Ο Μάρτιος του 2025 έφερε μια μικρή έκπληξη για τη Σαντορίνη: οι διεθνείς αφίξεις στο νησί παρουσίασαν πτώση περίπου 60% σε σχέση με πέρυσι. Παρόλο που αυτό δημιούργησε μια σχετική ανησυχία στους επαγγελματίες του τουρισμού, αξίζει να δούμε την πλήρη εικόνα πριν βγάλουμε συμπεράσματα.
Πιο αναλυτικά, η επιβατική κίνηση στη Σαντορίνη σημείωσε πτώση σε ποσοστό 28,5%, με την κίνηση εσωτερικού να βρίσκεται στο -27,2% και τη διεθνή κίνηση να υστερεί ακόμη περισσότερο, στο -60,7% σε σχέση με το 2024.
Σύμφωνα με πηγές από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και τουριστικούς φορείς, οι ακυρώσεις πτήσεων charter αλλά και η πτώση στις κρατήσεις οφείλονται εν μέρει στην αυξημένη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στην περιοχή της Καλντέρας και γενικότερα στο ηφαιστειακό τόξο του νοτίου Αιγαίου.

Κατά τον Μάρτιο, καταγράφηκαν στη Σαντορίνη αρκετές σεισμικές δονήσεις μικρού μεγέθους, με πιο αισθητές εκείνες των 2,4 και 3,3 Ρίχτερ. Αν και οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η σεισμική δραστηριότητα είναι φυσιολογική για την περιοχή και δεν προκαλεί ανησυχία, η είδηση των σεισμών φαίνεται να επηρέασε την εικόνα του νησιού σε διεθνές επίπεδο. Ενδεικτικό είναι ότι σε αρκετές τουριστικές πλατφόρμες παρατηρήθηκε αυξημένο ενδιαφέρον για πληροφορίες σχετικές με σεισμούς στο νησί της Σαντορίνης.
Η Σαντορίνη, που κάθε χρόνο υποδέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και ειδικά στις απευθείας διεθνείς πτήσεις. Ένα αρνητικό ξεκίνημα, λοιπόν, όπως αυτό του φετινού Μαρτίου, δημιουργεί σκιές για την πορεία της σεζόν – ιδιαίτερα σε ένα διεθνές περιβάλλον που παραμένει ασταθές και ευαίσθητο σε θέματα ασφάλειας.
Δεν είναι μόνο η Σαντορίνη που βρέθηκε σε πτώση

Ο Μάρτιος έκλεισε με αρκετές διακυμάνσεις για την τουριστική κίνηση στα ελληνικά νησιά, με αρκετούς δημοφιλείς προορισμούς να καταγράφουν απώλειες, αλλά και κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις.
Στο νησί της Μυκόνου, το αρνητικό κλίμα των τελευταίων μηνών συνεχίστηκε, με την επιβατική κίνηση να υποχωρεί κατά 11,6% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2024. Η μεγαλύτερη μείωση σημειώθηκε στις εσωτερικές πτήσεις (-11,8%), ενώ και οι διεθνείς αφίξεις κινήθηκαν πτωτικά (-3,8%).
Αρνητικό πρόσημο και για το νησί της Ρόδου, η οποία σημείωσε συνολική πτώση 4,6%. Παρότι η εσωτερική κίνηση παρουσίασε αύξηση 7,3%, οι απώλειες από το εξωτερικό ήταν σημαντικές, φτάνοντας το 37,1%, καλύπτοντας έτσι τη θετική εικόνα του εσωτερικού.

Το νησί της Κω κινήθηκε οριακά θετικά στο σύνολο (+0,3%), όμως η διεθνής της κίνηση σχεδόν μηδενίστηκε με πτώση 86,3%, ενώ οι εσωτερικές πτήσεις αυξήθηκαν κατά 5,8%.
Το Άκτιο κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση πανελλαδικά, με τη συνολική επιβατική κίνηση να μειώνεται κατά 37,4%.
Μικρότερες απώλειες σημειώθηκαν στα αεροδρόμια των Χανίων (-0,2%), της Κέρκυρας (-14,3%), της Σάμου (-0,6%) και της Σκιάθου (-6,4%).
Από την άλλη πλευρά, υπήρξαν και θετικές εξελίξεις. Η Καβάλα πρωταγωνίστησε με εντυπωσιακή άνοδο 17,3%, ενώ Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Μυτιλήνη και Κεφαλονιά κατέγραψαν μικρές αλλά θετικές μεταβολές. Ειδικότερα:
