Αν δεν έχετε ακούσει ποτέ το νησί Σάμπα, μην αγχώνεστε. Δεν είστε οι μόνοι. Στην κυριολεξία μόνο λίγοι από όσους έχουν ταξιδέψει στην Καραϊβική το γνωρίζουν. Πρόκειται για ένα μικρό νησί, μεγάθους περίπου 5 τετραγωνικών μιλίων με τον πληθυσμό του να μην ξεπερνά τους 2.000 ανθρώπους. Παρότι δεν σου γεμίζει το «μάτι» αρχικά, όσοι έχουν πάει λένε πως «δεν γίνεται να έρθεις στη Σάμπα μόνο μία φορά στη ζωή σου».

Ιστορία του νησιού

Η Σάμπα πιστεύεται ότι κατοικήθηκε από τους ανθρώπους Κίμπονεϊ ήδη από το 1100 π.Χ. Αργότερα, γύρω στο 800 μ.Χ., οι Αραουάκοι από τη Νότια Αμερική εγκαταστάθηκαν στο νησί. Ο Χριστόφορος Κολόμβος λέγεται ότι είχε δει το νησί στις 13 Νοεμβρίου του 1493, ωστόσο δεν αποβιβάστηκε σε αυτό, αποθαρρυμένος από τις επικίνδυνες βραχώδεις ακτές του νησιού.

Η Ολλανδία απέκτησε τον πλήρη έλεγχο του νησιού το 1816, καθώς η ζάχαρη, το ρούμι και το λουλάκι του μικρού νησιού παράγονταν σε φυτείες που ανήκαν σε Ολλανδούς επιχειρηματίες. Τον 17ο αιώνα, η Σάμπα πιστεύεται ότι ήταν ένα ευνοϊκό κρησφύγετο για τους Τζαμαϊκανούς πειρατές.

Σαμπά
Η σημαία του νησιού με τα χρώματα της γαλλικής σημαίας, δείγμα του ότι είναι υπό γαλλική κτήση

Η Αγγλία απέλασε επίσης τους «ανεπιθύμητους» ανθρώπους της στις αποικίες της Καραϊβικής, και μερικοί από αυτούς έγιναν επίσης πειρατές, μερικοί με καταφύγιο τη Σάμπα. Καθώς η ακτή του νησιού είναι απαγορευτική και απότομη, το νησί έγινε ιδιωτικό καταφύγιο για τις οικογένειες λαθρεμπόρων και πειρατών.

Κατά τα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού, η κύρια πηγή εσόδων για το νησί προήλθε από τις δαντέλες που έφτιαχναν οι γυναίκες. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, με τους περισσότερους άντρες του νησιού να είναι στη θάλασσα για παρατεταμένες περιόδους, το νησί έγινε γνωστό ως «Το νησί των γυναικών».

Το 1943 άρχισε να κατασκευάζεται ο πρώτος δρόμος του νησιού, βελτιώνοντας δραστικά τις μεταφορές, που πριν από αυτό γινόταν μόνο με τα πόδια ή με μουλάρι.Ένα αεροδρόμιο ακολούθησε το 1963, και μια μεγαλύτερη προβλήτα προοριζόταν για τουριστικά σκάφη το 1972. Ως αποτέλεσμα, ο τουρισμός αυξήθηκε, και σταδιακά έγινε σημαντικό μέρος της οικονομίας της Σάμπα.

Ένα δημοψήφισμα για το καθεστώς της πραγματοποιήθηκε στις 5 Νοεμβρίου του 2004. Το 86,05% του πληθυσμού ψήφισε υπέρ στενότερων δέσμων με την Ολλανδία. Αυτό επιτεύχθηκε το 2010, όταν διαλύθηκαν οι Ολλανδικές Αντίλλες και η Σάμπα έγινε ειδικός δήμος των Κάτω Χωρών.

«Ανωμαλία της Καραϊβικής»

Αν ψάχνετε καζίνο, ταχυφαγεία και ξέφρενες βραδιές clubbing, καλύτερα να βγάλετε τη Σάμπα από τους πιθανούς προορισμούς σας. Το μικρό αυτό νησάκι μπορεί να σας προσφέρει λευκές, ξύλινες εξοχικές κατοικίες με δασοπράσινα παραθυρόφυλλα και κόκκινες τσίγκινες στέγες που διακοσμούν τους λόφους του νησιού.

Σαμπά

Παράλληλα, το νησί θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και μια «ανωμαλία της Καραϊβικής», καθώς είναι η κορυφή ενός ανενεργού πλέον υποθαλάσσιου ηφαιστείου. Το γεγονός αυτό ευθύνεται για την απουσία παραλιών που θα περίμενε κάποιος στην Καραϊβική. Η μόνη που υπάρχει είναι μία πολύ μικρή με μαύρη άμμο, η οποία όμως δεν είναι διαθέσιμη όλο τον χρόνο.

Λόγω της παλίρροιας, είναι ορατή μόνο από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο, καθώς τους υπόλοιπους μήνες καλύπτεται με θαλασσινό νερό. Η διαμονή σς λοιπόν στη Σάμπα δεν περιέχει όλο τον χρόνο κολύμπι σα καταγάλανα νερά και θαλάσσια σπορ. Αντιθέτως, αυτό που μπορεί να σας προσφέρει ο ιδιαίτερος αυτός τόπος είναι πεζοπορία, αναρρίχηση ή απλά ξεκούραση και χαλάρωση.

Δεν ξέρω αν όλα αυτά σας φαίνονται πεζά και δίχως ενδιαφέρον, αλλά προ πανδημίας, η Σάμπα δεχόταν περίπου 9.000 τουρίστες τον χρόνο που αναζητούσαν την περιπέτεια σε έναν προορισμό που σίγουρα δεν συγκαταλέγεται στους πιο δημοφιλείς.

Πού να μείνετε στη Σάμπα

Με μόλις τρία ξενοδοχεία (όχι φυσικά πέντε αστέρων) και κάμποσες ενοικιαζόμενες εξοχικές κατοικίες, η Σάμπα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 120 ανθρώπους τη μέρα. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και σε περίοδο high season ( από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο) πάντα υπάρχουν διαθέσιμα δωμάτια για τουρίστες που θέλουν να δοκιμάσουν κάτι διαφορετικό.

Τί να κάνετε στο νησί

Αν λατρεύετε την πεζοπορία ή τις καταδύσεις, το μέρος αυτό είναι ιδανικό για τις διακοπές σας. Η Σάμπα υψώνεται απότομα από τη θάλασσα στον ουρανό, «διασταυρωμένη» με εύκολα και απαιτητικά μονοπάτια πεζοπορίας. Το πιο δημοφιλές είναι το Mount Scenery, το ψηλότερο σημείο του νησιού (και σε ολόκληρο το Βασίλειο της Ολλανδίας), στα 2.910 πόδια.

Επίσης, η μοναδική τοπογραφία του νησιού προσφέρει υπέροχες καταδύσεις, με υφάλους, θαλάσσια βουνά και δομές που δημιουργούνται από υποβρύχιες ροές λάβας ακριβώς στην ανοικτή θάλασσα.

Ατραξιόν των καταδύσεων είναι οι Pinnacles. Πρόκειται για λεπτούς κώνους που υψώνονται από τον πυθμένα της θάλασσας. Είναι ιδανικά σημεία κατάδυσης, με ένα (το Eye of the Needle) να κορυφώνεται 90 πόδια κάτω από την επιφάνεια.

Αν πάλι θέλετε απλά να ηρεμήσετε από τη βουή της πόλης, η Σάμπα είναι ένα ήρεμο μέρος για να ξεφύγετε από όλα, να χαλαρώσετε και να διαβάσετε ένα βιβλίο καθώς τα φουσκωμένα σύννεφα παρασύρονται σιωπηλά και ο ήλιος χάνεται πίσω από τις πράσινες κορυφές των χαρακτηριστικών λόφων της.

Η πιο τρομακτική προσγείωση στον κόσμο

Όσοι αισθάνονται νευρικότητα στο αεροπλάνο, σίγουρα θα ήθελαν να αποφύγουν μία προσγείωση ή απογείωση στο αεροδρόμιο του νησιού. Ο αεροδιάδρομος έχει μήκος μόλις 400 μέτρων και από αυτά, μόνο τα 275 μέτρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Για την ακρίβεια, δεν είναι πολύ μεγαλύτερος από ένα αεροπλανοφόρο.

Παράλληλα, σε κάθε πλευρά αυτού που αναγνωρίζεται ως ο μικρότερος αεροδιάδρομος για εμπορικές πτήσεις στον κόσμο, βρίσκεται γκρεμός που οδηγεί στη θάλασσα. Κι όμως, οι περισσότεροι επιλέγουν να πάνε στη Σάμπα με αεροπλάνο και όχι με πλοίο, όπως θα μπορούσαν να κάνουν για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Σαμπά

Και καθώς το νησί πλησιάζει όλο και πιο πολύ, οι επιβάτες έχουν την αίσθηση ότι κατευθύνεται ευθεία για τις ηφαιστειακές πλαγιές του. Όμως μόλις στο τελευταίο λεπτό, το αεροσκάφος κάνει μία απότομη στροφή προς τα αριστερά, για να εμφανιστεί ξαφνικά ο αεροδιάδρομος, σαν από το πουθενά.

Καθώς το αεροπλάνο κάνει την προσέγγισή του, το φτερό σχεδόν αγγίζει την πλαγιά πριν οι ρόδες ακουμπήσουν στο έδαφος. Μετά το απότομο φρενάρισμα ως το τέλος του αεροδιαδρόμου, όσοι έχουν ακόμα τα μάτια τους ανοικτά μπορούν να δουν το νερό σχεδόν από κάτω τους.

Για αυτό και ο αεροδιάδρομος εμφανίζεται σε ένα από τα γραμματόσημα του νησιού, ενώ τα μαγαζιά με σουβενίρ πουλάνε μπλουζάκια που γράφουν: «Επιβίωσα από την προσγείωση στη Σάμπα!».

Τα ιδανικά σουβενίρ

Όταν θα έρθετε στη Σάμπα, ξεχάστε τα μπλουζάκια και τις κούπες. Εδώ οφείλετε να πάρετε κάτι που θα σας θυμίζει για πάντα τον κρυμμένο παράδεισο τον οποίο ανακαλύψατε. Μια εξαιρετική επιλογή θα μπορούσε να είναι το Saba Spice. Ένα σκούρο ρούμι εμποτισμένο με φλοιό κανέλας, σπόρους μάραθου και γαρύφαλλο, που παρασκευάζεται μόνο εδώ και αποτελεί ένα εξαιρετικό ποτό πριν ή μετά το δείπνο.

Ακόμα, τα μαντήλια και τα αξεσουάρ από δαντέλα, που κατασκευάζονται με τεχνική επεξεργασία νήματος, είναι ιδανικά για να θυμάστε πως βρεθήκατε στο νησί που ζει από τη δαντέλα και κάποτε αποκαλείτο «νησί των γυναικών».

Μην χάνετε ευκαιρία λοιπόν, Ξεκινήστε τώρα την αναζήτησή σας για τη Σάμπα και βάλτε τη στιη λίστα των επόμενων διακοπών σας. Κλείστε τα μάτια και ονειρευτείτε την κατάδυση στο Eye of the Needle, αλλά και την ανεπανάληπτη προσγείωση στον αεροδιάδρομο. Και φυσικά, ελάτε να πιούμε μαζί ένα ποτήρι Saba Spice και να μου διηγηθείτε πώς ακριβώς είναι ένας επίγειος παράδεισος.

*Με πληροφορίες από Travel+Leisure, CNN, Wikipedia