Η Ελλάδα ετοιμάζεται να υποδεχθεί πλήθος επισκεπτών για το Πάσχα του 2025, με εικόνες που θυμίζουν peak καλοκαιρινής σεζόν κι ένα νησί σαρώνει σε πληρότητα. Η φετινή σύμπτωση του Ορθόδοξου και Καθολικού Πάσχα λειτουργεί σαν τουριστικό… boost, ενώ οι μειώσεις τιμών σε παραδοσιακά ακριβούς προορισμούς κάνουν τη διαμονή πιο προσιτή από ποτέ. Το νησί που ξεχωρίζει και το φετινό Πάσχα είναι η Ύδρα η οποία καταγράφει πληρότητα 90%.
Το νησί της Ύδρας έχει παραδοσιακά μεγάλη επισκεψιμότητα το Πάσχα, ειδικά λόγω των παραδοσιακών εθίμων, της ιδιαίτερης ατμόσφαιρας και της κοντινής απόστασης από την Αθήνα. Ωστόσο, η Ύδρα είναι ένα νησί που δεν επιλέγεται από πολλούς ταξιδιώτες τους καλοκαιρινούς μήνες και δεν είναι trend όπως οι Κυκλάδες ή τα νησιά του Ιονίου.
Σύμφωνα στοιχεία από το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, οι τιμές για τριήμερη διαμονή είναι «αλμυρές» και κυμαίνονται από 1.375 ευρώ στο νησί για κατοικία δύο υπνοδωματίων.
Σε γενικές γραμμές οι εικόνα που διαμορφώνεται φέτος στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι ενθαρρυντική, καθώς μεγάλο μέρος των διαθέσιμων καταλυμάτων έχει ήδη «κλειστεί», κυρίως σε διαμερίσματα και κατοικίες κατάλληλες για οικογένειες.
Αν και τα στοιχεία δεν αφορούν το σύνολο των καταχωρημένων ακινήτων, αλλά μόνο όσα έχουν ενεργοποιηθεί για ενοικίαση το φετινό Πάσχα, η αυξημένη ζήτηση σε συνδυασμό με τη μειωμένη διαθεσιμότητα
Καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις των ταξιδιωτών εξακολουθούν να παίζουν οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ωστόσο οι τιμές διαμονής εμφανίζουν αξιοσημείωτη αποκλιμάκωση σε αρκετές περιοχές. Παραδοσιακά ακριβοί προορισμοί, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, εμφανίζουν σημαντικές «διορθώσεις» στις ζητούμενες τιμές, καθιστώντας πιο προσιτή τη διαμονή.

Αργοσαρωνικός και Κυκλάδες πρωταγωνιστούν
Στον Αργοσαρωνικό, η Ύδρα καταγράφει πληρότητα 90%, με τις Σπέτσες να ακολουθούν με 78%. Οι τιμές για τριήμερη διαμονή κυμαίνονται από 1.375 ευρώ στην Ύδρα για κατοικία δύο υπνοδωματίων, έως και 1.273 ευρώ στις Σπέτσες.
Υψηλή ζήτηση καταγράφεται και σε κοντινούς προορισμούς της Αττικής, όπως η Αίγινα και το Αγκίστρι, με τις προ-κρατήσεις να φτάνουν το 78% και 75% αντίστοιχα. Το κόστος διαμονής για τρεις διανυκτερεύσεις ανέρχεται σε 366 ευρώ στην Αίγινα και 306 ευρώ στο Αγκίστρι.
Στις Κυκλάδες, η Τήνος αγγίζει το 88% στην πληρότητα, με τιμές από 445 ευρώ στην περιοχή του Αγίου Ρωμανού έως 624 ευρώ στη Χώρα.

Στην Ερμούπολη της Σύρου, το ποσοστό φτάνει στο 87%, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 492 ευρώ για κατοικία 61 τ.μ. Η Πάτμος, με την έντονη θρησκευτική της ταυτότητα και τα καθιερωμένα έθιμα, καταγράφει προ-κρατήσεις της τάξης του 86%, με κόστος διαμονής 475 ευρώ στην περιοχή Γροίκος.
Ποσοστά Προ-κρατήσεων και Κόστος Διαμονής (3 Διανυκτερεύσεις)

Η Κέρκυρα, σταθερά ένα νησί ανάμεσα στους πιο δημοφιλείς πασχαλινούς προορισμούς, φτάνει το 82% πληρότητας, με τις τιμές για τριήμερη διαμονή να ξεκινούν από τα 659 ευρώ στο κέντρο του νησιού.
Τι δείχνει η τάση;
Οι φετινές κρατήσεις δίνουν ένα σαφές μήνυμα: το Πάσχα έχει αποκτήσει δυναμική που θυμίζει καλοκαιρινή περίοδο. Το κόστος διαμονής, σε πολλές περιπτώσεις, είναι πλέον πιο προσιτό, γεγονός που διευκολύνει περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά να ταξιδέψουν, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει το ενδιαφέρον ξένων επισκεπτών.
Η τουριστική αγορά δείχνει να “ζεσταίνεται” ήδη από τον Απρίλιο, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για δυναμική σεζόν που ξεκινά πρόωρα. Μένει να φανεί αν αυτή η πασχαλινή ώθηση θα αποτελέσει τον προάγγελο για ένα ακόμα καλύτερο καλοκαίρι.