Η Ιταλία είναι μία χώρα που έχει περισσότερες από τις θρυλικές οδικές διαδρομές. Πολλές από τις πιο εντυπωσιακές διαδρομές της χώρας έχουν εξερευνηθεί επαρκώς, αρχικά από τους Ρωμαίους και στη συνέχεια από τους επόμενους πολιτισμούς και λαούς που ακολούθησαν, χαράσσοντας γραφικά μονοπάτια που προσφέρουν πολύ περισσότερα από ένα μέσο για να φτάσετε από το Α στο Β.

Ενώ μερικές είναι ιδιαίτερα εμβληματικές -μεταξύ αυτών ο πολυταξιδεμένος δρόμος της ακτής Αμάλφι- υπάρχουν πολλές άλλες διαδρομές που μπορείτε να ανακαλύψετε στην επόμενη περιπέτειά σας στην Ιταλία, συμπεριλαμβανομένης της ονειρικής περιήγησης ενός ιταλόφιλου κατοίκου σε φραγκισκανικά μοναστήρια στην Τοσκάνη.

Οπότε ανεφοδιαστείτε και ξεκινήστε, αφήνοντας χρόνο για να σταματήσετε για απίστευτα γεύματα, νέες συναντήσεις και πολλές όμορφες εικόνες κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

4 roadtrips που πρέπει να κάνεις στην ωραιότερη χώρα της Ευρώπης

Σικελία
Απαιτούμενος χρόνος: 6 ώρες

Ξεκινήστε από την παλιά πόλη του Παλέρμο, όπου οι μελίχρωμες αποχρώσεις και το θρυμματισμένο πέτρινο μεγαλείο αναμειγνύονται σε έναν δροσερό λαβύρινθο εστιατορίων και μπαρ με κρασί στο ύπαιθρο.

Αποφύγετε τις βέσπες και περάστε από παλιά παλάτια πριν κατευθυνθείτε δυτικά. Πιείτε κοκτέιλ στην παραλία Σκοπέλο του Τραπάνι και θαυμάστε τα αμμώδη λιβάδια, τους ελαιώνες και τις αρχαίες στήλες του Αγκριτζέντο νοτιότερα.
Στη συνέχεια, ανεβείτε ανατολικά μέσω της Ραγκούσα, της Μόντικα και του Νότο στην Ταορμίνα, μια πόλη στη σκιά της Αίτνας, που φιλοξενεί ένα αρχαίο ελληνικό αμφιθέατρο και ένα ετήσιο φεστιβάλ κινηματογράφου.

Τέλος, επιβιβαστείτε σε ένα πλοίο για να εξερευνήσετε τα κοιμισμένα νησιά των Αιόλων, όπου οι αμπελώνες είναι γεμάτοι λευκά σπίτια και οι απόκρημνοι βραχώδεις σχηματισμοί πέφτουν σε κρυστάλλινα νερά.

Πού να μείνετε: Το σύγχρονο ξενοδοχείο Relais Chiaramonte βρίσκεται στη Ραγκούσα, 35 λεπτά οδικώς από το Σαμπιέρι, και προσφέρει μια σύντομη διακοπή από τις μπαρόκ προσόψεις και τα τοιχογραφημένα ταβάνια.

4 roadtrips που πρέπει να κάνεις στην ωραιότερη χώρα της Ευρώπης

Λωζάνη προς Μιλάνο
Απαιτούμενος χρόνος: 4 ώρες

Ξεκινώντας από τις όχθες της λίμνης της Γενεύης στην Ελβετία και καταλήγοντας στα πλακόστρωτα δρομάκια του Μιλάνου, αυτή η άγρια ορεινή περιήγηση είναι μια υπερπαραγωγή που διασχίζει όλη τη χώρα.

Η διαδρομή αρχίζει κάνοντας ζιγκ ζαγκ γύρω από τις φουρκέτες των Άλπεων, μέσα από δασωμένα ορεινά μονοπάτια και διασχίζοντας την αμπελουργική περιοχή του Τσέξμπρες πριν φτάσετε στα κοιμισμένα, μεσαιωνικά χωριά της Ιταλίας.

Κάντε μια στάση για να εξερευνήσετε την περιτειχισμένη πόλη Ριτσέτο ντι Καντέλο για οικογενειακά εστιατόρια και πανοραμική θέα, ή περάστε μια μέρα ανάμεσα στις βίλες Belle Epoque της Στρέσα και τα νησιά Μπορομίν στις κρυστάλλινες ακτές της λίμνης Ματζιόρε.

Ολοκληρώστε το ταξίδι σας στην μποέμικη συνοικία Μπρέρα του Μιλάνου, όπου τα κτίρια σε χρώμα άμμου παίρνουν πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις στο φως του ήλιου που δύει.

Πού να μείνετε: Bulgari Milano, στο κέντρο του Μιλάνου. Το ξενοδοχείο φιλοξενεί fashion bashes που παρουσιάζουν την τελευταία τσάντα ή το τελευταίο ρολόι υψηλής κοσμηματοποιίας, η είσοδος είναι πάντα γεμάτη με Bentley και όλα τα καλύτερα καταστήματα είναι σε απόσταση αναπνοής.

4 roadtrips που πρέπει να κάνεις στην ωραιότερη χώρα της Ευρώπης

Τοσκάνη
Απαιτούμενος χρόνος: 8 ώρες

Αυτή η οδική διαδρομή περνά σε σχήμα οκτώ γύρω από φραγκισκανικά μοναστήρια, ετρουσκικά κάστρα και μεσαιωνικά χωριουδάκια σε όλη την Τοσκάνη.

Ζουμάρετε σε στενά δρομάκια με έντονα τα αναγεννησιακά στοιχεία, σταματώντας σε καφετέριες και wine bars για να γνωρίσετε τους ντόπιους -ηλικιωμένες κυρίες που κουνάνε μαντήλια, άνδρες που πίνουν εσπρέσο σε τραπέζια από φορμάικα.

Έξω από τη Φλωρεντία, κυνηγήστε τρούφες στο οινοποιείο Tenuta Torciano, βρείτε εστιατόρια κρυμμένα σε δρομάκια με κυπαρίσσια και εξερευνήστε πόλεις με τείχη πίσω από εκτεταμένους αμπελώνες και ηλιόλουστους ελαιώνες.

Πού να μείνετε: Στο Σκόρνινγκ Σκάινερ Villa San Michele, κάποτε μοναστήρι Φραγκισκανών, στους λόφους του Φιεσόλε με θέα τη Φλωρεντία.

4 roadtrips που πρέπει να κάνεις στην ωραιότερη χώρα της Ευρώπης

Μπάρι προς Σαλέντο
Απαιτούμενος χρόνος: 1.5 ώρα

Η ξηρή περιοχή Σαλέντο της Απουλίας είναι η ιταλική απάντηση στην Κορνουάλη -με τους ελαιώνες της, τα παιδιά που πηδούν από τους γκρεμούς και την απλή cucina povera.

Οι παράκτιοι δρόμοι διατρέχουν σχεδόν όλη τη φτέρνα της Ιταλίας, από τις κατακόρυφες ασβεστολιθικές απολήξεις και τους βραχώδεις όρμους της εξωτερικής ανατολικής ακτής μέχρι τη γαλήνια ηρεμία της δυτικής ακτής, με παραλίες με λευκή άμμο, όπως η μακρά και με το υπέροχο όνομα Punta Prosciutto.

Στον πυρήνα του, το ελληνικής επιρροής Σαλέντο είναι μια απόδραση -το αντίθετο μιας ξενάγησης, είναι ένας τόπος άγριων περιοχών για κολύμπι, κάτω από ασβεστολιθικά βράχια και ανοιχτών δρόμων μέσα στο τοπίο της ώχρας.

Πού να μείνετε: Το Σαλέντο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη για να μείνετε: Μείνετε στην όμορφη πόλη Γκαλιάνο ντελ Κάπο, όπου το μετασκευασμένο Palazzo Daniele του 19ου αιώνα είναι το πιο έξυπνο μπουτίκ ξενοδοχείο της περιοχής.

4 roadtrips που πρέπει να κάνεις στην ωραιότερη χώρα της Ευρώπης

Νάπολη προς Σαλέρνο
Απαιτούμενος χρόνος: 4.5 ώρες

Ναι, η διαδρομή από την πολυσύχναστη καρδιά της Νάπολης στην ιστορική πόλη-λιμάνι του Σαλέρνο μπορεί να διαρκέσει μόλις μία ώρα σε μια καλή μέρα -αλλά πού είναι η περιπέτεια σε αυτό;

Ξεκινήστε έπειτα από ένα τελευταίο γλέντι (η Νάπολη είναι η πατρίδα της ταπεινής πίτσας, άλλωστε) και μείνετε στον παραλιακό δρόμο, περνώντας πρώτα από το Τόρε ντελ Γκρέκο πριν περάσετε από το Καστελαμάρε ντι Στάμπια προς τις εμβληματικές πόλεις της ακτής Αμάλφι μέσω του Σορέντο.

Σταματήστε για μεσημεριανό γεύμα ή μια οικονομική διανυκτέρευση σε ένα από τα εκπληκτικά αγροτουριστικά καταλύματα, όπως το Agriturismo Fattoria Terranova ή το Agriturismo Le Grottelle, ή κρατηθείτε και ξοδέψτε τα χρήματα για ένα δείπνο με θέα το ηλιοβασίλεμα στο Ποζιτάνο ή το Αμάλφι.

Καθώς η διαδρομή περιλαμβάνει τόσο εμβληματικά όσο και υποτιμημένα ιστορικά μνημεία (η Πομπηία αποτελεί για πολλούς ένα από τα αγαπημένα τους ταξίδια), η διαδρομή αυτή είναι καλύτερο να διαρκέσει λίγες ημέρες -ειδικά επειδή μερικά από τα πιο εκλεκτά ξενοδοχεία της Ιταλίας βρίσκονται κατά μήκος του ελικοειδούς δρόμου.

Πού να μείνετε: Περάστε για ένα Old Fashioned στο Franco’s Bar και θαυμάστε το τοπίο -δεν απαιτείται κράτηση.

4 roadtrips που πρέπει να κάνεις στην ωραιότερη χώρα της Ευρώπης

* Με πληροφορίες από cntraveller.com