Η πεζογέφυρα Yuandang γιορτάζει τη ένωση της επαρχίας Jiangsu και της Σαγκάης. Η γέφυρα 586 μέτρων, δεν είναι μια γέφυρα που περιορίζεται απλά στην κλασική της χρήση. Αντιθέτως, είναι μια υβριδική κατασκευή σχεδιασμένη από τους Brearley Architects + Urbanists (BAU), που ενσωματώνει τοπίο, υποδομές και αρχιτεκτονική. Η γέφυρα μοιάζει με κορδέλα και αντηχεί τους κυματισμούς του νερού στη λίμνη Yuandang από κάτω. Δέντρα και θάμνοι ενσωματώνονται στη γέφυρα, δίνοντας την αίσθηση ενός πλωτού κήπου που συνδέει τις δύο όχθες.

Η γέφυρα πλάτους έξι μέτρων χωρίζεται σε τρεις ζώνες: ποδηλατόδρομο, ζώνη βλάστησης και ένα μονοπάτι πεζοπορίας. Η ελικοειδής γέφυρα έχει τρία διευρυμένα τμήματα για ξεκούραση και απόλαυση της θέας στη λίμνη. Στη μέση της γέφυρας, ένα μεγάλο στέγαστρο από σφυρηλατημένο μέταλλο, στηριζόμενο σε λεπτές χαλύβδινες κολώνες, καλύπτει έναν χώρο περίπτερου.

Εμπνευσμένο από τις τοπικές γλυπτικές παραδόσεις, το «περίπτερο» της εξερευνά τη σύγχρονη μοντελοποίηση των μαθηματικών για να δημιουργήσει ένα γλυπτό τούνελ από λευκά διάτρητα μεταλλικά φύλλα, με ενσωματωμένα καθίσματα και μια «παιδική χαρά εντός περιπτέρου». Περικλείεται από μια επίπεδη οροφή από πάνω, κι ο χώρος για παιχνίδι διαμορφώνεται ως μια πολύπλοκη και κυματοειδής συνεχής επιφάνεια, που προκαλεί ψευδαισθήσεις.

Οι επισκέπτες καλούνται να εξερευνήσουν το χώρο, έτσι ώστε η γέφυρα να υπερβαίνει την τυπική λειτουργία που περιορίζεται αυστηρά σε ένα σημείο διέλευσης. Η γέφυρα είναι ένα δυναμικό σύνολο, που ενσωματώνει την οικολογία, το τοπίο και τον πολιτισμό. Τα φώτα στη βάση της διαδρομής της γέφυρας δημιουργούν ένα εφέ λάμψης στη λίμνη το βράδυ, συμπληρούμενες από φώτα στη βάση των σημείων όπου κάθεται ο περαστικός, κατά μήκος των κιγκλιδωμάτων. Φώτα, στρατηγικά τοποθετημένα στο πάτωμα της παιδικής χαράς μέσα στο περίπτερο, δημιουργούν σκιές και αντανακλάσεις.

Οι ποδηλάτες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν μια ειδική διαδρομή. Η πεζογέφυρα Yuandang είναι ένα συναρπαστικό παράδειγμα του πώς μπορούμε περιστασιακά να κάνουμε ένα διάλειμμα από καθετί συμβατικό.

Photo: Brearley Architects + Urbanists (BAU)