Το Μπισκέκ στο Κιργιστάν (Κιργιζία) είναι ένας προορισμός που κυριολεκτικά δεν θα σκεφθείς εύκολα να επισκεφθείς, ωστόσο αν βρεθείς εκεί, η εμπειρία θα σου μείνει αξέχαστη και σίγουρα κάποια στιγμή στο μέλλον θα επιστρέψεις…

Θα εκπλαγείς όταν μάθεις πόσα καταπληκτικά πράγματα μπορείς να κάνεις σε αυτή την άγνωστη για τους Ευρωπαίους πρωτεύουσα της Κεντρικής Ασίας.

Ένας προορισμός που δεν έχεις σκεφτεί ποτέ και θα εντυπωσιάσεις τους φίλους σου: Η πρωτεύουσα όπου κυριαρχεί το πράσινο και αποτελεί μονοπάτι για να συναντήσεις άγνωστες κουλτούρες 

Θαύμασε την αρχιτεκτονική γύρω από το Μπισκέκ

Είναι υπέροχο να περιπλανιέσαι στο Μπισκέκ καθώς περιβάλλεσαι από την πιο ωραία μπρουταλιστική αρχιτεκτονική που θα δεις ποτέ και δεν μπορείς παρά να φανταστείς πώς πρέπει να ήταν να ζεις στην ΕΣΣΔ, όταν το Κιργιστάν ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης.

Μέρη όπως το άγαλμα του Manas, το θέατρο Ala Too, το Κρατικό Μουσείο Ιστορίας είναι μερικά από τα ορόσημα της πόλης, με έμφαση στα υλικά, τις υφές και την κατασκευή, που παράγουν εξαιρετικά εκφραστικές μορφές, οι οποίες συχνά φαίνονται μάλλον βίαιες και εκτός τόπου και χρόνου, σχεδόν σαν να έχουν χτιστεί σε περασμένες εποχές.

Αν σας αρέσουν αυτού του είδους τα κτίρια από τη σοβιετική εποχή, υπάρχουν τόσα πολλά για να δείτε εδώ, οπότε φροντίστε να περάσετε μια μέρα, κάνοντας βόλτες στους δρόμους του Μπισκέκ και να έχετε το νου σας για αυτές τις φοβερές κατασκευές.

Ένας προορισμός που δεν έχεις σκεφτεί ποτέ και θα εντυπωσιάσεις τους φίλους σου: Η πρωτεύουσα όπου κυριαρχεί το πράσινο και αποτελεί μονοπάτι για να συναντήσεις άγνωστες κουλτούρες 

Μάθε την ιστορία της Κιργιζίας στο Κρατικό Μουσείο Ιστορίας

Το Κρατικό Μουσείο Ιστορίας είναι ένας απίστευτος χώρος! Είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στη διατήρηση του πολιτισμού και της ιστορίας της Κιργιζίας και του λαού της από την προϊστορική περίοδο, με ανασκαφικά ευρήματα, μέχρι τον αγώνα της για ανεξαρτησία κατά τη σοβιετική εποχή και το πώς αναβίωσαν την εθνική τους ταυτότητα τα επόμενα χρόνια.

Το μουσείο χωρίζεται σε 3 ορόφους με μια αρκετά εύκολη διαδρομή που θα σε οδηγήσει σε κάθε περίοδο με τη σειρά, επιτρέποντας να δεις πώς σχηματίζεται το Κιργιστάν και πώς αναπτύχθηκε η χώρα κατά τη διάρκεια της ιστορίας μέσα από συλλογές φοβερών αντικειμένων και εκθέσεων.

Στο εσωτερικό του, θα βρεις κάθε είδους ενδιαφέρουσες εκθέσεις, όπως ένα πλήρως διακοσμημένο Yurt που αναδεικνύει το νομαδικό παρελθόν, καθώς και ανασκαμμένες εικόνες του Βούδα που δείχνουν το βουδιστικό παρελθόν, κάτι που δεν είναι τόσο εύκολο να δείτε σε αυτό το μέρος της Ασίας στις μέρες μας.

Αν αγαπάς την παγκόσμια ιστορία και θέλεις να μάθετε περισσότερα για αυτό το μέρος του κόσμου, επισκέψου οπωσδήποτε το Κρατικό Μουσείο Ιστορίας. Το μουσείο είναι ανοιχτό από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ. κάθε μέρα εκτός Δευτέρας και η είσοδος κοστίζει 150 SOM ανά άτομο.

Ένας προορισμός που δεν έχεις σκεφτεί ποτέ και θα εντυπωσιάσεις τους φίλους σου: Η πρωτεύουσα όπου κυριαρχεί το πράσινο και αποτελεί μονοπάτι για να συναντήσεις άγνωστες κουλτούρες 

Πήγαινε στην πλατεία Ala Too

Η πλατεία Ala Too είναι μια ευάερη δημόσια πλατεία που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το Κρατικό Μουσείο Ιστορίας και χρησιμεύει ως κεντρική πλατεία και τόπος συγκέντρωσης για διάφορες εκδηλώσεις και γιορτές που συχνά πραγματοποιούνται εδώ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η πλατεία πήρε το όνομά της από την οροσειρά Ala Too, η οποία περιβάλλει την πόλη και μπορείς να τη δεις από τον δεύτερο όροφο του Κρατικού Ιστορικού Μουσείου.

Η πλατεία είναι στολισμένη με όμορφα σιντριβάνια, πολύχρωμα παρτέρια και παγκάκια για να κάθονται και να αράζουν οι ντόπιοι, ενώ περιβάλλεται από μερικές από τις πιο εντυπωσιακές κατασκευές της πόλης, όπως το άγαλμα Manas και τους όμορφους χρυσούς τρούλους των κτιρίων γύρω από το Ala Too, καθώς και την οροσειρά Ala Too που ξεπροβάλλει πίσω της.

Είναι ένα τέλειο μέρος για να αράξεις, ειδικά το βράδυ, όταν οι ντόπιοι βγαίνουν μαζικά και αράζουν με τους φίλους και τις οικογένειές τους, κοινωνικοποιούνται και χαλαρώνουν στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας. Αν σου αρέσει να παρατηρείς τον κόσμο, αυτό είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να βρεθείς.

Ένας προορισμός που δεν έχεις σκεφτεί ποτέ και θα εντυπωσιάσεις τους φίλους σου: Η πρωτεύουσα όπου κυριαρχεί το πράσινο και αποτελεί μονοπάτι για να συναντήσεις άγνωστες κουλτούρες 

Πεζοπορία στο Εθνικό Πάρκο Ala-Archa

Η ομορφιά του Μπισκέκ έγκειται στη γειτνίασή του με ένα από τα καλύτερα εθνικά πάρκα της χώρας, το εθνικό πάρκο Ala-Archa. Αν λαχταράς τη φύση, βρίσκεσαι μόλις 30 λεπτά με το αυτοκίνητο από αυτό το μαγευτικό πάρκο που κόβει την ανάσα.

Μόλις φτάσεις εκεί, μπορείς να ξεφύγεις από την πόλη και να βυθιστείς στη ζωντανή χλωρίδα, την καταπράσινη βλάστηση, τις χιονισμένες κορυφές και τα ορμητικά ποτάμια των κοιλάδων του Εθνικού Πάρκου Ala-Archa.

Έχεις δύο επιλογές για να φτάσεις στο Εθνικό Πάρκο Ala-Archa: μια οργανωμένη ημερήσια εκδρομή, η οποία είναι η πιο βολική, ή παίρνοντας μια 265 marshrutka από το Osh Bazaar.

Αν επιλέξεις την επιλογή marshrutka, θα σε φέρει κοντά στο πάρκο και από εκεί θα χρειαστείς να πάρεις άλλο ταξί ή να κάνεις οτοστόπ για να φτάσεις στο χώρο στάθμευσης, ο οποίος απέχει περίπου 15 λεπτά. Είναι σημαντικό να ενημερωθείς για την ώρα αναχώρησης της τελευταίας marshrutka για να βεβαιωθείς ότι δεν θα τη χάσεις.

Στην είσοδο του Εθνικού Πάρκου Ala-Archa, θα βρεις δύο μονοπάτια και ένας χάρτης θα σε καθοδηγήσει στις επιλογές σου.

Το πρώτο μονοπάτι είναι το μονοπάτι του καταρράκτη, το οποίο στρίβει αριστερά κατά μήκος του ποταμού Ak-Sai και οδηγεί στην κατασκήνωση βάσης Ratsek. Αυτό το μονοπάτι είναι μια εξαιρετική επιλογή για μια μεγάλη ημερήσια πεζοπορία, καθώς χρειάζεται περίπου 5 ώρες για να ανέβει από την καλύβα Alplager και περίπου 3 ώρες για να κατέβει.

Κατά μήκος αυτού του μονοπατιού, θα έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις τη γραφική θέα του καταρράκτη. Αν έχεις τη δική σου σκηνή και φαγητό, μπορείς ακόμη και να επιλέξεις να διανυκτερεύσεις και να εξερευνήσεις τις τοπικές κορυφές την επόμενη μέρα.

Ένα άλλο μονοπάτι που είναι διαθέσιμο στο Εθνικό Πάρκο Ala-Archa είναι το μονοπάτι Ala-Archa Valley Trail, το οποίο είναι το ευκολότερο από τις δύο επιλογές. Αυτό το μονοπάτι ακολουθεί ένα ισοπεδωμένο μονοπάτι κατά μήκος του γραφικού ποταμού Ala-Archa και σε οδηγεί μέσα στην κοιλάδα μέχρι να φτάσεις στο μαγευτικό τοπίο της κοιλάδας Ala-Archer.

Το μονοπάτι είναι σχετικά εύκολο και δεν θα χρειαστείς περισσότερες από 5 ώρες για να ολοκληρώσεις τη διαδρομή μετ’ επιστροφής. Παρέχει την ευκαιρία να εντρυφήσεις στη φυσική ομορφιά της κοιλάδας χωρίς την ανάγκη για εκτεταμένη πεζοπορία ή αναρρίχηση.

Ένας προορισμός που δεν έχεις σκεφτεί ποτέ και θα εντυπωσιάσεις τους φίλους σου: Η πρωτεύουσα όπου κυριαρχεί το πράσινο και αποτελεί μονοπάτι για να συναντήσεις άγνωστες κουλτούρες 

Πεζοπορία στο φαράγγι Konorchek

Ένας άλλος φανταστικός προορισμός πεζοπορίας κοντά στο Μπισκέκ είναι το μονοπάτι Konorchek Canyon, το οποίο προσφέρει ένα μοναδικό και αντίθετο περιβάλλον σε σύγκριση με το Ala-Archa.

Αυτό το μονοπάτι είναι σχετικά λιγότερο γνωστό, ακόμη και μεταξύ των ντόπιων, οπότε μπορείτε να περιμένετε μια πιο απομονωμένη και καθηλωτική εμπειρία.

Το μονοπάτι Konorchek Canyon παρουσιάζει εκπληκτικούς σχηματισμούς βράχων, περίπλοκα γεωλογικά χαρακτηριστικά και τοπία που κόβουν την ανάσα. Είναι ένα κρυμμένο διαμάντι που περιμένει να εξερευνηθεί, παρέχοντας την ευκαιρία να ανακαλύψετε μια διαφορετική πλευρά της φυσικής ομορφιάς της περιοχής.

Η πρόσβαση στο μονοπάτι του φαραγγιού Konorchek με τα μέσα μαζικής μεταφοράς μπορεί πράγματι να είναι λίγο δύσκολη, καθώς το μονοπάτι ξεκινά ακριβώς από τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Μπισκέκ με το Issyk Kul. Για να φτάσετε εκεί, θα πρέπει να πάρετε μια marshrutka με κατεύθυνση προς Karakol και να κατεβείτε σε αυτή τη θέση εδώ.

Αφού αποβιβαστείτε από το marshrutka, κατευθυνθείτε δυτικά προς τη γέφυρα και από εκεί μπορείτε να ακολουθήσετε ένα μονοπάτι για περίπου μία ώρα. Καθώς συνεχίζετε το μονοπάτι, θα φτάσετε τελικά σε ένα άνοιγμα που προσφέρει πανοραμική θέα σε ολόκληρο το φαράγγι από κόκκινο ψαμμίτη.

Από αυτό το πλεονεκτικό σημείο, θα μπορέσετε να εκτιμήσετε την ομορφιά του φαραγγιού στο σύνολό του. Πάρτε το χρόνο σας για να απολαύσετε το εκπληκτικό περιβάλλον και να απολαύσετε το μοναδικό τοπίο του φαραγγιού Konorchek.

Για μια πιο βολική και χωρίς προβλήματα εμπειρία, σας συνιστώ να επιλέξετε μια οργανωμένη εκδρομή στο φαράγγι Konorchek. Αυτές οι εκδρομές συνήθως περιλαμβάνουν τη μεταφορά στο φαράγγι και συχνά συνδυάζουν επισκέψεις σε άλλα κοντινά αξιοθέατα, όπως ο Πύργος Μπουράνα, καθιστώντας το εξαιρετικά βολικό για να φτάσεις σε πολλά μέρη ταυτόχρονα.

Ένας προορισμός που δεν έχεις σκεφτεί ποτέ και θα εντυπωσιάσεις τους φίλους σου: Η πρωτεύουσα όπου κυριαρχεί το πράσινο και αποτελεί μονοπάτι για να συναντήσεις άγνωστες κουλτούρες 

Επισκέψου τον Πύργο Μπουράνα

Εάν ενδιαφέρεσαι για την ιστορία του Δρόμου του Μεταξιού σε αυτή την περιοχή, τότε συνιστάται ανεπιφύλακτα μια επίσκεψη στον Πύργο Μπουράνα. Αυτός ο πύργος χρησιμεύει ως σημαντική υπενθύμιση της αρχαίας πόλης Μπαλασαγκούν, η οποία ιδρύθηκε προς το τέλος του 9ου αιώνα.

Η εξερεύνηση του Πύργου Μπουράνα σας επιτρέπει να εντρυφήσετε στην πλούσια ιστορία του Δρόμου του Μεταξιού και να παρακολουθήσετε ένα από τα λίγα εναπομείναντα απομεινάρια αυτής της κάποτε ακμάζουσας πόλης.

Ο ίδιος ο χώρος περιλαμβάνει τον πύργο, ένα μουσείο και μερικές επιτύμβιες στήλες που κοσμούνται με περίπλοκα σημάδια. Έχεις την ευκαιρία να ανεβείς στον πύργο και να θαυμάσεις την ομορφιά του γύρω τοπίου.

Για να φτάσεις στον Πύργο Μπουράνα, θα πρέπει πρώτα να πάρεις ταξί για τον Ανατολικό Σταθμό Λεωφορείων. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις εφαρμογές όπως το YandexGo και το Uber για να καλέσεις ταξί στο Μπισκέκ.

Από εκεί, μπορείς να πάρεις ένα marshrutka μέχρι το Tokmok και στη συνέχεια να καλέσεις ένα άλλο ταξί για να σε μεταφέρει στον πύργο. Η συνολική διάρκεια του ταξιδιού θα είναι περίπου μισή ημέρα.

Ωστόσο, για μια πιο βολική και οργανωμένη εμπειρία, σου συνιστώ ανεπιφύλακτα να σκεφτείς την ημερήσια εκδρομή στον Πύργο Μπουράνα. Αυτή η εκδρομή παρέχει ένα ταξίδι στον πύργο χωρίς προβλήματα, εξασφαλίζοντας ότι θα έχεις έναν ειδικό οδηγό και μεταφορά καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής.

Ένας προορισμός που δεν έχεις σκεφτεί ποτέ και θα εντυπωσιάσεις τους φίλους σου: Η πρωτεύουσα όπου κυριαρχεί το πράσινο και αποτελεί μονοπάτι για να συναντήσεις άγνωστες κουλτούρες 

Βόλτα στο Παζάρι του Ος (Osh Bazaar)

Το Osh Bazaar είναι ένας εξαιρετικός προορισμός για να βρεις προσιτά αντικείμενα της επιλογής σας. Αυτή η τεράστια αγορά προσφέρει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων, από φρέσκα λαχανικά μέχρι χειμερινά μπουφάν.

Επιπλέον, παρέχει την ευκαιρία να παρατηρήσεις την καθημερινή ζωή και τα έθιμα του μέσου Κιργιζιανού λαού, προσφέροντας μια ματιά στον τρόπο ζωής τους που διαφέρει από το κέντρο της πόλης.