Περιεχόμενα
Δεν θυμάμαι πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανα κάτι στη ζωή μου και δεν ήθελα να γράψω γι’ αυτό, να το μοιραστώ. Κι αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό για μένα. Ή και για εσάς που με διαβάζετε. Εν προκειμένω όμως, επειδή το Ρέθυμνο είναι μια πόλη που την αγαπάει όποιος την επισκεφθεί, εμένα μου βγήκε πιο έντονο συναίσθημα από κάθε άλλο μέρος στην Κρήτη που έχω βρεθεί, είναι καλό για εσάς που θέλω να μοιραστώ όσα έζησα σε επίπεδο φαγητού, διότι, σε αντίθεση με μένα που πήγα εκεί που με έστελνε το αισθητήριό μου, θα έχεις ένα tip.
Θα μπω κατευθείαν στο παρασύνθημα. Μια αρχική αίσθηση για αυτά που είδα στο Ρέθυμνο, σας την έγραψα κι εδώ. Τώρα θα μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα, για το φαγητό και γενικά για τη διασκέδαση, διότι ένα από τα πλεονεκτήματα του solo travelling (στα έγραψα κι εδώ) είναι κι αυτό, ότι απολαμβάνεις την ανακάλυψη σου πολύ περισσότερο από το να πας συστημένος.
9 μέρη που πρέπει να επισκεφθείς στο Ρέθυμνο
Ασίκικο
Από τα μέρη στα οποία έφαγα στο Ρέθυμνο, το Ασίκικο είναι το Νο1 μου. Πρώτον, διότι δεν μου είπε κανείς για αυτό και βασίστηκα στο ένστικτο της στιγμής, όπως το είδα απ’ έξω και μετά μου είπαν γνωστοί ότι είναι καλή επιλογή, άρα πήρα και την αναγκαία επιβεβαίωση. Δεύτερον, διότι έχει όντως πολύ καλό φαγητό κι αυτό το λέω όντας vegetarian, δεν δοκίμασα δηλαδή καν τα πιάτα με κρέας ή ψάρι που έχει. Πήρα τις τηγανητές πατάτες του, μια γραβιέρα σαγανάκι, φέτα με μέλι και σουσάμι, τη φάβα του και μια σαλάτα.
Οι τηγανητές του πατάτες ήταν άψογες και αυτό το αναφέρω διότι δεν είχε τις μακρόστενες που θα δεις σε όλες σχεδόν τις ταβέρνες και μεζεδοπωλεία. Είχε ωοειδείς, λεπτές, όπου το τηγάνισμα είναι λίγο πιο challenging.
Η φάβα του ήταν η ωραιότερη φάβα που έχω φάει, πρωτίστως γιατί ξέφευγε σε στήσιμο και σε υφή από την κλασική φάβα που βλέπεις να είναι μια μάζα στις περισσότερες ταβέρνες, λες και βγήκε από έναν κουβά. Το καταλαβαίνεις πως αυτή η φάβα έχει χτυπηθεί καλά, έχει γίνει αλοιφή και είναι ιδανική για να την αλείψεις στο ψωμί σαν βούτυρο.
Και τα δύο πιάτα με τυρί, η γραβιέρα σαγανάκι και η φέτα ήταν τρομερά γευστικά. Εκτός από γευστικά, ήταν και η ποσότητα τους μεγαλύτερη του αναμενομένου, κάτι που φαίνεται βέβαια και στην τιμή, οπότε δεν κατάφερα να τα φάω όλα λόγω ποσότητας. Είδα πάντως ότι έχει ένα πιάτο με πλιγούρι πολύ δυνατό αν δεν τρως κρέας.
Για σένα που τρως κρέας, θα βρεις σαφώς πολλές επιλογές, αλλά μιλώντας με τους ανθρώπους του μαγαζιού, αυτό που προτείνουν πάντα είναι η κρεατόταρτα. Πολύ ιδιαίτερο πιάτο, το είδα που το είχαν ετοιμάσει, δεν το συναντάς αλλού. Και γευστικά, μιλώντας με τους ανθρώπους που το παρήγγειλαν, κατάλαβα ότι είναι trademark στο Ασίκικο και στο Ρέθυμνο.
Και για φινάλε, για να τιμηθεί η κρητική φιλοξενία, σου φέρνουν κρέμα γαλακτομπούρεκου με φύλλο για να ολοκληρωθεί ο έρωτας.
Θαλασσογραφία
Δεν ξέρω σε επίπεδο φαγητού πόσο ψηλά βρίσκεται στο Ρέθυμνο, που το τοποθετούν οι Ρεθυμνιώτες, αλλά ξέρω πως είναι το μαγαζί με την πιο ωραία θέα, από αυτά που επισκέφθηκα. Είναι στον παραλιακό δρόμο μετά το Ναυπηγείο, αλλά σε αντίθεση με τα άλλα μαγαζιά που είναι μπροστά στη θάλασσα, αυτό είναι υπερυψωμένο, βλέπεις αριστερά τη Φορτέτσα και πίσω σου, και μπροστά έχεις τη θάλασσα. Ανεβαίνεις κάτι σκαλάκια, που εγώ πεθαίνω για σκάλες, κάθεσαι σε κάτι ρετρό καρέκλες με τραπέζια και ξέρεις ότι θα φας καλούς μεζέδες. Μου αρέσει που έχει και 3 επίπεδα, 3 σημεία για να κάτσεις. Έφαγα κι εδώ γραβιέρα σαγανάκι γιατί μάλλον αυτό έκανα, γραβιεροσαγανακοτουρισμό.
Αχινός
Αν πας στο Ρέθυμνο και ρωτήσεις πού να φας, ο Αχινός θα είναι το πρώτο ή το δεύτερο που θα σου πουν. Εγώ δεν έχω να γράψω πολλά για εδώ, διότι είναι ένα πολύ ωραίο μαγαζί στο Ενετικό Λιμάνι, που φημίζεται για τα πιάτα του με ψαρικά και θαλασσινά, που εγώ δεν τα τρώω, οπότε κι εδώ αρκέστηκα στην αναζήτηση της τέλειας γραβιέρας, σε πατάτες τηγανητές και σε μια χωριάτικη. Είδα όμως στα γύρω τραπέζια να κινείται στόλος πιάτων με θαλασσινά που σου γεμίζουν το μάτι και σε χορταίνουν.
Στο τέλος, σου φέρνει το μαγαζί ένα καραφάκι τσικουδιά μαζί με ένα γλυκό, μια κρέμα λεμονιού που είναι ξακουστή στο Ρέθυμνο.
Home
Εδώ θα έρθεις για πρωινό, να πιεις καφέ ή χυμό με θέα τη θάλασσα. Εδώ έφαγα ένα πολύ ωραίο avocado toast, αλλά θα βρεις σίγουρα πολλές ακόμα επιλογές πιο κοντά στα δικά σου γούστα. Ενδείκνυται και για βράδυ, για να πιεις το κοκτέιλ σου εδώ και θα δεις αρκετό κόσμο, αφού έχει πολλά μαγαζιά στα πέριξ και είναι σημείο για περαντζάδα.
Μέλι
Είναι το μόνο μέρος που μου το πρότειναν, είναι το μέρος όπου πάει όλο το Ρέθυμνο για παγωτό. Έχει πολύ μεγάλη ποικιλία σε γεύσεις, βρίσκεται σε ένα πολύ γραφικό σημείο στην παλιά πόλη, με μια κρήνη απ’ έξω, οπότε μην το παραλείψεις.
Ερωφίλη
Σε αυτό το εστιατόριο επίσης πήγα γιατί με τράβηξε ότι έχει ένα μεγάλο δέντρο που το φύλλωμά του είναι εντυπωσιακό και σταματάει όλος ο κόσμος για να το φωτογραφίσει.
Δεν είχα χρόνο να κάτσω, αλλά μου είπαν πολύ καλά λόγια, οπότε το βάζω στη λίστα. Η κουζίνα του είναι κι εδώ ψαροθαλασσινοκεντρική, αλλά έχει πολλές επιλογές για vegan και vegetarian.
Φράουλες/Lux
Είναι δύο διαφορετικά μαγαζιά, απλά τα έβαλα σε μια κατηγορία, γιατί είναι για τον ίδιο σκοπό. Εδώ έρχεσαι και πρωί και μεσημέρι για καφέ και τσιμπολόγημα, αλλά είναι τα μέρη στα οποία γίνεται η διασκέδαση το βράδυ. Αυτά τα δύο και το Store. Είναι αυτά στα οποία με τράβηξε η μουσική και έκατσα και πέρασα πολύ ωραία, αν και γενικά στο Ρέθυμνο υπάρχει θέμα με τη μουσική λόγω αστυνομίας, αλλά σίγουρα τον χειμώνα που κάθονται όλοι μέσα, η φάση είναι σίγουρα πολύ πιο up.
Στο Lux απ’ ό,τι είδα και κατάλαβα, έχει και ξεχωριστό χώρο έξω για φαγητό, με κυρίαρχο το σούσι.
Ice
Οκ, εδώ ίσως δεν χρειάζεται να πω πολλά. Είναι το κλαμπ της πόλης, σταθερή αξία στο Ρέθυμνο, αφτεράδικο όπου θα πας θέλοντας και μη μετά τις 2 που η φάση στον κεντρικό δρόμο μπορεί να έχει σπάσει κάπως.