To πρώτο «φυσιολογικό» καλοκαίρι όπου οι άνθρωποι φαίνεται να παραμερίζουν τον κίνδυνο του κορωνοϊού Covid-19 είναι προ των πυλών. Παρά τον πληθωρισμό -την επόμενη κρίση που έρχεται- οι τουρίστες έκλεισαν έγκαιρα τις διακοπές τους στην χώρα μας με αποτέλεσμα να είναι ήδη κοντά στο 100 τοις εκατό η πληρότητα.

Πολύ θετικά τα δεδομένα για την βιομηχανία του τουρισμού, «χλωμό» όμως το πεδίο για τους Έλληνες εκδρομείς οι οποίοι ψάχνουν «με το τηλεσκόπιο» να βρουν κάποιο κατάλυμα να περάσουν τις διακοπές τους.

Μάλιστα, οι πρόωρες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ρεκόρ αφίξεων που παρόμοιό του δεν έχει ξανά γίνει. 

Ως γνώμονας λαμβάνονται συνήθως τα νησιά του Αιγαίου, στα οποία αυτήν την στιγμή είναι δυσεύρετα τα διαθέσιμα καταλύματα. Σύμφωνα με το περιοδικό της Ομοσπονδίας των Ελλήνων Ξενοδόχων, Greek Hotelier, ο μήνας Μάιος, ο πρώτος της θερινής σεζόν, έκλεισε με περισσότερους επισκέπτες από την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Συγκεκριμένα, η κυμάνθηκε στο 13,07% όσον αφορά τις διεθνείς απευθείας αφίξεις στα πέντε μεγάλα αεροδρόμια της χώρας.

Τα δεδομένα προμηνύουν την καλύτερη τουριστική σεζόν ever

Συγκεκριμένα, στη Ρόδο προσγειώθηκαν μέχρι τις 30 Απριλίου 700 πτήσεις, μεταφέροντας 114.844 επιβάτες, έναντι 102.664 το αντίστοιχο διάστημα της χρονιάς-ορόσημο, πετυχαίνοντας αύξηση της τάξης του 12%. Υπήρχε, μάλιστα, μέρα που στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» προσγειώθηκαν 56 αεροπλάνα και 9.500 επιβάτες, αριθμοί που συναντώνται στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Αντίστοιχα καλό ήταν και το άνοιγμα της σεζόν στην Σαντορίνη, που σημείωσε αύξηση 42% σε σχέση με το 2019. Μέχρι τις 30 Απριλίου, η Σαντορίνη προσέλκυσε 38.257 επισκέπτες, κατά τουλάχιστον 10.000 περισσότερους από το 2019, οι οποίοι έφταναν τους 26.927. Ομοίως και η Κως ξεπέρασε, αν και οριακά, το 2019, με 32.280 τουρίστες, σε σύγκριση με τους 31.597 το 2019, ενώ η Μύκονος κινείται σε παρόμοια του 2019 επίπεδα, έχοντας υποδεχθεί μέχρι σήμερα 17.455 ταξιδιώτες (18.189 το 2019).

H κύρια χώρα προέλευσης των τουριστών

Το 2021 η Πολωνία αναδείχθηκε ως η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα μας. Φέτος, φαίνεται πως θα αποτελέσει την κύρια δυναμική αγορά. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα συγκαταλέγεται σταθερά ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για τους Πολωνούς τουρίστες, έτσι έρχονται «σωρηδόν» πια για διακοπές στην χώρα μας.

Ακόμη, παρά την απώλεια της ρωσικής αγοράς, η οποία ήταν πολύ σημαντική για τον ελληνικό τουρισμό, τα δεδομένα παραμένουν ευοίωνα. Αναμένονται μεγάλες ροές από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, που λειτουργούν ως «αιμοδότης» κυρίως για τον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας.

Μάλιστα, ο Βασίλης Κικίλιας μετέφερε άκρως ενθαρρυντικές εντυπώσεις από το Βελιγράφι, καθώς 900.000 ταξιδιώτες αναμένονται φέτος στην Ελλάδα από τη Σερβία. Αν επιβεβαιωθούν αυτοί οι αριθμοί, επιστρέφουμε στα επίπεδα του 2019 όταν είχαν έρθει στην Ελλάδα 935.000 Σέρβοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σέρβικες «εισροές» τουριστών είχαν μειωθεί τη διετία της πανδημίας και των περιορισμών στο 94%.

Παρά τα πολύ ευχάριστα στατιστικά που δείχνουν ήδη τα στοιχεία για την φετινή τουριστική σεζόν, δυσοίωνο είναι το σκηνικό για τους Έλληνες εκδρομείς, οι οποίοι φαίνεται πως θα μείνουν εκτός των νησιών.

Κεντρική φωτογραφία: Σέριφος / Shutterstock.com

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Το νησί που θα αλλάξει το στάτους των δημοφιλών προορισμών στην Ελλάδα: Το ορέγεται ο Bill Gates, αξίζει ως και 40 εκατομμύρια!

Βρωμοπούσι: Η κρυφή παραλία της Αττικής όπου θα νιώσεις σαν να είσαι διακοπές

Σαν Σεμπαστιάν: Η πόλη-όνειρο της Χώρας των Βάσκων που συνδυάζει βουνό και θάλασσα