Αναφέραμε εδώ τις προάλλες, για την Κέρκυρα, που είναι σταθερά κάθε Πάσχα ο προορισμός με τη μεγαλύτερη πληρότητα, αφού τα έθιμα της είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο και προσελκύουν τουρισμό. Τώρα, θα μιλήσουμε για δύο περιοχές που, ναι μεν δεν έχουν αντίστοιχα ποσοστά πληρότητας, αλλά το 2025 έχουν πολύ περισσότερες κρατήσεις σε σχέση με το 2024, σε τέτοιο βαθμό ώστε να ξεπερνούν κατά πολύ Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Τα στοιχεία που διαθέτει η AirDNA για τις κρατήσεις που έγιναν τον Φεβρουάριο για την εβδομάδα του Πάσχα, δείχνουν ότι στο 2ο μισό του μήνα, υπήρξε αύξηση 67% των κρατήσεων σε σχέση με το πρώτο μισό, ενώ ο Φεβρουάριος είχε συνολικά 24% πάνω σε κρατήσεις σε σχέση με το 2024.

Η φετινή ταυτοχρονιά του Ορθόδοξου με το Καθολικό Πάσχα, έχει επιτρέψει σε αρκετούς ξένους τουρίστες να επισκεφθούν την Ελλάδα για να ζήσουν την θρησκευτική κατάνυξη υπό το πρίσμα ενός άλλους δόγματος, με αποτέλεσμα οι κρατήσεις να είναι πολύ πάνω σε σχέση με το 2024.

Οι κορυφαίες περιοχές και τα «μαύρα πρόβατα»

Σε επίπεδο αριθμών, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη είναι οι 3 κορυφαίες περιοχές στις κρατήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά η αύξηση που καταγράφουν σε σχέση με πέρσι, τις τοποθετεί εκτός τριάδας, με την Αθήνα να είναι στο +21%, τη Θεσσαλονίκη στο +19% και την Κρήτη στο +16%.

Πάνω από την τριάδα που, μαζί με τη Ρόδο και την Κέρκυρα, σέρνουν τον τουρισμό, βρίσκονται συνολικά 5 περιοχές της χώρας. Βόλος (+38%), η Πάτρα (+37%) και το Ναύπλιο (+35%) έχουν διπλάσια ή υπό διπλάσια ποσοστά από τις 3 περιοχές, ενώ εντυπωσιακή είναι η άνοδος που σημειώνουν φέτος τα Ιωάννινα και η Καλαμάτα, με +53% και +50%, ποσοστά 2.5 φορές πιο πάνω από αυτά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη.

Οι 2 περιοχές με τη μεγαλύτερη αύξηση κρατήσεων στην Airbnb: Υπερδιπλάσια αύξηση σε σχέση με Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Πιο εντυπωσιακά πάντως είναι τα αρνητικά ποσοστά, αυτά που έχουν τα φετινά (και περσινά) μαύρα πρόβατα των προορισμών. Η Μύκονος είχε μείωσε 46% σε σχέση με το 2024 και η Σαντορίνη 15%, που όμως έχει την δικαιολογία των σεισμικών δονήσεων. Απροσδόκητη πτώση σημειώνει η Ρόδος με -18% και η Ζάκυνθος με -37%!

Φυσικά, όταν ολοκληρωθεί ο Μάρτιος και γίνει συλλογή των έξτρα δεδομένων, αυτά τα ποσοστά θα αλλάξουν αρκετά, ιδίως ως προς τη Σαντορίνη, όπου φαίνεται να επανέρχεται μια σχετική ηρεμία.

* Με στοιχεία από AirDNA