Υπάρχουν κάποιοι προορισμοί, κάποια μέρη στην Ελλάδα, που είναι τουριστικά όλο τον χρόνο. Τα ακούς δηλαδή σε τουλάχιστον 3-4 περιόδους. Το Πάσχα, όμως, αναδεικνύεται ένας προορισμός που είναι ιδανικός μόνο γι’ αυτό το διάστημα. Και τον υπόλοιπο χρόνο δεν παίζει να ακούσεις κάποιον να σου λέει πως θα πάει εκεί. Εκτός κι αν είσαι εσύ ο ίδιος που έχει καταγωγή από εκεί γύρω, άρα εξοχικό, άρα είσαι ένας από τους λίγους all year long τουρίστες.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, στα στοιχεία που διαθέτει η AirDNA, η πλατφόρμα στατιστικών της Airbnb, το φετινό Πάσχα προορισμοί με πληρότητα πολύ κοντά στο 100% είναι η Μονεμβασιά με 95% και η Ναύπακτος με το ίδιο ποσοστό. Πάνω τους, βρίσκεται το Ναύπλιο με 96%, μαζί με τα Ιωάννινα. Ακόμα πιο πάνω τους, στο 99%, βρίσκεται η Καλαμπάκα. Με εξαίρεση την τελευταία που δεν ξέρουμε καν αν λογίζεται ως προορισμός, τα υπόλοιπα είναι μέρη που ο κόσμος τα επισκέπτεται όλο το έτος, σχεδόν. Άντε να χάνονται σε κανένα χειμωνιάτικο ή καλοκαιρινό τριήμερο.

Το Λεωνίδιο όμως, που, σύμφωνα και με δήλωση του δημάρχου Νότιας Κυνουρίας θα είναι γεμάτο στο 100% σε επίπεδο πληρότητας καταλυμάτων (βραχυχρόνιας μίσθωσης και μονάδων φιλοξενίας), δεν είναι ένα μέρος που πολύ δύσκολα θα το ακούσεις. Κι εμείς εδώ που καταγράφουμε σε όλες τις τουριστικές περιόδους, σε Χριστούγεννα, καλοκαίρι, Αγίου Πνεύματος και ό,τι άλλη αργία οδηγεί σε τριήμερο, δεν πρέπει να έχουμε αναφέρει ξανά το Λεωνίδιο.

Γιατί το Πάσχα είναι στα high του ο προορισμός αυτός

Ο λόγος που καθίσταται μόνο το Πάσχα τόσο καυτός προορισμός, ο βασικότερος, είναι η παράδοση. Στο Λεωνίδιο έχουν ένα έθιμο με τα φαναράκια της Λαμπρής, που τα λένε «αερόστατα», που τα απελευθερώνουν με το που γίνει η Ανάσταση και τα κυνηγούν για ώρες. Περίπου 1.500 τέτοια φτιάχνονται κάθε χρόνο. Αξίζει να αναφέρουμε εδώ βέβαια ότι τέτοια έθιμα μπορεί να είναι ωραία στο μάτι, αλλά η φωτιά και τα παράγωγά της που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, επιβαρύνουν και συμβάλλουν στην καταστροφή του αέρα που εισπνέουμε.

Ένα άλλο έθιμο που προσελκύει κόσμο στο Λεωνίδιο, είναι με τα νεράντζια που οι γυναίκες της περιοχής αφαιρούν το εσωτερικό τους, την ψίχα τους, και κρατούν το περίβλημα σε κατάψυξη, για να τοποθετήσουν μέσα κεράκια και να λειτουργήσουν ως φαναράκια. Τοποθετούνται στις πόρτες σπιτιών και καταστημάτων και το καψάλισμά τους γεμίζει την ατμόσφαιρα με μυρωδιά νεραντζιού.

Αυτές τις μέρες, στο Λεωνίδιο οι τιμές στα καταλύματα κυμαίνονται από τα 40 μέχρι 100 ευρώ τη βραδιά, ανάλογα το μέγεθος και τα άτομα, οπότε για ένα 4ήμερο, το μέσο έξοδο για δύο άτομα στη διαμονή τους είναι κοντά στα 300 ευρώ.

Το Λεωνίδίο, δεν είναι ο μόνος προορισμός που ζει μεγάλες πιένες το Πάσχα. Εκτός από τα προαναφερθέντα μέρη, τα Καλάβρυτα έχουν μια πληρότητα που πλησιάζει το 90%, ενώ η Καλαμάτα έχει στο κέντρο της πληρότητα 86% και ένα 68% συνολικά στον δήμο.

Πληρότητα κοντά στο 100%: Ο προορισμός που θα γεμίσει το Πάσχα, τον υπόλοιπο χρόνο «εξαφανίζεται»

* Photo credits: Shutterstock