Δεν είναι απλώς καμπανάκι, αλλά ολόκληρο το καμπαναριό της Παναγίας των Παρισίων που χτυπάει για τα νησιά των Κυκλάδων. Τα στοιχεία του Ινστιτούτου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) για τις προγραμματισμένες πτήσεις στα νησιά των Κυκλάδων, παραδοσιακά την πιο δημοφιλή περιοχή του καλοκαιρινού ελληνικού τουρισμού οφείλουν να προβληματίσουν όλους όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό στα νησιά μας.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Ινστιτούτο δείχνουν ότι οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ως τώρα στο 2024 σημείωσαν παντού αύξηση εκτός από τις Κυκλάδες! Συγκεκριμένα στα αεροδρόμια των Δωδεκανήσων οι αφίξεις ανήλθαν σε 208.000 σημειώνοντας αύξηση 11,3%. Στην περιφέρεια των Ιόνιων Νήσων καταγράφηκε αύξηση 10,4% με συνολικά 111.000 διεθνείς αεροπορικές αφίξεις. Ακόμα και στην Πελοπόννησο, όπου παραδοσιακά ο τουρισμός γίνεται οδικώς ή ακτοπλοϊκώς και όχι με αεροσκάφη, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 9.000 καταγράφοντας αύξηση 14,8%.

Και στις Κυκλάδες; Τα στοιχεία δείχνουν ότι σημειώθηκαν 45.000 διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, δηλαδή μείωση 8,7% σε σχέση με το 2023. Αν αυτό δεν είναι μια φωτογραφία της στιγμής, αλλά δείχνει μια γενικότερη τάση, θα αποδειχτεί από τα στοιχεία και των καλοκαιρινών μηνών, εκεί που τα νησιά των Κυκλάδων κυριολεκτικά βουλιάζουν από κόσμο. Οι πρώτες ενδείξεις, όμως, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, και δείχνουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει ούτε εφησυχασμός, ούτε και υπέρμετρη αισιοδοξία για το τι μας περιμένει.

Στα πιο δημοφιλή και εύκολα προσβάσιμα νησιά: Μείωση αφίξεων το 2024, οι 3 λόγοι που «πληγώνουν»

Οι τρεις πονοκέφαλοι για τα ελληνικά νησιά

Ποια στοιχεία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον ελληνικό τουρισμό ειδικά στα νησιά;

Η κλιματική αλλαγή. Πολύς λόγος έγινε και στα διεθνή ΜΜΕ για την αλματώδη αύξηση της θερμοκρασίας στη νότια Ευρώπη, μαζί και στην Ελλάδα. Αυτή η αρνητική χροιά μπορεί να σπρώξει κρίσιμες μάζες τουριστών να αναζητήσουν κάτι καλοκαιρινό μεν, πιο δροσερό δε από τα ελληνικά νησιά για να περάσουν τις μέρες της καλοκαιρινής τους άδειας.

Τα μεγάλα αθλητικά ραντεβού. Τους καλοκαιρινούς μήνες η Ευρώπη θα φιλοξενήσει δύο πολυήμερα events, τα οποία αναμένεται να προσελκύσουν εκατομμύρια τουριστών. Το πρώτο είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, που διεξάγεται στη Γερμανία από 14 Ιουνίου ως 14 Ιουλίου. Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που θα γίνουν στο Παρίσι από 24 Ιουλίου ως 11 Αυγούστου. Δύο χώρες με μακρά παράδοση στον τουρισμό, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν πολλά εκατομμύρια τουριστών και να «κόψουν» από την Ελλάδα κρίσιμα νούμερα.

Η πτώχευση του FTI. Ο γερμανικός κολοσσός, που στην ουσία «καθοδηγούσε» εκατοντάδες χιλιάδες τουριστών στην Ελλάδα (και κυρίως στην Κρήτη) έχει διακόψει τη λειτουργία του κι έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό κενό, το οποίο οι ανταγωνιστές προσπαθούν να προλάβουν. Θα έχουν κι αυτοί την ίδια στόχευση; Και τι θα γίνει με τους τουρίστες που έχουν ήδη προπληρώσει κάποιες από τις διακοπές τους στην Ελλάδα και τώρα κλαίνε τα λεφτά τους; Θα αποφασίσουν να δώσουν κι άλλα, προκειμένου να απολαύσουν το ελληνικό καλοκαίρι, ή θα προτιμήσουν κάτι φθηνότερο;

Τα γενικά στοιχεία, πάντως, δεν είναι άσχημα για τον τουρισμό στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, οι οδικές αφίξεις την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2024 σημείωσαν αύξηση 5,1%, αφού καταγράφηκαν σε 1,8 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 1,7 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου- Απριλίου 2023.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΙΝΣΕΤΕ, την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2024, καταγράφηκαν 3,1 εκ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα του Ιανουαρίου-Απριλίου 2023, με αύξηση 12,3%. Ο Απρίλιος μπορεί να ξεκίνησε με πιο ήπια αύξηση 6%, με τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις να διαμορφώνονται σε 1,5 εκ., αλλά παραδοσιακά είναι «συμβατικός» μήνας για τον ελληνικό τουρισμό, το κρίσιμο πεντάμηνο είναι το Μαιος-Σεπτέμβριος. Όλες, επίσης οι γεωγραφικές ενότητες, με εξαίρεση της Κυκλάδες, κινήθηκαν ανοδικά. Για την Κρήτη, που υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και παρατήρηση λόγω του περιστατικού με την πτώχευση της FTI, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις κινήθηκαν με άνοδο 2,8% σε σχέση με πέρυσι κι έφτασαν τις 312.000.