Αν υπήρχε ένα νησί που θα απαντούσαν όλοι ότι θα είναι πιο γεμάτο κι από γεμάτο το καλοκαίρι, οι πιθανές απαντήσεις θα ήταν δύο: Τήνος και Πάρος. Και, πιθανότατα, μεταξύ αυτών των δύο θα παιχτεί η πρωτιά. Μόνο που, αυτό που βλέπει κανείς στις κρατήσεις για το τέλος Ιουλίου και την εβδομάδα του 15αύγουστου στην Airbnb για την Πάρο την τοποθετεί πολύ μακριά από τις κορυφαίες θέσεις.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα δεδομένα που δείχνει η AirDNA, η Πάρος είναι χαμηλότερα από την πλειοψηφία των νησιών και στις δύο χρονικές περιόδους, με 78% πληρότητα για το τέλος Ιουλίου και 86% πληρότητα για τα μέσα Αυγούστου, όπως αναφέρει το iefimerida.gr.

Αν διάβαζε κανείς μόνο αυτούς τους αριθμούς, το πιθανότερο είναι να πίστευε πως οι προβλέψεις για την Πάρο το φετινό καλοκαίρι έχουν πέσει πολύ έξω. Όμως μια τέτοια ανάγνωση είναι άτοπη για το συγκεκριμένο νησί.

Δε βρίσκεις δωμάτιο σε αυτό το νησί ούτε Ιούνιο φέτος: Το απογείωσε το Netflix, έχει αφήσει χιλιόμετρα πίσω του Μύκονο και Σαντορίνη

Η αντίθετη ανάγνωση για το νησί

Πρώτον, διότι δεν υπάρχει ο αριθμός των προσφερόμενων καταλυμάτων. Για παράδειγμα, αν η Σκόπελος, που έχει 94% στις προκρατήσεις για 15αύγουστο, έχει 30 καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης και η Πάρος, με το 86%, έχει 130, περισσότερο κόσμο θα δεχτεί.

Δεύτερον, η Πάρος είναι ένα νησί που έχει κάνει μεγάλη στροφή στην ξενοδοχειακή ανάπτυξη και στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, κυρίως όμως στα πολυτελή resorts, σε βαθμό ακραίο, ώστε να υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τα μπάζα που δεν περισυλλέγονται από τους κατασκευαστές, αλλά φορτώνουν το βάρος της περισυλλογής στην υπηρεσία του δήμου, η οποία όμως είναι υποστελεχωμένη και έχει συγκεκριμένες μέρες λειτουργίας, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται «βουνά» από σκουπίδια και μπάζα.

Εδώ έρχεται λοιπόν και το ερώτημα για το κατά πόσο κάποιοι αριθμοί λένε όλη την αλήθεια για μια κατάσταση ή για το κατά πόσο αποκαλύπτουν μια άλλη αλήθεια. Το 86% για παράδειγμα, δεν κατατάσσει την Πάρο ως το δημοφιλέστερο νησί. Επειδή όμως είναι όλα συγκοινωνούντα δοχεία, στην ουσία επιβεβαιώνει πως είναι και πως έχει ανεβάσει πολύ το επίπεδο των υπηρεσιών σε επίπεδο φιλοξενίας.