Το Σαν Σεμπαστιάν, ή «Ντονόστια» όπως ονομάζεται στα βάσκικα, αποτελεί μία από τις πιο όμορφες πόλεις της Χώρας των Βάσκων και γενικότερα της Ισπανίας, Δεν είναι απίστευτα γνωστή όπως άλλες πόλεις της Ισπανίας, γεγονός που την καθιστά «κρυφό» προορισμό για τους ξένους. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά δημοφιλής με τους Ισπανούς, καθώς συνδυάζει βουνό και θάλασσα ενώ η ομορφιά της μένει αξέχαστη σε όποιον την επισκεφτεί.

Έτσι, κανείς δεν μπορεί να επισκεφτεί το Σαν Σεμπαστιάν μόνο μία φορά.

Πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα πόλη που περιβάλλεται από την εντυπωσιακή (ακόμη και για τα ελληνικά δεδομένα) παραλία La Concha με λευκή άμμο και καταπράσινα νερά. Ταυτόχρονα, πίσω από τον οικισμό της «ζει» το επιβλητικό βουνό Μόντε Ουργούλ, το οποίο περιβάλλεται από το φρούριο Λα Μότα του 16ου αιώνα. Ο συνδυασμός τους επιτρέπει στους ταξιδιώτες να κάνουν τις τέλειες διακοπές, συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα.

Συνίσταται για τους λάτρεις του surf, αφού τα μεγάλα κύματα της θάλασσας όταν φυσάει είναι τα ιδανικά. Ακόμη, την πόλη επισκέπτονται και πολλοί fans της πεζοπορίας, καθώς τα βουνά της σε απόσταση αναπνοής επιτρέπουν τις πεζοπορίες και τις εξορμήσεις στην φύση. Σε όσους δραστήριους ταξιδιώτες αρέσουν και τα δύο, πρόκειται για την πόλη-όνειρο.

Σαν Σεμπαστιάν

Το βουνό μπορεί κανείς να επισκεφτεί με το τελεφερίκ της πόλης το οποίο έχει εντυπωσιακή θέα.

Εκτός από την φυσική ομορφιά του Σαν Σεμπαστιάν, η ανθρώπινη παρέμβαση είναι επίσης εντυπωσιακή. Μία βόλτα στα σοκάκια της παλιάς πόλης είναι αρκετή για να μαγέψει τον κάθε ταξιδιώτη, ενώ οι «ινσταγκραμικές» φωτογραφίες θα γεμίσουν την μνήμη του κινητού τους.

Σαν Σεμπαστιάν

Τι θα φάτε στο Σαν Σεμπαστιάν;  Πέρα από την γνωστή και αγαπημένη ισπανική κουζίνα, δεν γίνεται να φύγετε χωρίς να έχετε δοκιμάσει το «βάσκικο τσιζκέικ» (basque burnt cheesecake). Μία παραλλαγή του αγαπημένου αμερικάνικου γλυκού αλλά ψημένο στον φούρνο.

Σαν Σεμπαστιάν

Το βάσκικο τσίζκεικ.

Επίσης, να δοκιμάσετε τα τοπικά pintxos («πίντσος») όσο πίνετε το ποτό σας σε κάποιον από τα γραφικά μπαράκια της πόλης.

Σαν Σεμπαστιάν

Διάφορα pintxos σε εστιατόριο.

Η βάσκικη κουλτούρα αναδύεται έντονη στο Σαν Σεμπαστιάν. Αν και η Χώρα των Βάσκων υπάγεται τυπικά στην Ισπανία, θα δείτε πολλές επιγραφές καθώς και ανθρώπους να μιλούν στα βάσκικα, μία ιδιαίτερη γλώσσα που δεν φαίνεται να έχει σχέση με καμία άλλη στον κόσμο.

Εάν δεν μιλάτε λέξη ισπανικά, μην ανησυχείτε καθώς σε αντίθεση με άλλες πόλεις της ισπανικής ενδοχώρας, οι Βάσκοι μιλούν καλύτερα αγγλικά και θα μπορείτε τουλάχιστον να συννενοηθείτε.

Η ιστορία της πόλης έχει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, στις 31 Αυγούστου 1813, κατά τον Ιβηρικό πόλεμο, το Σαν Σεμπαστιάν δέχθηκε επίθεση από Βρετανικούς και Πορτογαλικούς στόλους, οι οποίοι κατέστρεψαν ολοκληρωτικά την πόλη, βάζοντάς της φωτιά. Έπειτα λοιπόν από αυτή την καταστροφική επίθεση, οι κάτοικοι της πόλης αποφάσισαν να ξαναχτίσουν την πόλη από την αρχή. Μόνο ένας δρόμος κατάφερε να επιβιώσει από την επίθεση αυτή, ο οποίος σήμερα ονομάζεται 31 Αυγούστου, και σε κάθε επέτειο το βράδυ ο δρόμος αυτός, που βρίσκεται στην παλιά πόλη γεμίζει αναμμένα κεριά.

Εάν επισκεφτείτε το Σαν Σεμπαστιάν, μην χάσετε την ευκαιρία να μπείτε στα ωραιότερα αξιοθέατά της: το Παλάτι Μιραμάρ και το Παλάτι Αγιέτε, τα οποία αποτελούν «κοσμήματα» για την πόλη.

Επίσης, έχετε υπόψιν ότι πρόκειται για έναν προορισμό ακριβότερο σε σχέση με άλλες πόλεις της Ισπανίας, λόγω της θέσης και της ομορφιάς τους. Έτσι, για να εξοικονομήσετε χρήματα μπορείτε να το επισκεφτείτε εκτός καλοκαιρινής σεζόν ή να κλείσετε εισιτήρια και διαμονή αρκετά νωρίτερα.

Πηγή φωτογραφιών: Shutterstock.com

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr: