Είναι από τα λεγόμενα παράδοξα. Μια αλλοιωμένη αντίληψη. Ακούς για 98% πληρότητα ή 80% πληρότητα σε αρκετούς προορισμούς στην Ελλάδα την Πρωτοχρονιά και τις ημέρες πριν, και δημιουργείται η πεποίθηση πως οι Έλληνες έχουν λεφτά, δεν δυσκολεύονται, αφού ταξιδεύουν εντός κι εκτός Ελλάδας σε κάθε ευκαιρία. Δεν είναι όμως έτσι. Πάντα σε αυτή την πληροφορία του ποσοστού, χρειάζονται και οι απόλυτοι αριθμοί.

Πόσα είναι τα ξενοδοχεία σε μια περιοχή για να καλύπτονται σε ποσοστό 95%; Γιατί αν είναι 15 και έχουν από 30 δωμάτια το καθένα, δεν μιλάμε και για συνταρακτικούς αριθμούς και μπορεί εύκολα να εξηγηθεί και το ότι το 76% των Ελλήνων δεν θα ταξιδέψει μακριά από τον τόπο του για την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με έρευνα της Metron Analysis. Τι τιμές διαμονής υπάρχουν;

Πρωτοχρονιά

Σε κάθε περίπτωση, μετά τα Χριστούγεννα που λόγω διήμερης αργίας ήταν πιο εύκολο να πάρει κάποιος 1-2 μέρες άδεια και να κάνει εκδρομή προς κάποιο χωριό προς Κεντρική Ελλάδα ή Πελοπόννησο ή προς την Ήπειρο, εκεί δηλαδή όπου βρίσκονται οι πιο δημοφιλείς προορισμοί τέτοια εποχή κάθε χρόνο, η Πρωτοχρονιά θα φέρει αρκετό κόσμο στους ίδιους πάνω κάτω προορισμούς.

Πάπιγκο, Δημητσάνα, Αράχοβα, Καλάβρυτα, Καρπενήσι, Στεμνίτσα, Τρίκαλα Κορινθίας, Μέτσοβο, Γρεβενά, Μακρινίτσα, Πορταριά, αυτοί είναι οι προορισμοί που ακούγονται διαρκώς το χειμώνα και η πληρότητα τους την Πρωτοχρονιά, δηλαδή την Παραμονή κατά βάση, φτάνει σε περιπτώσεις ως και το 98%.

Πρωτοχρονιά από το ΣΚ

Χαρακτηριστική περίπτωση το Καρπενήσι που από τις προκρατήσεις η πληρότητα είναι σε αυτό το ποσοστό. Πίσω του, η Δημητσάνα και η Φλώρινα με πληρότητα της τάξεως του 95%, ενώ πάνω από το 90% βρίσκονται τα Καλάβρυτα (94%), η Καστοριά (93%) και η Βέροια (90%).

Η Αρκαδία είναι συνολικά ένας δημοφιλέστατος προορισμός, έχει την πλειοψηφία των χωριών που κερδίζουν τους κατοικούντες στις μεγάλες πόλεις και τα Χριστούγεννα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ είχε 100% πληρότητα στα χωριά του νομού. Μειωμένη είναι η πληρότητα για την Πρωτοχρονιά.

Στην ομάδα του 80-89% για την Πρωτοχρονιά, θα συναντήσει κανείς την Αράχοβα (86%), όπου ο κόσμος συνεχίζει να πηγαίνει αθρόα, παρά το πρόβλημα με την λειψυδρία, η Έδεσσα, τα Ιωάννινα κι η Καλαμπάκα με 88% εκάστος προορισμός, το Μέτσοβο επίσης με 86% και, τέλος, η Πορταριά με 85%.

Παρατηρούμε πως, σε αντίθεση με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η πληρότητα στα νησιά το καλοκαίρι, την Πρωτοχρονιά και τα Χριστούγεννα, ποσοστά άνω του 70% θεωρούνται ως πολύ θετικά για τους επιχειρηματίες εστίασης και καταλυμάτων στην κάθε περιοχή. Ειδικά φέτος όπου οι τιμές είναι πιο τσιμπημένες λόγω των τόσων αυξήσεων στο ρεύμα και σε αρκετά αγαθά. Ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ κάνει λόγο για 10-15% πιο πάνω στις τιμές.

100% πληρότητα τα Χριστούγεννα, 98% την Πρωτοχρονιά: Ο Νο1 προορισμός για τους Έλληνες

Ενδεικτικά, στα Τρίκαλα Κορινθίας οι τιμές την Πρωτοχρονιά κυμαίνονται από 100 μέχρι 300 ευρώ. Στα Καλάβρυτα, οι τιμές ανά διανυκτέρευση εκκινούν από τα 160 ευρώ και φτάνουν ως και τα 350. Στη Βυτίνα αρχίζουν από τα 220 και πάνε μέχρι τα 450!

Το αξιοπρόσεκτο είναι πως οι προορισμοί με τα πιο ακριβά καταλύματα, έχουν μεγαλύτερη πληρότητα από προορισμούς με οικονομικότερα πακέτα. Χαρακτηριστικά, η Ναυπακτία με δωμάτια στα 70 ευρώ τη διανυκτέρευση, χωρίς υψηλές ανώτατες τιμές, έχει πληρότητα κάτω από 60% για την Πρωτοχρονιά.

Φαίνεται λοιπόν πως για τον μέσο Έλληνα που ταξιδεύει, δεν είναι η τιμή που παίζει τον βασικό ρόλο, αλλά είναι το τι παίρνει πίσω για αυτή την τιμή. Και η Δημητσάνα ή η Αράχοβα, έχουν ένα πιο γοητευτικό πακέτο σε επιλογές από αξιοθέατα μέχρι φαγητό και διασκέδαση σε σχέση με τη Ναυπακτία.