Γνωστή και ως «Λευκάς», η Λευκάδα διακρίνεται από το γεγονός ότι δεν απαιτεί ταξίδι με πλοίο ή φέριμποτ για να την προσεγγίσετε -απλώς περνάτε με το αυτοκίνητο από μια γέφυρα σε μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο της Πρέβαζας στην ηπειρωτική χώρα.

Μέρος των Επτανήσων, η Λευκάδα είναι πυκνά δασωμένη (προσφέροντας ευπρόσδεκτη σκιά όταν κάνει ζέστη) και διαθέτει μερικές όμορφες παραλίες που είναι σχεδόν άδειες κατά τις ενδιάμεσες εποχές.

Σε σύγκριση με τα πιο γνωστά ελληνικά νησιά, η Λευκάδα παραμένει χωρίς κόσμο και χωρίς εμπορική εκμετάλλευση (δεν υπάρχουν ακόμα διεθνείς ξενοδοχειακές μονάδες εδώ), οπότε κρατήστε το μυστικό για τον εαυτό σας. Είναι επίσης ένα καλό σημείο εκκίνησης για το μαγνήτη διασημοτήτων Μεγανήσι, όπου μπορείτε να επισκεφθείτε την ψαροταβέρνα Ερρίκος για μεσημεριανό γεύμα.

Υποτιμημένο πάντως το νησί δεν το λες με τίποτα, διότι μια χαρά ξέρουν 4-5 παραλίες του παγκοσμίως, έχει την οδική σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα, οπότε πάει εύκολα ο κόσμος και γενικώς το νησί έχει λάβει τα δέοντα.

Πού να μείνεις στο νησί

Βίλα Madreterra

«Υποτιμημένο με “πεντάστερες” παραλίες»: Στο Conde Nast Traveller προτείνουν νησί της Ελλάδας που το τελευταίο πράγμα που μπορείς να το αποκαλέσεις είναι «υποτιμημένο»

Χτισμένη από τους ιδιοκτήτες Πέτρο και Όλγα ως το «σπίτι των ονείρων τους», η Madreterra είναι μέρος της συλλογής The Thinking Traveller με εκλεπτυσμένες βίλες σε όλη την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία.

Διαθέσιμη για ενοικίαση από τις αρχές Απριλίου έως τα τέλη Οκτωβρίου, η Madreterra βρίσκεται στην απομακρυσμένη δυτική πλευρά του νησιού, σε έναν μακρύ, ανεμοδαρμένο δρόμο μέσα από ελαιώνες (νοικιάστε ένα μικρό αυτοκίνητο για αυτές τις στροφές).

Ίσως το πιο αξιοζήλευτο μέρος για να μείνετε στο νησί, η πέτρινη βίλα διαθέτει έξι υπνοδωμάτια (δύο με θέα στη θάλασσα) και επτά μπάνια, που σημαίνει ότι μπορεί να φιλοξενήσει άνετα έως και 12 άτομα.

Στα σημαντικότερα σημεία περιλαμβάνονται η πισίνα (με τρία διαφορετικά βάθη -ιδανική για παιδιά), η υπαίθρια τραπεζαρία και η κουζίνα μπάρμπεκιου, καθώς και ένας καταπράσινος οπωρώδης κήπος με λεμονιές και βερικοκιές.

Επιπλέον, οι παραλίες Θεοτόκος και Αβάλι βρίσκονται μόλις δέκα λεπτά με τα πόδια κάτω από το λόφο. Το αεροδρόμιο απέχει 45 λεπτά οδικώς.

Η φιλοξενία είναι μοναδική και οι άνθρωποι της βίλας πάντα διαθέσιμοι για να βοηθήσουν στα πάντα, από την προμήθεια χαπιών για τους ταξιδιώτες μέχρι την κράτηση εστιατορίων, την οργάνωση εκδρομών με σκάφος και τη διευθέτηση ενός σεφ για να μαγειρέψει για εμάς.

Τα μενού κοστίζουν από 25 έως 35 ευρώ ανά άτομο συν 200 ευρώ αμοιβή του σεφ. Μια καθαρίστρια έρχεται επίσης καθημερινά (εκτός Παρασκευής) για να απλώσει φρεσκοδιπλωμένες πετσέτες στις ξαπλώστρες, να πλύνει και να στρώσει τα κρεβάτια.

San Nicolas Resort

«Υποτιμημένο με “πεντάστερες” παραλίες»: Στο Conde Nast Traveller προτείνουν νησί της Ελλάδας που το τελευταίο πράγμα που μπορείς να το αποκαλέσεις είναι «υποτιμημένο»

Ένα σύγχρονο θέρετρο τεσσάρων αστέρων στον κόλπο του Μικρού Γιαλού, ακριβώς κάτω από το χωριό Πόρος, το San Nicolas διαθέτει τη δική του μικρή βραχώδη παραλία και δύο πισίνες (η μία για παιδιά).

Μια σειρά από σκαλοπάτια σας οδηγεί σε μια προεξοχή όπου μπορείτε να πηδήξετε απευθείας στη θάλασσα.

Ο εσωτερικός σχεδιασμός του ξενοδοχείου είναι λίγο άχαρος, αλλά το πιθανότερο είναι ότι για καλοκαιρινές διακοπές, οι επισκέπτες θα βρίσκονται στον καθαρό αέρα τον περισσότερο χρόνο.

Οι επιλογές για φαγητό περιλαμβάνουν ένα beach bar και ένα πιο επίσημο εστιατόριο με ένα υπερυψωμένο κατάστρωμα.

Bohemian Boutique Hotel

«Υποτιμημένο με “πεντάστερες” παραλίες»: Στο Conde Nast Traveller προτείνουν νησί της Ελλάδας που το τελευταίο πράγμα που μπορείς να το αποκαλέσεις είναι «υποτιμημένο»

Το Bohemian Boutique Hotel είναι ιδανικό για μια σύντομη διαμονή ζευγαριού ή σόλο στην παλιά πόλη, καθώς ενσωματώνει ρουστίκ-μινιμαλιστικό σχεδιασμό με εκτεθειμένους πέτρινους τοίχους, όπου κυριαρχεί το ξύλο.

Τα μικρά και λιτά δωμάτια κυμαίνονται από 15 έως 23 τετραγωνικά μέτρα, ενώ το καθένα διαθέτει καφετιέρα Nespresso, ψυγείο, βραστήρα και κλιματισμό. Δεν υπάρχει πισίνα ή πρόσθετες εγκαταστάσεις και δεν διατίθεται πρωινό, αλλά υπάρχουν πολλά καφέ σε κοντινή απόσταση.

Sappho Boutique Suites

«Υποτιμημένο με “πεντάστερες” παραλίες»: Στο Conde Nast Traveller προτείνουν νησί της Ελλάδας που το τελευταίο πράγμα που μπορείς να το αποκαλέσεις είναι «υποτιμημένο»

Αυτό το σύγχρονο καταφύγιο οκτώ δωματίων, που πήρε το όνομά του από την αρχαία Ελληνίδα ποιήτρια Σαπφώ, απέχει λίγα λεπτά από την παραλία Αγιοφύλι. Καλά διαμορφωμένο για οικογένειες, υπάρχουν δύο τύποι σουιτών: η μία φιλοξενεί δύο ενήλικες και ένα παιδί, ενώ η άλλη είναι ένας χώρος 60 τετραγωνικών μέτρων για τέσσερις ενήλικες (υπάρχει ένας επιπλέον διπλός καναπές-κρεβάτι στον δεύτερο όροφο).

Η πρώτη διαθέτει ιδιωτικές πισίνες, ενώ η δεύτερη διαθέτει βεράντες με τραπέζια που βλέπουν στη θάλασσα. Όλες διαθέτουν κουζίνα για αυτοεξυπηρέτηση. Υπάρχει επίσης μια εξωτερική πισίνα με γυάλινη πλευρά και ξαπλώστρες στα ρηχά.

Οίκος Νόστος

Βρίσκεται στα νότια της Λευκάδας, ακριβώς απέναντι από το Μεγανήσι, αυτή η υπερσύγχρονη βίλα διαθέτει τρία υπνοδωμάτια, τρία μπάνια και μια εκπληκτική πισίνα μήκους 20 μέτρων σκαλισμένη στην πλαγιά του λόφου.

Η μονοκατοικία διαθέτει παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή που βλέπουν στο Ιόνιο Πέλαγος, κομψούς χώρους ηλιοθεραπείας και σκιερούς χώρους aperitivo, καθώς και κουζίνα με κεντρικό μπαρ-νησίδα.

Υπάρχει ακόμη και γυμναστήριο σε έναν χαμηλότερο όροφο, καθώς και στρώματα γιόγκα για ηλιοθεραπεία κατά την ανατολή, ηχεία bluetooth και καθημερινή υπηρεσία καθαριότητας. Μια καλή επιλογή για μια παρέα φίλων.

Διεύθυνση: Πόρος 310 84

Πού θα πιεις και θα φας στο νησί

Molos

Τοποθετημένο σε έναν ήσυχο παραλιακό δρόμο δίπλα στη θάλασσα, όχι μακριά από το San Nicolas Resort, ο Molos είναι μια φιλική ταβέρνα που σερβίρει φρέσκα ψάρια (κέφαλο, μπακαλιάρο, τσιπούρα, σφυρίδα, χταπόδι, σουπιές), γευστικά ζυμαρικά με μελιτζάνα και αγκινάρα και κρεμώδη φέτα με μέλι.
Ανοιχτό τόσο για μεσημεριανό γεύμα όσο και για δείπνο. Το προσωπικό είναι εξυπηρετικό και καλοδιάθετο. Καθίστε αναπαυτικά με μια παγωμένη μπύρα και χαλαρώστε.

Rachi

Χωρίς αμφιβολία, το πιο κινηματογραφικό σημείο για φαγητό στο νησί, το Rachi είναι ένα πολυσύχναστο hotspot στην κορυφή του λόφου με θέα 180 μοιρών στο νησί και τη θάλασσα.

Από τη μία πλευρά υπάρχει ένα μπαρ όπου μπορείτε να ξεκινήσετε το βράδυ σας με ένα ηλιοβασίλεμα (φτάστε εγκαίρως για το ηλιοβασίλεμα), και από την άλλη το εστιατόριο, το οποίο διαθέτει επίσης μια ζωντανή εξωτερική βεράντα.

Το φαγητό είναι εκλεπτυσμένο ελληνικό και πιο ακριβό από τις πιο καθημερινές ταβέρνες, αλλά το φαγητό εδώ αξίζει κάθε ευρώ.

Το μενού περιλαμβάνει κατσικάκι στιφάδο, ριζότο με γαρίδες σαγανάκι, μπριζόλα και μουσακά. Τα επιδόρπια είναι επίσης εξαιρετικά. Το χωριό Ράχη είναι επίσης το μέρος που πρέπει να έρθετε για αλεξίπτωτο πλαγιάς -και αν αισθάνεστε νευρικοί, μπορείτε να πιείτε ένα negroni πριν από την απογείωση.

Avali Cantine

Σε μικρή απόσταση με τα πόδια από τη Madreterra Villa, το Avali Cantine είναι ένα από τα εστιατόρια που θα μπορούσατε να φάτε πρωί, μεσημέρι και βράδυ.

Στην πραγματικότητα, είναι ένα από τα αγαπημένα εστιατόρια των τοπικών εκπαιδευτών αλεξίπτωτων πλαγιάς, οι οποίοι συγκεντρώνονται εδώ μετά τις τελευταίες προσγειώσεις τους στην παραλία.

Τα καθίσματα βρίσκονται σε ένα σκεπαστό ξύλινο κατάστρωμα που προεξέχει στην άκρη του βράχου, ενώ υπάρχει ένα μυστικό μονοπάτι προς την παραλία (και υπαίθρια ντους) που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επισκέπτες.

Μια ομάδα ευγενικών, ανέμελων γυναικών φτιάχνει μπολ Buddha, τοστάκια, σαλάτα φακής με σαλάμι, σουβλάκι κοτόπουλο και μοχίτο. Τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν παγωτά από ένα μεγάλο καταψύκτη κάτω από τη σκιά μιας πράσινης ομπρέλας.

Θα χρειαστείτε μετρητά, όμως, αλλιώς θα πρέπει να περπατήσετε μέχρι το λόφο για να κάνετε τραπεζικό έμβασμα από το τηλέφωνό σας όταν έρθει η ώρα να πληρώσετε.

Παρδαλό Κατσίκι

Τοποθετημένο στην ενδοχώρα, το Παρδαλό Κατσίκι βρίσκεται στο αγροτικό χωριό Καρυά, ένα μέρος γνωστό για τις δημιουργίες χειροτεχνίας και τις καλλιέργειες φασολιών από λαθούρια.

Στο μενού αυτής της κατ’ εξοχήν ελληνικής ταβέρνας, ντυμένης με αμπέλια, θα βρείτε καινοτόμα πιάτα που κυμαίνονται από σπιτικό λουκάνικο με χούμους και φυστικοβούτυρο μέχρι τυρί Μανούρι με τζελ ντομάτας, μαζί με κλασικά πιάτα όπως σαλάτα Ντάκος με παξιμάδι χαρουπιού και λιγκουίνι κόκορα αργομαγειρεμένο.

Κάνουν επίσης τριπλά ψημένα πατατάκια με μαγιονέζα τρούφας, αν αυτό είναι το vibe σου. Ελάτε για μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο.

Monato da Gusto

«Υποτιμημένο με “πεντάστερες” παραλίες»: Στο Conde Nast Traveller προτείνουν νησί της Ελλάδας που το τελευταίο πράγμα που μπορείς να το αποκαλέσεις είναι «υποτιμημένο»

Το Monato da Gusto είναι ανοιχτό από τις 9 π.μ. έως τις 11 μ.μ. καθημερινά και τείνει περισσότερο προς την υψηλή γαστρονομία, αυτή τη φορά με επικεφαλής τον σεφ Θοδωρή Τζαβάρα, ο οποίος ειδικεύεται στην υψηλή μεσογειακή κουζίνα.

Το εστιατόριο βρίσκεται στην παραλία Κάθισμα (λευκή άμμος), η οποία φημίζεται για τα ηλιοβασιλέματά της, και τα περίτεχνα παρουσιασμένα πιάτα του περιλαμβάνουν φιλέτο φρέσκιας τσιπούρας με μαυρομάτικα μπιζέλια και πουρέ από ρίζα σέλινου, καθώς και φρικασέ πανσέτα με σπανάκι, πουρέ πράσου και σάλτσα αυγού. Υπάρχει επίσης ένα σαρωτικό κοκτέιλ μπαρ.

Διεύθυνση: 311 00

Ιστοσελίδα: monato.gr

Τι άλλο θα κάνεις στο νησί

Αλεξίπτωτο πλαγιάς

Μια από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες που μπορείτε να δοκιμάσετε στο νησί είναι το αλεξίπτωτο πλαγιάς, χάρη στα 1.000 μέτρα και πλέον υψόμετρα της Λευκάδας.

Το σημείο που θα σας προτείναμε είναι στα 670 μέτρα ύψος στο χωριό Ράχη, το οποίο διαθέτει μια ράμπα από χλοοτάπητα με δυτικό προσανατολισμό για να κάνετε άλμα με τρεξίματα.

Η εμπειρία tandem κοστίζει περίπου 100 ευρώ, και οι εκπαιδευτές θα κινηματογραφήσουν όλη την πτήση για εσάς με ένα selfie stick. Η πτήση διαρκεί περίπου δέκα λεπτά και η προσγείωση γίνεται στην παραλία Κάθισμα. (Μπορείτε να ανταμείψετε τον εαυτό σας με δείπνο στο Monato da Gusto μετά).

Βόλτα με σκάφος

Τα σημαντικότερα σημεία περιλαμβάνουν κολύμπι στις ακτές του νησιού Σκορπιός, το οποίο ανήκει σε Ρώσο δισεκατομμυριούχο, καθώς και σε μια γιγαντιαία θαλάσσια σπηλιά.

Άλλες στάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν το Μεγανήσι, τον Κάλαμο, τον Καστό και τον Άτοκο, όπου κολυμπούν μαύροι χοίροι. Απλώς συνεννοηθείτε μιλήστε με τον καπετάνιο σας για το πού θα θέλατε να πάτε.

Επισκεφθείτε την παραλία Θεοτόκο

Η δυσπρόσιτη παραλία Θεοτόκος σημαίνει ότι προσελκύει σχετικά λίγους τουρίστες, και η ακτογραμμή μοιάζει παρθένα και άγρια (μπορείτε να οδηγήσετε, αλλά είναι ένας μακρύς, θυελλώδης δρόμος προς τα κάτω).

Εδώ υπάρχουν μικρά λευκά βότσαλα αντί για άμμο, αλλά η θάλασσα είναι πεντακάθαρη, και υπάρχει μονοπάτι που σας επιτρέπει να περπατήσετε περίπου 40 λεπτά μέχρι την πιο πολυσύχναστη παραλία Κάθισμα.

Αν ψάχνετε για ένα σνακ ή ένα κρύο ποτό, το Nektar Paradise είναι ένα παραλιακό μπαρ με τέντα που δέχεται μόνο μετρητά. Παρ’ όλα αυτά, αναμειγνύουν ένα πολύ καλό spritz Aperol.

«Υποτιμημένο με “πεντάστερες” παραλίες»: Στο Conde Nast Traveller προτείνουν νησί της Ελλάδας που το τελευταίο πράγμα που μπορείς να το αποκαλέσεις είναι «υποτιμημένο»

* Με πληροφορίες από www.cntraveller.com