλίες γυμνιστών στον κόσμο, μήκους 7,8 χιλιομέτρων (4,9 μίλια), είναι στην πραγματικότητα μια σειρά από αμμώδεις λωρίδες, βότσαλα και βραχώδεις εξάρσεις που τυλίγονται γύρω από το άκρο του Point Grey.

Με το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας ακριβώς απέναντι, μια σταθερή ροή φοιτητών και καθηγητών έχουν πετάξει τα ρούχα τους σε αυτήν την παραλία από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν έγινε για πρώτη φορά δημοφιλής.

Τα αειθαλή δέντρα κατά μήκος της ακτής και τα κύματα κατά μήκος του νερού συμπληρώνουν την καναδική ατμόσφαιρα.

Wreck Beach, Βανκούβερ, Βρετανική Κολομβία, Καναδάς

Κόκκινη Παραλία, Κρήτη, Ελλάδα

12 παραλίες γυμνιστών -και μία ελληνική ανάμεσά τους – Μην διστάσεις, πέταξέ τα όλα και κολύμπα

Αυτή η απομονωμένη ακτή στη νότια πλευρά της Κρήτης είναι ένα hotspot για γυμνή ηλιοθεραπεία στην Ελλάδα.

Η Κόκκινη Παραλία (ή Κόκκινη Άμμος), που πήρε το όνομά της από την άμμο και τους βράχους της στο χρώμα της ώχρας, είναι προσβάσιμη μέσω 20 λεπτών πεζοπορίας από τα Μάταλα ή με πολύ σύντομη βόλτα με βάρκα από την προκυμαία του χωριού.

Πρωτοπόρος καθώς εδώ σύχναζαν οι ευρωχίπηδες κατά τη δεκαετία του 1960, η παραλία προσφέρει ενοικιάσεις καρεκλών και ομπρελών και φιλοξενεί ένα funky μικρό μπαρ που ονομάζεται Yianni’s, το οποίο είναι γνωστό για τα μοχίτο του.

Σημείωση: τα μυστηριώδη βραχογραφήματα στο τέλος της παραλίας είναι μια σύγχρονη δημιουργία και σίγουρα όχι αρχαία μινωικά λείψανα.

Κόκκινη Παραλία, Μάταλα, Κρήτη 702 00, Ελλάδα

Παραλία Callantsoog, Ολλανδία

12 παραλίες γυμνιστών -και μία ελληνική ανάμεσά τους – Μην διστάσεις, πέταξέ τα όλα και κολύμπα

Το Callantsoog είναι η παλαιότερη παραλία γυμνιστών στην Ολλανδία, αφού έχει αναγνωριστεί επίσημα ως παραλία γυμνιστών από το 1973.

Σε απόσταση 60 χιλιομέτρων (37 μίλια) βόρεια του Άμστερνταμ, κοντά στην παραλιακή πόλη Callantsoog, αυτή η πανέμορφη αμμουδιά απολαμβάνει τη γαλάζια σημαία και είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να εντοπίσετε φώκιες.

Το καθορισμένο τμήμα γυμνιστών του σημειώνεται ανάμεσα σε δύο πόλους. Όσοι επιθυμούν να έρθουν ακόμη πιο κοντά στη φύση μπορούν να επισκεφθούν το κοντινό Zwanenwater, ένα προστατευμένο φυσικό καταφύγιο και το σπίτι των μεγαλύτερων φυσικών λιμνών αμμόλοφων στην Ευρώπη.

Callantsoog Beach, Strandslag Dorpsplein, 1759 Callantsoog, Ολλανδία