Περιεχόμενα
Αυτή η πόλη είναι ένας διαφορετικός γαστρονομικός προορισμός και αξίζει να τον επισκεφθείς για αυτό το λόγο. Σκεφτείτε τη Δανία και θα σας δημιουργηθούν εικόνες από γλυκά, κεφτεδάκια frikadeller και υπέροχα σάντουιτς με ψωμί σίκαλης smørrebrød, γεμάτα με ρέγκα. Αυτά είναι μόνο ένα μικρό σνακ από αυτά που προσφέρει η σύγχρονη πόλη της Κοπεγχάγης.
Αυτές τις μέρες, η πόλη είναι ένα σοβαρά κατατοπισμένο γαστρονομικό hotspot που έχει προωθήσει όχι μόνο τη δανέζικη κουζίνα αλλά και τα ίδια τα θεμέλια του τρόπου με τον οποίο προμηθεύουμε, σερβίρουμε και γευόμαστε συστατικά από όλο τον κόσμο. Η Κοπεγχάγη δεν αποτελεί απλώς μια συντεταγμένη ενδιαφέροντος στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη, αλλά, αναμφισβήτητα, βρίσκεται στο επίκεντρό του, καθώς ηγείται των καταλόγων με τα «καλύτερα πιάτα του κόσμου» χρόνο με το χρόνο.
Διαθέτει, εξάλλου, η πόλη το διασημότερο εστιατόριο υψηλής γαστρονομίας στον κόσμο αυτή η πόλη, το Noma, το οποίο διάγει τον τελευταίο του χειμώνα, καθώς, όπως είχαμε καταγράψει εδώ, θα κλείσει.
Ποια εστιατόρια να επισκεφθείς στην πόλη
Bar Amore
Το καλοκαίρι του 2024, το Bar Amore εισέρχεται με άλμα στη γαστρονομική σκηνή της πόλης και, όπως υποδηλώνει και το όνομά του, είναι πιθανό να το λατρέψετε. Το Bar Amore βρίσκεται σε μια κεντρική λωρίδα μεταξύ των λιμνών της Κοπεγχάγης και της όμορφης περιοχής Frederiksberg και είναι ένας λιτός, σχεδόν αυστηρός χώρος που προσφέρει μικρά πιάτα ιταλικής κουζίνας, με έμφαση στα φρέσκα ζυμαρικά και τα θαλασσινά.
Ενώνεται με τα Mangia και Circolo των Philip Skovgaard και Lea Parkins, τα οποία επίσης εμπνέονται από την ιταλική κουζίνα. Τα απλά, πλούσια υλικά βρίσκονται στο επίκεντρο, αναδεικνύοντας τα καλύτερα εποχιακά προϊόντα και δίνοντάς σας τη δυνατότητα να δοκιμάσετε πολλά περισσότερα. Τα φρέσκα ζυμαρικά, όπως οι ταλιατέλες με βούτυρο και παρμεζάνα, και τα λιγκουίνι με σκόρδο, ελαιόλαδο και τσίλι είναι νικητές.
Διεύθυνση: Gl. Kongevej 74D, Frederiksberg
Ιστοσελίδα: bar-amore.dk
Høst
Høst είναι η δανέζικη λέξη για τη συγκομιδή και το όνομα σάς προετοιμάζει για το τι σας περιμένει -τα καλύτερα εποχικά σκανδιναβικά υλικά με μεστές γεύσεις. Η διακόσμηση είναι αυτό το μείγμα ρουστίκ και κομψότητας που οι Δανοί πετυχαίνουν τόσο αβίαστα: σκεφτείτε εκτεθειμένους τοίχους από τούβλα και δανέζικα έπιπλα του μεσαίου αιώνα (έχει κερδίσει βραβεία για την εσωτερική του διακόσμηση).
Τα μενού γευσιγνωσίας είναι το κλειδί εδώ, με επιλογές τριών ή πέντε πιάτων, ενώ υπάρχει δυνατότητα συνδυασμού κρασιών. Τα τοπικά λαχανικά είναι αυτά που κάνουν το θαύμα, με πιάτα όπως το κουνουπίδι με τρούφα και φραγκοστάφυλα και το ιπποφαές με καραμέλα και κάρδαμο, παράλληλα με το κρέας και το ψάρι, όπως η ουρά του αστακού με σέλινο και μανιτάρια οξιάς και το κοτόπουλο με πορτσίνι και σέλινο.
Διεύθυνση: Nørre Farimagsgade 41, 1364 København
Ιστοσελίδα: cofoco.dk
Köd
Το Vesterbrogade είναι ένας από τους πιο ζωντανούς προορισμούς φαγητού και ποτού της πόλης, γεμάτος με θεϊκά κοκτέιλ μπαρ και νόστιμα εστιατόρια. Το Köd είναι το steakhouse του επικεφαλής σεφ Frederik Anderskov, το οποίο έχει καθιερωθεί στην πόλη ως σημείο αναφοράς για το ποιοτικό κρέας που προσφέρει και τη διακόσμηση hygge.
Διαθέτει επίσης μια αξιοζήλευτη λίστα κρασιών και πολλές ιδέες διαμόρφωσης του μενού και αν για παράδειγμα είστε μία μεγάλη παρέα ή μία ομάδα έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ένα μενού σε μια καθορισμένη τιμή και έπειτα από ένα εποχικό ορεκτικό, ακολουθεί μια κοπή βοδινού κρέατος με τη δυνατότητα να παραγγείλετε περισσότερα χωρίς επιπλέον κόστος συμμετέχοντας ουσιαστικά σε ένα «πάρτι» γευσιγνωσίας. Η ιδέα έχει αποδειχθεί τόσο επιτυχημένη που υπάρχουν πλέον πολλές τοποθεσίες στη Δανία, ενώ έχει ανοίξει και ένα υποκατάστημα στο Λονδίνο.
Διεύθυνση: Vesterbrogade 33, 1620 Vesterbro
Ιστοσελίδα: restaurantkoed.dk
Delphine
Το Delphine, διακοσμημένο με πιάτα γεμάτα χρώματα και ψηλούς λευκούς τοίχους, σας μεταφέρει σε μια κομψή άκρη της Ελλάδας, με τα μπλε έργα τέχνης και τα λουλούδια να προσθέτουν μια πινελιά από τα εθνικά χρώματα. Τα τεράστια παράθυρά του απορροφούν το φως του ήλιου όταν το επιτρέπει η Κοπεγχάγη, και οι πυλώνες με τα καθρεφτάκια προσφέρουν όμορφες αντανακλάσεις στο λευκό και μαύρο ριγέ μαρμάρινο δάπεδο.
Πρόκειται για ένα χώρο όπου οι μεζέδες αποτελούν ιεροτελεστία, κάθε πιάτο τυγχάνει ιδιαίτερης προσοχής και η ποιότητα των υλικών είναι άριστη. Το μοίρασμα σε όλο το τραπέζι ενθαρρύνεται ιδιαίτερα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να διαλέξετε και να δοκιμάσετε περισσότερες από τις υπέροχες γεύσεις. Η σαλάτα με καρπούζι και φέτα είναι μια φρέσκια φαντασία -οι ψητές λαγγουστίνες που ξεχειλίζουν από μαϊντανό, λεμόνι και σκόρδο είναι θεϊκές.
Δ/νση: Delphine, Vesterbrogade 40, 1620 København
Ιστοσελίδα: cofoco.dk
Sonny CPH
Το Sonny, το οποίο βρίσκεται μέσα σε μια σειρά εντυπωσιακών κτιρίων στο κέντρο της πόλης, είναι η παριζιάνικη πινελιά της Κοπεγχάγης και απέχει μόλις λίγα λεπτά με τα πόδια από την πλατεία Nytorv και το επιβλητικό νεοκλασικό Δικαστικό Μέγαρο. Οι ιδιοκτήτες Sara και David μετέφεραν στοιχεία από την πραγματική τους εμπειρία στο Παρίσι για να δημιουργήσουν έναν ζεστό, φιλόξενο χώρο που σερβίρει σπιτικά πιάτα και κέικ.
Καθώς βλέπετε έργα τέχνης που εξυμνούν τη Chanel και τον Πύργο του Άιφελ από τραπέζια μπιστρό σε παριζιάνικο στιλ, ο καφές είναι ξεκάθαρα δανέζικος (παρασκευάζεται σε συνεργασία με την La Cabra με έδρα το Άαρχους) και τα γεύματα επίσης: ψήνουν τα δικά τους ψωμιά σίκαλης και εποχικά γλυκά (οι τοπικές φράουλες που συνοδεύουν την τάρτα φράουλας του σπιτιού είναι must). Για μεσημεριανό γεύμα, το σήμα κατατεθέν της Sonny’s Green Frittata είναι ένα γευστικό γαργάλημα.
Διεύθυνση: Sonny Sonny: Sonny, Rådhusstræde 5, 1466 København
Ιστοσελίδα: sonnycph.dk
Grød
Το Grød (κουάκερ στα δανέζικα), που ίσως παραπέμπει στο διάσημο κουάκερ σαλιγκαριών του Heston Blumenthal στο βρετανικό εστιατόριο The Fat Duck, δημιούργησε ένα ολόκληρο μενού βασισμένο σε αυτό το φαγητό. Στη ναυαρχίδα των ιδιοκτητών Martin Daniali και Lasse Skjønning Andersen στη μοντέρνα γειτονιά Nørrebro, το Grød σερβίρει πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό με βάση τη βρώμη που μπορεί να μεταμορφώσει την εκτίμησή σας για τα δημητριακά. Οι σκανδιναβικοί εσωτερικοί χώροι του είναι απλοί και άνετοι, με χαμηλό φωτισμό, σκούρους χρώματα και τραπέζια από ανοιχτόχρωμο ξύλο.
Τα πιάτα του είναι εκλεπτυσμένες εκδοχές αγαπημένων πιάτων που για δείπνο περιλαμβάνουν το Daal (όπου ινδικά μπαχαρικά εμποτίζουν τη βρώμη και φρέσκο κόλιανδρο, ντοματίνια και αλατισμένα αμύγδαλα ενώνονται με ισλανδικό γιαούρτι) και το ριζότο μπιζελιού όπου, μαντέψτε, το ρύζι αντικαθίσταται από βρώμη. Οι τηγανητές πίτες «Grødeller» με λάχανο, μήλο και μαγιονέζα τρούφας είναι ένα χορταστικό σνακ. Κάθε άλλο παρά μόδα είναι, και έχει γίνει τόσο δημοφιλές που πλέον λειτουργούν άλλα οκτώ υποκαταστήματα σε όλη την πόλη.
Διεύθυνση: Grød, Jægersborggade 50, 2200 København
Ιστοσελίδα: groed.com
POPL Burger
Είναι ένα μπέργκερ μπαρ, ναι, αλλά γεννήθηκε από την ευφυΐα της ομάδας του Noma, η οποία πειραματίστηκε με μια στροφή σε ένα πιο προσιτό, εννοιολογικό μέρος για φαγητό. Το POPL βρίσκεται στη γραφική γειτονιά Christianshavn, και σερβίρει burger που λιώνουν στο στόμα και αναβαθμίζουν το συγκεκριμένο είδος.
Το βιολογικό βοδινό κρέας προέρχεται, φυσικά, από αγελάδες ελεύθερης βοσκής -η ομάδα του POPL έχει δημιουργήσει σχέσεις με τους καλύτερους βιοδυναμικούς αγρότες, ζυμωτές, ζυθοποιούς και οινοποιούς και λέει ότι η αφοσίωση στην ποιότητα, την καινοτομία, το μαγείρεμα και την περιβαλλοντική μέριμνα είναι η ραχοκοκαλιά του. Διατίθενται επίσης χορτοφαγικές επιλογές. Οι αρχιτέκτονες Spacon & X με έδρα την Κοπεγχάγη σχεδίασαν το POPL με έπιπλα κατά παραγγελία και φυσικά χρώματα που απηχούν τον περίφημο κήπο του Noma. Συνιστάται η κράτηση θέσεων.
Διεύθυνση: Νomoma, Noma, Noma, Noma: POPL Burger, Strandgade 108, 1401 København
Ιστοσελίδα: poplburger.com
Kødbyens Fiskebar
Η συνοικία meatpacking της Κοπεγχάγης ήταν κάποτε το βρώμικο μέρος του Vesterbro, αλλά, όπως σε πολλές πόλεις, έχει μετατραπεί σε ένα μοντέρνο σημείο για τους λάτρεις του φαγητού. Εδώ βρίσκεται το Kødbyens Fiskebar, μια ζωντανή ωδή στα πλούσια, τοπικά παραγόμενα θαλασσινά και το καλό κρασί, που πρόσφατα γιόρτασε τα 10α γενέθλιά του. Στεγάζεται σε ένα διατηρητέο κτίριο, η ομάδα έπρεπε να εργαστεί με τη βιομηχανική διακόσμηση και δημιούργησε ένα χώρο που δεν είναι συνηθισμένος, αλλά είναι εκθαμβωτικός.
Όπως λένε οι ίδιοι, «χρησιμοποιήσαμε την κατεδάφιση ως εργαλείο αισθητικής έκφρασης». Οι τουαλέτες έχουν καθρέφτες και οι ήχοι του νερού που στάζει αναμεταδίδονται μέσω ηχείων. Πρόκειται για εξαιρετική εμπειρία. Ο επικεφαλής σεφ Jamie Lee έμαθε την τέχνη του στο Λονδίνο, με θητεία στα εστιατόρια Gordon Ramsay. Οι καραβίδες που σερβίρονται με κρέμα μάραθου είναι ο νικητής. Έπειτα από τα φημισμένα στρείδια, φυσικά.
Διεύθυνση: Kødbyens Fiskebar, Flæsketorvet 100, 1711 København
Ιστοσελίδα: fiskebaren.dk
Selma
Η μάχη για να θεωρηθεί το καλύτερο smørrebrød στην πόλη είναι, όπως φαντάζεστε, τεράστια, αλλά το Selma είναι η κορυφαία πρόταση των ντόπιων. Η ιδέα μοιάζει απλή: πάρτε ένα από τα πολυαγαπημένα παραδοσιακά πιάτα της χώρας και ανυψώστε το σε επίπεδα Michelin Bib Gourmand (το πέτυχαν το 2019) χρησιμοποιώντας εποχικά υλικά και μια πινελιά του «μήπως αυτό ταιριάζει με αυτό;».
Η ρέγκα με μαύρο φραγκοστάφυλο, crème fraiche, κόκκινα κρεμμυδάκια και φαγόπυρο ταιριάζει, και θα πρέπει να το δοκιμάσετε για να αντιληφθείτε πόση αρμονία περικλείει ένα πιάτο. Αν αισθάνεστε γενναίοι, οι σεφ προσφέρουν επιμελημένα μενού όπου πέντε έως επτά μερίδες είναι προς δοκιμή. Οι ζεστοί μουσταρδί τοίχοι και τα πολύχρωμα καθίσματα είναι φιλόξενα και ανεπιτήδευτα -το λιτό εσωτερικό αφήνει στο φαγητό πρωταγωνιστικό ρόλο.
Διεύθυνση: Rømersgade 20, 1362 København
Ιστοσελίδα: selmacopenhagen.dk
Kiin Kiin
Το «Kiin Kiin» είναι ο χαριτωμένος τρόπος με τον οποίο κάποιοι Ταϊλανδοί γονείς καλούν τα παιδιά τους για δείπνο και στην περίπτωση του εστιατορίου της Κοπεγχάγης που φέρει αυτό το όνομα, αξίζει να ακούσετε το κάλεσμα. Διατηρώντας ένα αστέρι Michelin για δέκα συνεχόμενα χρόνια -το μοναδικό ταϊλανδέζικο εστιατόριο της Δανίας που το έχει κατακτήσει- το Kiin Kiin συνδυάζει εντυπωσιακά κλασικά ταϊλανδέζικα πιάτα και μπαχαρικά με δανέζικα προϊόντα.
Το απογευματινό μενού γευσιγνωσίας σας ταξιδεύει σε πιάτα που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων σούπα Tom Yam με αστακό και γαρίδες, γάλα καρύδας και καλαμπόκι με ορτύκι και κίτρινο κάρυ καβουριού, τα οποία παρουσιάζονται με τέχνη. Διατίθεται συνοδευτικό κρασί. Ο χώρος παρμένει κλειστός για όλο τον Ιούλιο, όταν οι σεφ ταξιδεύουν στην Ταϊλάνδη για νέα έμπνευση, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αργότερα το καλοκαίρι νέοι γευστικοί συνδυασμοί που αξίζει να προγραμματίσετε ένα ταξίδι για να τους δοκιμάσετε.
Διεύθυνση: Α: Guldbergsgade 21, 2200 København
Ιστοσελίδα: Kiin.dk
Vækst
Το Vækst βρίσκεται στην πολύχρωμη Λατινική συνοικία της Κοπεγχάγης, δίπλα στο δροσερό ξενοδοχείο SP34, και ξεχωρίζει για το καταπράσινο διώροφο θερμοκήπιό του, το οποίο, με τα φυτά και τα βότανα που κατακλύζουν ολόκληρο το εστιατόριο, δημιουργεί το σκηνικό για μια γευστική εμπειρία. Το μενού του είναι σκανδιναβικό και στο επίκεντρο βρίσκονται τα λαχανικά, τα οποία σερβίρονται με κρέατα, ψάρια και θαλασσινά.
Τη νύχτα, νιώθετε σαν να έχετε εγκατασταθεί σε ένα κουκούλι που λάμπει με εσωτερικές και εξωτερικές λάμπες και οι ιδιοκτήτες λένε ότι προσπάθησαν να δημιουργήσουν την ατμόσφαιρα ενός δανέζικου καλοκαιριού που δεν τελειώνει ποτέ. Η παρουσίαση των πιάτων είναι high-end ρουστίκ -οι βλαστοί και τα φύλλα είναι προσεκτικά τοποθετημένα.
Το απογευματινό μενού γευσιγνωσίας τριών πιάτων περιλαμβάνει τρία ποτήρια κρασιού και τα πιάτα που ξεχωρίζουν περιλαμβάνουν αλατισμένο μπακαλιάρο με λευκή σταφίδα, πράσινες ντομάτες και βουτυρόγαλα και στις χορτοφαγικές προτάσεις, ψητό μαρούλι ρόμινο με άγουρα μαύρα φραγκοστάφυλα, ράμσον (σκόρδο) και δανέζικο τυρί Vesterhavsost.
Δ/νση: Vækst, Sankt Peders Stræde 34, 1453 København
Ιστοσελίδα: cofoco.dk
ARK
Το Ark δεν αρκείται στο γεγονός ότι έχει ήδη φέρει επανάσταση στη σκηνή της φυτικής διατροφής στη Δανία και ότι είναι το πρώτο vegan εστιατόριο στις Σκανδιναβικές χώρες που βραβεύτηκε με πράσινο αστέρι Michelin, αλλά έχει ως αποστολή να ξεπεράσει τα όρια και να δείξει στους επισκέπτες του τι είναι εφικτό με την κουζίνα χωρίς κρέας.
Τα πάντα εδώ, από το φαγητό μέχρι τα έπιπλα, είναι εντελώς vegan, βιώσιμα και τοπικής προέλευσης. Τα εντυπωσιακά φωτιστικά του Jonas Edvard είναι κατασκευασμένα από ένα μείγμα φυκιών που συλλέγονται από τις δανέζικες παραλίες και ανακυκλωμένα απορρίμματα χαρτιού, ενώ τα σκαμπό του σαλονιού είναι φτιαγμένα από διασωθέντα δοκάρια δαπέδου.
Το μενού γευσιγνωσίας εννέα πιάτων με συνοδεία (κυρίως) βιολογικού κρασιού ή μη αλκοολούχων ποτών είναι ένα αριστούργημα δημιουργικής μαγειρικής. Κάθε πιάτο αναδεικνύει στρώματα εκπληκτικών γεύσεων. Αρχικά, σερβίρεται ζελέ από φύκια με φλούδα αγγουριού και στη συνέχεια umeboshi για να καθαρίσει ο ουρανίσκος.
Έχει γεύση σαν να έχει εμποτιστεί με ιαπωνική σάλτσα ψαριού, αλλά είναι εντελώς vegan. Άλλα highlights από το μενού είναι τα μπλε μανιτάρια στρειδιών με γλάσο umami και το γογγύλι με λευκό ραπανάκι, μήλο και macadamia. Το λάχανο με μαγιά και τραγανό κάστανο, μαγειρεμένο ακριβώς όπως θα ήταν μια μπριζόλα, είναι μια αποκάλυψη. Δεν θα ξανακοιτάξω ποτέ ξανά ένα λάχανο με τον ίδιο τρόπο. Karin Mueller
Δ/νση: ARK, Nørre Farimagsgade 63, 1364 København K, Δανία
Ιστοσελίδα: restaurantark.dk