Ο τουρισμός και ο πολιτισμός στον τομέα της γαστρονομίας έχουν καταστεί ο κύριος στόχος των ταξιδιών, με την αυθεντικότητα να είναι το πιο σημαντικό κίνημα που οδηγεί την καταναλωτική συμπεριφορά σήμερα. Τα τελευταία ειδικά χρόνια το τοπικό φαγητό, η γαστρονομική παράδοση και τα εστιατόρια είναι ένα από τους κύριους παράγοντες επιλογής προορισμού από τους ταξιδιώτες.
Στο πλαίσιο αυτό, τα World Culinary Awards ξεχωρίζουν τους καλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς στον κόσμο και μια ασιατική πόλη ξεχώρισε ως ο καλύτερος προορισμός στον κόσμο.
Ο λόγος για την πρωτεύουσα του Βιετνάμ, το Ανόι στην οποία ο ταξιδιώτης όταν φτάσει δεν κάνει απλά μια περιήγηση σε μια μακρινή και εξωτική χώρα.
Γνωστή για την πολυπλοκότητά της τόσο στην προετοιμασία όσο και στη γεύση, η κουζίνα του Ανόι υπήρξε από καιρό σύμβολο κομψότητας. Πέρα από το να ικανοποιεί τους γευστικούς κάλυκες, φέρει ένα ισχυρό πολιτιστικό αποτύπωμα, επιδεικνύοντας την εφευρετικότητα και την τέχνη πίσω από κάθε πιάτο.
Με φρέσκα υλικά, εκλεπτυσμένες μεθόδους προετοιμασίας και καλλιτεχνικούς χώρους εστίασης, η κουζίνα του Ανόι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και τον θαυμασμό των διεθνών επισκεπτών.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κουζίνα του Ανόι ενσωματώνει τα υψηλότερα πρότυπα φήμης, ποιότητας και εμπειρίας. Δεν βοηθά μόνο στην ενίσχυση της βιετναμέζικης κουζίνας, αλλά συμβάλλει επίσης στην τοπική κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και τη διεθνή ολοκλήρωση.
Η βιετναμέζικη κουζίνα είναι συνδυασμός γεύσεων της κουζίνας των αποικιοκρατών μαζί με τις παλιές, τοπικές γεύσεις και τεχνικές. Έχει επηρεαστεί από την κινέζικη κουζίνα, την κουζίνα των Χμερ, την ινδική και την ιαπωνική, αλλά και την κουζίνα των Γάλλων αποικιοκρατών.
Οι βιετναμέζικες συνταγές χρησιμοποιούν λεμονόχορτο, πιπερόριζα, μέντα, βιετναμέζικη μέντα, μακρύ κόλιανδρο, βιετναμέζικη κανέλα, τσίλι, μοσχολέμονο και φύλλα ταϊλανδέζικου βασιλικού.
Είναι επίσης χαμηλή σε ζάχαρη και είναι σχεδόν πάντα χωρίς γλουτένη, καθώς πολλά από τα πιάτα φτιάχνονται με νουντλς ρυζιού, ρυζόχαρτα και ρυζάλευρο αντί για σιτάρι.
H πόλη του Ανόι ανταγωνιζόταν για το στέμμα με πόλεις όπως το Ώκλαντ , το Κέιπ Τάουν , τη Λίμα, τη Λισαβόνα , το Λος Άντζελες , το Μοντέγκο Μπέι και το Πορτ Λούις.
Τα πιάτα στην πόλη του Ανόι
Η πόλη του Ανόι είναι γνωστή για πιάτα όπως το Φο, ένα πιάτο με ζυμαρικά με βότανα που σερβίρεται σε ένα μπολ με νόστιμο ζωμό και το Μπουν τσα, τα οποία είναι χοιρινά κεφτεδάκια που σερβίρονται με νουντλς από λευκό ρύζι και Νοχ τσα (μια γλυκιά και πικάντικη σάλτσα ντιπ).
Η βιετναμέζικη κουζίνα και ειδικά η κουζίνα στην πόλη του Ανόι έχει μια μεγάλη ποικιλία από σούπες με νούντλς, καθεμία με ξεχωριστές επιρροές, προέλευση και γεύσεις. Ένα κοινό χαρακτηριστικό πολλών από αυτές τις σούπες είναι ο πηχτός ζωμός τους.
Μπουν μπο χουέ: Πικάντικη σούπα με νουντλς και μοσχάρι προέρχεται από τη βασιλική πόλη Χουέ στο κεντρικό Βιετνάμ. .
Μπουν ριέ: Μια σούπα με λεπτά νουντλς ρυζιού, γαρνιρισμένη με καβούρι και γαρίδα, σερβίρεται σε ζωμό με βάση την ντομάτα και γαρνίρεται με φύτρα φασολιών, πάστα γαρίδας, φύλλα βοτάνων, λάιμ, τόφου, σπανάκι και κομμάτια ντομάτας.
Φο: Μια σούπα με νουντλς με πλούσιο, διάφανο ζωμό που φτιάχνεται από παρατεταμένο βράσιμο κρέατος και μπαχαρικών, οι πολλές ποικιλίες της παρασκευάζονται με διαφορετικά κρέατα (συνηθέστερα μοσχάρι ή κοτόπουλο) μαζί με κεφτεδάκια βοδινού.
Χου τιέ: Μια σούπα με νουντλς με πολλά διαφορετικά στυλ, συμπεριλαμβανομένης μιας «ξηρής» (όχι σούπας, αλλά με σάλτσα) εκδοχής, η οποία μεταφέρθηκε στο Βιετνάμ μέσω Κινέζων μεταναστών από την Καμπότζη.
*Photo Credit: Shutterstock